Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány újabb csapdája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kamatemelkedések miatt már hatmillió forintnál is nagyobb kedvezményt kell egy összegben visszafizetniük azoknak, akik nem tudják teljesíteni öt év alatt a babaváró támogatás feltételeit. Ha nem születik meg ennyi idő alatt egy gyermekük sem, akkor ráadásul a felvett tízmillió forintot személyi kölcsönnel felérő kamattal, 16,66 százalékkal kellene törleszteniük tovább.

Ez áll a HVG cikkében, a lap megnézte, hogy mi történik, ha a babaváró támogatást felvettek közül van valaki, aki nem szült egyetlen gyermeket sem, pedig jár érte pénz. Véleményem szerint már maga a hitelkonstrukció is nevetséges, hiszen hogyan lehet „ingyen” pénzzel arra sarkalni valakit, hogy gyereket vállaljon? Akkor vállaljon gyermeket, ha erre készen áll, ha úgy érzi, minden szükséges feltételt tud biztosítani, mindent meg tud adni a gyermekének. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor lényegében a teljes bizonytalanságba hozza világra a gyermeket, amely ettől még elképzelhető, hogy élete legjobb döntése volt, de ennek az ellenkezője is. Ha viszont valaki „ingyen” pénzért dönt úgy, hogy márpedig gyermeket fog világra hozni, akkor régen elfelejthetjük, hogy ez a gyermek azért jön világra, mert a szülei annyira szerették volna.

Értem én, hogy a romló demográfiai adatok miatt valamiféle megoldásra van szükség, de nem hiszem, hogy pont ez lenne a megfelelő irány. Európa-szerte óriási problémákat okoz a lakosság elöregedése, ami ellen a különböző országok különböző módszerekkel próbálkoznak, a legtöbbször hiába. A német kormány úgy döntött, hogy évente több százezer menekültnek adnak lehetőséget arra, hogy ott vállaljanak munkát, majd hozzanak gyermekeket a világra, akik fiatalíthatják a német nemzetet. Ezzel a döntéssel érthető módon nem mindenki ért egyet még az elfogadó Németországban sem, de a kormány így döntött. Magyarországon úgy harcolunk az elöregedés ellen, hogy a kormány „ingyen” pénzt ad a mindenki más pénzéből azoknak, akik családot alapítanak. Orbán azt hiszi, hogy csupán ezzel olyan változásokat érhet el, amely már látható demográfiai változásokat okoz.

Nos lehet, hogy több ember házasodott meg az elmúlt években, a demográfiai adatok azonban olyan nagyon mégsem változtak meg, arról nem is beszélve, hogy a magyar lakosság továbbra is fogyófélben van. Orbán milliárdokat dobott ki az ablakon ismételten, és olyan családokat támogatott nem kis mértékben, akik egyébként sem szorultak rá erre. De egészen biztosan voltak olyanok is, akik a kvázi meggazdagodás reményében vették fel a hitelt, de a gyermek nem született meg, ezért most elképesztően magas kamatot kellene fizetniük, amit egyszerűen nem tudnak honnan előkeríteni. Hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, azt nem tudni, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy ha túl sok ilyen eset lesz, akkor a kormány egyszerűen elengedi a tartozásukat és az adófizetők zsebéből fizeti ki a kieső összegeket. Márpedig ezek az összegek igen komolyan lehetnek, ha megnézzük az elmúlt évek változásait a hitelpiacon.

Azoknak, akik novemberben kötnek szerződést, már hatmillió forintnál is többet kell egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei. Akik viszont decemberben veszik fel a hitelt, már 6,5 millió forintot is megközelítő büntetéssel számolhatnak. A babaváró kölcsön indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

Azért valamit csak elszámoltak ott fenn, a minisztériumban, hiszen a cél az lett volna, hogy kisegítsék ezeket a családokat és gyermekvállalásra ösztönözzék őket, ehhez képest most arról van szó, hogy aki nem képes legalább egy gyermeket a világra hozni, az kegyetlenül megbánja, hogy valaha is hitelt mert felvenni a magyar államtól. A kormánynak kevés olyan intézkedése volt, amely pozitív változásokat hozott volna, és ha közelebbről megnézzük, ez az intézkedés sem olyan. A CSOK az egekbe emelte az ingatlanárakat, a babaváró támogatások ma már egy vagyonba kerülnek, és még lehetne sorolni. Lassan tényleg igaz az az állítás, hogy amihez a kormány hozzányúl, az egyszerűen tönkremegy. Már olyan értelemben persze, hogy azon egy csoport szépen meggazdagszik, de a valóban rászorulók borzasztó helyzetbe kerülnek. Persze lehet azt is mondani, hogy a hitelfelvevőknek tudniuk kellett volna, és nem kötelezte őket senki sem arra, hogy éljenek a lehetőséggel, de a kormány pontosan tudta, hogy lesznek olyanok, akik nem fognak teljesíteni, ők pedig szépen kifizetik majd a költségeket.

A bankok egyébként is sok esetben úgy működnek, hogy olyan embereknek is adnak hitelt, akik szinte biztosan nem fogják tudni azt visszafizetni. Annak idején többek között ez vezetett a 2008-as gazdasági válsághoz, amiért a bankárok és tőzsdespekulánsok soha nem fizettek meg. Egyedül az izlandi kormány küldte börtönbe azokat a bűnözőket, akik felelősek voltak több ezer milliárd eltűnéséért, de ilyenre idehaza sem volt példa, mint ahogy más fejlett országban sem. Futni hagyták a bűnözőket, sőt, konkrétan az adófizetők pénzéből mentették ki ezeket az intézményeket, hogy aztán újra megerősödve ismét ugyanazokat a hibákat kövessék el, mint ami annak idején a válságot okozta. Persze tudom, hogy kormányzati kérésre jöttek létre ezek a hitelkonstrukciók, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ismét valami olyat sikerült létrehoznia a magyar kormánynak, ami nem működik. Nem születik több gyermek, nem változik meg a demográfiai helyzete az országnak, de legalább lesznek olyan párok, akik a felvett hitelek miatt hamarosan súlyos gondok elé nézhetnek. Akkor mégis ki nyert ezzel a döntéssel? Ha tippelnem kellene, egy sor kormányközeli figura, senki más.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.