Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És Brüsszelben érzik már ennek az illiberális bohóckodásnak az átható bűzét?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Volt itt, az életvitelszerű apátia országában egy sokadrangú jelentőségű hírecske tegnap arról, hogy a gonosz brüsszeliták nyomására az antikorrupciós elkötelezettség altatódalát hónapok óta óbégató Orbán-kormány (Navracsics és Varga miniszterekkel az élen) milyen brutálisan komolyan veszi annak a súlyát, hogy a Vlagyimir háborújával szorosan összefüggő gazdasági földbe fúródás árnyékában miattuk nem jut hozzá az ország ezermilliárdos nagyságrendben uniós forrásokhoz. Amelyekkel nem lennénk sokkal beljebb, mert már előre elkártyázták a nertársak, de akkor is. Azt időtlen idők óta hazudozzák, hogy ebből szándékoznak végrehajtani azt a pedagógusbéremelést, amit öt éve is késő lett volna, és amire nem futotta a gazdasági szárnyalás ellenére sem.

A hír úgy szólt, hogy ugyan november 19-től, azaz bő két hét múlva hivatalosan már működnie kellene a Magyarországon egyébként nem létező, mert Polt Péter által zéró toleranciával menedzselt korrupciót hajszolni hivatott, az Európai Bizottság ilyen irányú kérésére felállított Integritás Hatóságnak, ámazonban a pszava értesülései szerint több probléma is felmerült a szervezet körül. Azon kívül, hogy (egyelőre?) azt sem tudni, kit választottak ki a korrupcióellenes bizottság élére, mert ugyanis ebben a hírhedten transzparens rendszerben az is titok, hogy kit ajánl a korrupcióellenesnek szánt új hatóság élére a jelölőbizottság, úgy az egész elvileg nyilvános pályázatról se tudni nagyjából semmit. Annyit igen, hogy az elnöki tisztségre húsz pályázat érkezett, amiből mindössze öt bizonyult érvényesnek, míg az elnökhelyettesi pozícióra 33 pályamunka érkezett, amiből csak 13 találtatott érvényesnek. Illetve az is csak a bizottságot kinevező Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság közleményéből derült ki, hogy

a pályázatok elbírálása idején távozott a háromtagú alkalmassági bizottság EGYETLEN, a kormánytól valóban FÜGGETLENNEK tekinthető tagja, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon dolgozik.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy menet közben alakult át az alkalmassági bizottság, ami így egy tök ismeretlen eljárás után választott ki a pályázók közül öt elnökjelöltet és végül hét elnökhelyettes-jelöltet, de azt, hogy milyen szempontok alapján rangsorolták őket, nem tudni. Azt ellenben igen, hogy ezen ismeretlen nevek közül választja ki majd Windisch László, a köztudottan független Állami Számvevőszék elnöke a független hatóság független elnökét. További részletek ismerete nélkül is kockázatok nélkül kijelenthetjük: eddig is tudtuk, legfeljebb nem sejtettük, hogy az alibizés kormányának – amelyik a kormányzást is leginkább mímeli, és csak annyira, amennyire feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a hatalom semmiképpen ne csússzon ki az enyvre hasonlatos anyaggal vastagon bekent kezükből – semmilyen érdeke nem fűződik a korrupció felszámolásához (még csak az hiányozna nekik), de a látszat kedvéért, mert kell a pénz lóvéra, és hogy befogják a gaz brüsszeliták pofáját, olyan hatóságot, orgánumot, szervet és nyúlványt hoznak létre, amilyet akarnak, azoknak olyan nevet adnak, amilyet akarnak, nem kerül nekik semmibe. Ami meg pénzbe kerül, azt az adót fizetők állják, ameddig rosszul lesznek.

