Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyar nyomor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyarok 68 százaléka azért nem rendelkezik megtakarításokkal, mert elmondása szerint erre egyszerűen nincs pénze. A magától értetődő tényt egy felmérésnek kellett bemutatnia, amelyet ezer fő megkérdezésével készítettek. Ebből többek között az is kiderül, hogy a magyarok 85 százaléka nem elégedett az anyagi helyzetével, ami nem annak köszönhető, hogy magasak lennének az igények, hanem annak, hogy egyszerűen a társadalom jó része szegénységben él. A lakosság 40 százaléka hónapról-hónapra él, ami azt jelenti, hogy ha elveszítené a munkáját, akkor vélhetően igen hamar utcára kerülne, amin nem segít az, hogy a magyar állam az egyik legfukarabb, ha munkanélküli segélyről van szó. Lehet ugyan, hogy az Orbán-kormány valóban igen komoly számú munkahelyet hozott létre, de nem mindegy, hogy ezekre a munkahelyekre bárkit fel lehet-e venni, vagy lesznek olyanok, akik koruk, vagy egészségi állapotuk miatt erre egyszerűen nem is jelentkezhetnek.

2022 második negyedévének végére 78 489 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, 837 milliárd forinttal növekedett az előző negyedév óta, éves alapon pedig 6491 milliárd a gyarapodás – közölte Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

Ebből azt is gondolhatnánk, hogy minden rendben van, csak ahogy az lenni szokott, ez a felső tízezer által félretett pénz, nem pedig a társadalom nagyobb szeletét jelentő átlagemberek által félretett vagyon. Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbben képtelenek akár egy vasat is félretenni, mert annak ellenére is, hogy az utóbbi években a világjárvány miatt meg volt kötve az emberek keze, még nem mondtak le a vásárlásról. Az online vásárlás egyre inkább elterjedt, ezért aki nem tudott, vagy nem mert a járvány miatt boltba menni, az már megoldhatta online felületen is a vásárlást. Már csak ezért is kétlem, hogy a felső tízezret kivéve bárki is képes volt arra, hogy komolyabb összegeket tegyen el, pláne lekösse a megtakarításait bankokban.

Olyan ez, mint az alapbérek növekedése, ami statisztikailag lehet, hogy magyarázható, de a valóság egészen mást mutat. Mert lehet, hogy van pár ezer ember, aki milliókat keres – ez emeli meg az átlagbéreket -, de attól még a társadalom egy igen jelentős hányada napról-napra él. Egyébként ezt a fenti kutatás eredményei is tökéletesen bizonyítják. Ennek oka nyilvánvalóan a pandémia, az azt követő háború és a világgazdasági válság. Igen ám, de nem minden ország polgárai kerültek ennyire nehéz helyzetbe, mint a magyarok, ehhez ugyanis az is kellett, hogy Orbán elherdálja az elmúlt évtized gazdasági sikereinek eredményeit. Nem befektette, vagy megspórolta ezeket a pénzeket az állam, hanem stadionokat és templomokat épített belőle, valamint külföldi számlákra szépen kiutalgatta.

Itt nem arról van szó, hogy Orbán egy zseni és az elmúlt években olyat hajtott végre, amire senki más nem volt képes Európában, hanem arról, hogy a gazdaság felívelőben volt a 2008-as válságot követően. Szinte minden ország gazdasága növekedett egészen addig, ameddig a világjárvány el nem kezdődött. Ez viszont lényegében egy teljes évtized volt, amikor is a gazdaság zavartalanul növekedhetett, tehát joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hol vannak a gazdasági siker eredményei az elmúlt 10 évből? A csillogó stadionok és templomok nem tekinhetők eredménynek, a valódi eredmény az lenne, ha nem nyomorogna most több millió magyar országszerte és nem azon kellene aggódniuk, hogy miből fogják majd kifizetni a fűtést télen, vagy lesz-e áram arra, hogy fel tudják kapcsolni a villanyt.

Orbán vádolhatja az oroszokat, vagy épp az Egyesült Államokat a háborúért és az amiatt kialakult gazdasági válságért, de az igazság az, hogy ha az elmúlt 10 évben arra koncentrált volna, hogy egy élhetőbb országgá tegye Magyarországot, akkor most nem itt tartanánk. Nem kellene azon aggódnia százezreknek, ha nem millióknak, hogy milyen télre számíthatnak, hiszen lenne elegendő megtakarításuk arra, hogy ez ne jelentsen gondot. Vagy ha nem is lenne, akkor legalább bízhatnának abban, hogy az állam megfelelő segítséget nyújt majd számukra, ezért nem kell a számlák miatt aggódniuk. A valóság ezzel szemben viszont az, hogy a magyaroknak aggódniuk kell a közeledő tél miatt, hiszen az állam nem kíván szociális ellátást nyújtani sokak számára, megtakarítással pedig igen kevesen rendelkeznek.

Nem is értem, hogy a fenti felmérést áttekintve hogy nem válik mindenki számára azonnal nyilvánvalóvá, hogy az elmúlt évtizedben a magyar kormány semmit sem tette azért, hogy Magyarország egy élhetőbb ország legyen a többség számára. Mert mint elmondtam korábban, egy ország sikereit nem stadionokban és templomokban érdemes mérni, hanem egy átlagháztartás helyzetén keresztül. Márpedig egy átlagmagyar retteg már attól is, hogy mi lesz holnap, nem hogy attól, hogy milyen alacsony lesz a nyugdíja akkor, ha eléri a korhatárt. De sokak számára a nyugdíjas évek sem jelentenek pihenést, hiszen többen is rászorulnak arra, hogy a nyugdíjuk mellett munkát vállaljanak, hiszen valamiből ki kell fizetni a megemelkedett költségeket.

A magyar ember számára a valóság lesújtó, amelynek oka a kormány nem megfelelő gazdaságpolitikája. Lehet itt az egyént felelőssé tenni mindenért, de érdekes módon a nyomorgó Nyugaton – a hírekkel ellentétben – messze nem ennyire súlyos a helyzet. De biztos csak azért, mert ott Soros és Brüsszel is győzni tudott, ezért a libernyák gendernácik leigázták a nemzeteket, akik ugyan képesek túlélni a válságot, de behódoltak a mainstream ideológiának. Mi pedig mint harcoló fél álljuk a sarat továbbra is, noha már két térdre rogyva, nyomorban próbálunk harcolni az elemekkel. Én nem tudom, de valahogy inkább mégis a legyőzött Nyugat helyzetét találom jobbnak, de biztosan velem van a gond.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.