Március 30,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyaros kollektív tudat, holott már régen ideje lenne a kollektív bűntudatnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,582,048 forint, még hiányzik 1,417,952 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, bort, búzát, ársapkátlan szép jövőt kívánok mindenkinek! Sok dolgot lehet csinálni ebben a ködlepte országban, de egy dolgot aligha. Unatkozni nem lehet, az olyan luxus, amit csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. A fene gondolta, hogy egy napon úgy fogunk lefeküdni, hogy Palkovics László le van mondva a miniszteri posztjáról. Megy most a találgatás, hogy mi a bánat történhetett. Erkölcsi aggályok miatt aligha vált meg a bársonyszékétől az innovációért, az egyetemi autonómia felszámolásáért, az egyetemi kutatóintézetek bedarálásáért, a CEU elüldözéséért, a meteorológusok kirúgásáért és még jónéhány brutális aljasságért felelős miniszter. Az erkölcsi érzék és a lelkiismeret vagy van, vagy nincs. Az biztos, hogy nem nő egyik napról a másikra, mint egy pattanás. Sajtóhírek – vagy inkább találgatások – szerint Orbán Viktor megnyirbálta a hatalmát, ez nem tetszett annyira Palkovicsnak. Csütörtökön reggel még hivatalosan nem erősítették meg a kormányon belüli változásokat, Gulyás Gergely annyit tudott reagálni, hogy amennyiben változás történik a kormány összetételében, majd fognak szólni. Ez mondjuk igazán rendes tőlük. Remélem azért már legalább Palkovicsnak szóltak, hogy lemondott, és nem a sajtóból értesült róla. A vezér pedig biztosan nem ér most rá, mert a türk törzsi gyűlésen táncolják körbe a tábortüzet a lelki társaival.

A szerda sem volt unalmas, a csütörtök pedig egyenesen csúcsra járatta a Nemzeti Izgalmi Állapotot. Tegnapról mára ársapka került a tojásra és a krumplira, amit az úri népek burgonyának neveznek.  Az én eddigi tapasztalataim szerint jó esély van arra, hogy ezekből is hiány lesz, mert mi ezt szeretjük. A boltosok persze most sírnak és rínak, mert estétől reggelig képtelenség átárazni a sapkásokat. Nem, mintha ez bárkit érdekelne a kormányban, főleg Orbán Viktort nem, akinek csütörtökre virradóra nem ársapkája lett, hanem Miniszterelnök Katonai Irodája. Ha vizes kötéllel vernek, akkor sem tudtam volna kitalálni ezt a hihetetlenül szellemes, az ország, sőt, az emberiség biztonsága érdekében tökéletesen mellőzhetetlen dolgot. Remélem, találnak egy megfelelő méretű tábornoki egyenruhát, amibe bele tudják gyömöszölni ővezérségét, mert úgy az igazi a játék, ha a kellékek is faszányosan néznek ki. Mint árvíz idején a gumicsizma. Esetleg egy vasútvonalat is be lehetne vezetni az új irodába, hogy csühössel mehessen a hadakat irányítani a vezér, bár talán a legjobb az lenne, ha egyenesen a csúti arénába költözne be az iroda, amúgy sem nagyon van kihasználva. Mire hazaér Üzbegisztánból, pont meg is lehet valósítani. Szerdán ezt írta ő (a cselédség) a közösségi oldalára:

Megérkeztünk Szamarkandba. Holnap indul a Türk Tanács csúcstalálkozója. Fontos találkozó lesz, mert mindannyiunk közös érdeke a béke.

Valamelyik türk ország háborúzik valakivel? Mert ha nem, nehezen értem, mit tudnak ők tenni a béke érdekében. Ez tegnap sem derült ki, hanem lett újabb poszt:

Elhibázott szankciók helyett gazdasági együttműködés. Üzbegisztán elnökével fontos megállapodásokat kötöttünk, így a magyar cégek előtt nagy lehetőségek nyíltak az üzbég piacon.