E közhelyes tudás dacára sem tudom eldönteni, hogy ezt a Brüsszelig bűzlő tragikomédiát véresen komolyan nyomják, mert nyerésre állnak, vagy éppen ellenkezőleg: tisztában vannak azzal, hogy feleslegesen erőlködnek, ezért már a látszatra sem adnak. Túl azon, hogy már ennek a szervnek az elnevezését illetően is hazudnak, amikor nem korrupcióellenes hatóságnak nevezik, mintha direkt azt akarnák sugallni (még ha az integritás és az integrálás nem is egy tőről fakad), hogy ők valójában integrálni akarják a korrupciót ezekbe az eljárásokba. Amelyekre egyébiránt nem is lenne szükség, mint ahogy erre a vicchatóságra se lenne semmi szükség, ha és amennyiben a valaha független, tíz év alatt azonban totálisan az orbánizmus képére alakított állami hatóságok (úgy, mint ügyészség, állami számvevőszék, rendőrség, adóhatóság, versenyhivatal, ésatöbbi) elvégeznék a munkájukat. Miután Orbán ezeket az intézményeket hadállásoknak tekinti, nyilván nem érdeke, hogy azok rendeltetésszerűen működjenek, ezért megszállta őket, így azok nem tudják elvégezni a munkájukat, mert nem szabad nekik. Ezért Magyarország ma nem jogállam, ezért nem érkeznek az uniós források, és ezért ígért meg fűt-fát a kormány Brüsszelnek, miközben pontosan tudják, hogy a NER-t alapjaiban rengetné meg, ha a nagy munkával kiépített rendszerszintű korrupciós mechanizmusok megszűnnének létezni.

De így is, ezzel együtt is, lássuk be a tükör előtt állva, ahol egyáltalán nem nekünk kellene állnunk, hogy ez a kabaréműsor még ebben a szürreális NER-cirkuszban is kiemelkedő teljesítmény: egy olyan sóhivatal fog küzdeni a közpénzek átlátható elköltéséért, a korrupció felszámolásáért, amely sóhivatal létrehozásának körülményei eleve nem transzparensek. Más szavakkal: a közpénzek átlátható elköltése, a korrupció megelőzése érdekében felállítandó intézmény vezetőit a rendszer saját korruptjai nevezik ki. Titokban, átláthatatlanul. A megismerhetetlen pályázati rendszerben az elbírálók a NER nyúlványai, ők válogatnak a jelöltek közül, akikről nem tudni, kicsodák, akikről meg igen, azok is a NER nyúlványai, az egyetlen porszem pedig a nagy NER-korrupciós gépezet alkalmassági bizottságában (a tüske a köröm alatt, a bot a küllők között) meg a kinevezését követően távozik. Igaz, hogy az egyetlen függetlennek tekinthető tag lemondásának pontosan indoka nem ismert (vannak azért sejtéseim), de ha ez az eljárás sem győzi meg az EU-t, hogy ezzel a nyomozati hatáskörrel sem rendelkező Patyomkin-testülettel egyszer és mindenkorra megszűnik a korrupció Magyarországon, akkor már soha semmi.

Nem tudom, hogy Brüsszelben érzik-e már, vagy még mindig nem érzik ennek a korrupt, illiberális bohóckodásnak az átható bűzét, vagy hogy mekkora megértéssel viseltetnek az iránt, hogy mennyire nem egyszerű kihívás Orbánnak kellőképpen ismeretlen, ám mégis megbízható, pórázon rángatható NER-strómanokat találni a korrupciót üldözni még a nevében sem hajlandó Integritási Hatóság élére, de ez innen nézve egy gigantikus szemfényvesztés, egy elcseszett, rossz vicc. Már most, hogy még létre sem jött a hatóság, aminek két hét múlva működnie kéne. Nem tudom, hogy Brüsszelben hol van az ingerküszöb, hogy meddig viselik el, hogy teljesen hülyének nézzék őket, de a fenti ábra szerint itt és most is konkrétan teljesen hülyének vannak nézve. Ha nem értik, hogy mire megy ki ez az egész, ha komolyan veszik ezt a cirkuszi mutatványt, akkor az az Európai Unió fennállásának legordítóbb szegénységi bizonyítványa lesz. Igaz, nem kizárólag az övék.

A címlapon Windisch László, a független Állami Számvevőszék júliusban 12 évre megválasztott független elnöke látható, ő gondoskodik majd arról, hogy jó kezekbe kerüljön a független Integritási Hatóság (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.