Csak remélni tudom, hogy jön az olcsó üzbég tojás és krumpli, csirkefarhát, tej, cukor, étolaj, liszt. Mert ciki lesz, ha az idén nem karácsonyi ajándékok után fogunk rohangálni – amúgy sem, mert nem nagyon lesz rá pénzünk -, hanem tojás után. Tegnap este aztán meggyőződhettünk jó kormányunk hihetetlen belátási képességéről és rugalmasságáról, mert a szerda estéről csütörtök reggelre bevezetendő hatósági ár átcímkézésére adtak határidőt jövő keddig. A termékeket már tegnap óta szabott áron kell adni, csak a címkék árának átírására van haladék. Mennyire rendesek! Azt még nem tudni pontosan, hogy van-a komolyabb terv a kisboltok kártalanítására, vagy ezekre a kereskedelmi egységekre van már jelentkező, aki majd átveszi azoktól a vállalkozóktól, akik tönkremennek hirtelen. A probléma az, hogy jó kormányunk szokás szerint a más faszával veri a csalánt. Az ársapka csak a kereskedelmi lánc legvégén, a boltokban lép életbe, sehol máshol. A termelő, a termelő és a bolt között lévő kereskedő annyiért adja, amennyiért, a boltos annyiért veszi meg, amennyiért kap, ő nem adhatja drágábban, mint amennyiért családbarát, gondoskodó, erős és keresztény kormányunk mondja neki. Tehát ha a tojást mondjuk 100 forintért veszi, de 80 forintért kell adnia, akkor darabonként bukik húsz forintot. Krumpli, olaj, minden hatósági áras termék esetében az van, hogy a boltos jóval drágábban kénytelen venni, mint amennyiért adnia kell. Neki tehát ezeken a termékeken képződik egy masszív vesztesége, amit neki, Kovács Béláné kisbolt tulajdonosnak kell megfizetnie a saját pénzéből. És nem opció, hogy akkor nem árusít veszteséges terméket, mert kötelező árusítania. A multiknál ez akkora gondot nem jelent, mert ha olcsón kell adni a tojást, akkor emelnek pár forintot a paradicsom árán, a vécépapírén, az üdítőén, a fagyasztott borsóén, fűszerekén, pelenkákén. Drágább lesz minden, de azt senki nem tudja kibogozni, hogy mondjuk egy sajt kilója emelkedett 513 forinttal, abból mennyit tesz ki a termelői ár emelkedése a drága energia, a takarmányok drágulás és a nem tudom mi miatt, és mennyi az az emelés, amivel a hatósági áras termékeken keletkező masszív veszteséget kompenzálják ki.

Amikor tehát Reménytelenné Egybensült Motília azért imádja drágaszép Viktort, mert az gondolt az egyszerű emberekre – és ez valóban így van, mert meglehetősen egyszerűnek kell lenni ahhoz, hogy ezt az ársapkás jólesznekünk-dolgot bevegye valaki -, akkor Reménytelenné Egybensült Motília nem érti meg, hogy olyan természeti csoda részese, mint mondjuk az időutazás. Ha ő vesz olcsó krumplit, akkor mindenki más, aki ott van a boltban és pont krumplit nem vesz, az ő krumplijáért fizet. Magyaros kollektív tudatt, holott már régen ideje lenne a kollektív bűntudatnak. Na de nem is a kedves Motília szellemi szintje itt a lényeg, hanem az, hogy menjen be bárki egy random település random kisboltjába és nézze meg, miből áll az kínálat. Liszt, olaj, cukor, tojás, tej, krumpli. Ezen fölül a legócskább száraztészta, só, bors, pár zacskós leves, néhány olcsó konzerv, édesség, talán mosószer, tejföl és péktermék. Ezeknek az árát meg kellene duplázni ahhoz, hogy ne bukjon a hatósági áras termékeken. Ha nem dupláz, tönkremegy. Ha dupláz, akkor is tönkremegy, mert annyiért semmit nem fognak nála venni, kizárólag a hatósági áras cuccot, amin neki csak vesztesége van. A bolt tehát bezár, A település amúgy is botrányos ellátottsága tovább romlik, az ott élők kiszolgáltatottsága nő.

Azt mondta valamelyik kormányzseni, hogy ez az új ársapka 0,2 százalékkal fékezi az inflációt. Én azt kérdezem, hogy számoltad ki, jóbarát? Ha én mondjuk akarok csinálni egy krumplistésztát a nulláról, akkor kell vennem olajat, sót, borsot, pirospaprikát, krumplit, hagymát. Ebből a krumplin a boltnak van kilónként mondjuk 40 forint vesztesége, az étolajon 200, akkor a só árán emel 70 forintot, a száraztésztán 250-et, a pirospaprikáén 160-at, a bors 20, a hagyma 90 forinttal lett drágább. Jól jártam én az ársapkával? Csökkent az infláció? Hülyegyerek. Aki szerint a hatósági ár csökkenti az inflációt, az úgy gondolkodik, hogy ha ő odaszarik a padlóra és azt egyenletesen szétkeni, akkor olyan lesz, mintha a szar nem lenne ott. Pedig ez nem igaz, ott van és büdös.

Ennyi lett volna a reggeli mondandóm. Veszem a búcsúmat, mindenkinek jó ébredezést kívánok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.