Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Harcban a függetlenségért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Viccesék új célpontot találtak. Bizonyára a mindenszentek napjára való tekintettel átmenetileg nem ócsárolták a pedagógusokat, diákokat és szülőket – esetleg azt mutatták a naponta végzett kutatások, hogy semmit nem hoz a konyhára a verbális mészárlás, netán kifejezetten ártalmas az egypártrendszer számára -, találtak másik játékot. Sőt, több játékot. Egyrészt megint lerántották a leplet Göncz Árpádról. Valamiért nagyon nehezen viselik, hogy a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök ma is elfogadottabb, nagyobb tiszteletnek örvend, mint az őt követő köztársasági elnökök együttvéve. Nem igazán értem, hogy mit remélnek, talán kedveltebb lesz Novák Katalin ezektől az akcióktól? Szerintem ez nem így működik, de ők tudják, mit miért csinálnak. Vagy ők sem. A másik célpont Hadházy Ákos, bár ő már igazán megszokhatta ezt a szerepet. Nem is hiszem, hogy különösebben megrázza a közpénzből pártatlan médiamunkások összehangolt támadása, ellenben jókat vigyorog rajta.

Ezek az óbégatások azonban most csak mellékszálat jelentenek, ahogy az unalomig ismert putyini propaganda is arról, hogy a mocsok Brüsszel az ukránoknak adja azt a pénzt, ami mimagyaroknak járna. Az sajnálatos módon eddig elkerülte a propagandisták figyelmét, hogy fideszék ki akarják vonultatni az államot a szociális ellátási kötelezettségeiből – igaz, már régen kivonultak, csak eddig még nem faragták törvénybe -, ellenben minden pártportál minden szalagmunkása a feje búbjától a tyúkszeméig fel van háborodva azon, hogy az Országos Bírói Tanács két tagja látogatást tett David Pressman amerikai nagykövet hivatalában, kiverve ezzel az összes biztosítékot a bírói függetlenség és a jogállamiság mellett mindenkor és minden esetben lándzsát törő pártkatonák okos fejében. Azóta kánonban üvöltözik, hogy a két bírónak azonban, de nyomban, haladéktalanul és kétségtelenül le kell mondania, mert mostantól az a veszély fenyegeti a magyar igazságszolgáltatást, hogy az USA fogja irányítani. Vagy valami ilyesmi. Olyan megkérdőjelezhetetlenül hozzáértő és pártatlan szakértők is emellé a végtelenül fontos, az egész ország szempontjából prioritást élvező ügy mellé álltak, mint ifj. Lomnici Zoltán:

Valamint Varga Zs. András, a Kúria meglehetősen érdekes körülmények között kinevezett elnöke is:

A két szaktekintélyt idézik is minden pártlapban, és a portálok munkavállalói jól érthetően elmagyarázzák, miért országos botrány szerintük a két bíró és az amerikai nagykövet beszélgetése:

Azzal persze nem biztos, hogy tisztában van a vezető amerikai diplomata, hogy maga az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói Etikai Kódex 1. cikke alapján „a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét. Munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. (…) A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen. Mindezek érdekében köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolásmentesség, az előítélet-mentesség látszatát is.”

Ez az idézet a 888.hu-ról van, akik az Origóra hivatkoznak forrásként, én pedig most nem szeretném azzal rabolni senki idejét – az olvasókét sem, de a sajátomat sem -, hogy elkezdem feltúrni a körbehivatkozások tengerében, ki volt az első, aki lehozta. Éppen elég azt tudni, hogy hol van a forrása a dolognak, bár aligha fogunk Habonyra vagy Rogánra hivatkozó linket találni. Nem állítom, hogy értem az Etikai Kódex idézett része, és a találkozó közötti összefüggést. Annak a veszélyét sem látom magam előtt, hogy holnaptól a gyerekbántalmazókat, ittasan vezető sofőröket, sikkasztókat, tolvajokat, rablókat, gyilkosokat külföldi befolyás alatt fogják elítélni a bírók. Abban azonban távolról sem vagyok biztos, hogy belföldi politikai befolyás nem szennyezi – de legalábbis nem törekszik erre – a bíróságok függetlenségét.

A korrupciós aggályok, a hatóságok tétlensége, illetve elsősorban az ügyészség szerepe mellett megjelenik a jelentésben a magyar bíróságok elleni hadjárat is. Az alkotmány és a törvény biztosítja a független igazságszolgáltatást, és a bíróságok általában függetlenül is tudtak működni, bár érkeztek jelentések arról, hogy a kormány magas rangú tagjai politikai nyomást gyakoroltak a bírókra az év során, áll a dokumentumban. Az amerikai külügy részletesen számol be Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének ütközéséről az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) a személyét érintő törvénytelen kinevezési gyakorlat és vezetés vádja nyomán.

A jelentés arra is kitér, hogy ezután Handó különböző fegyelmi intézkedésekkel megfélemlíthette az OBT gyakorló bíró tagjait. De arról is írnak az amerikai külügy dokumentumában, hogy a miniszterelnök maga és a kormány más tagjai nyilvánosan kritizáltak bírói ítéleteket, köztük olyan határozatokat is, amelyek még jogerősen le nem zárult eljárásban születtek, tehát az ügy maga még folyamatban, így befolyásolható volt.

Ez az idézet pedig arról az Indexről való, amely ma már nyomokban nem, legfeljebb nevében lelhető fel. Amennyire tudom, ez az eset – sőt, egyik eset sem, mert több precedens is volt, amikor vezető kormánypárti politikusok vagy kormánytagok nyilvánosan kritizáltak bírói döntéseket – nem érte el a lakájmédia ingerküszöbét. Az rendben van, ha a hatalmon lévők üzengetnek a médián keresztül az ítélkező bíróknak, sőt, még egészen sok olyan dolog is rendben van a fideszesek szerint, ami bármelyik másik országban elképzelhetetlen lenne? Például mindjárt az, hogy Polt Péter úgy lett legfőbb ügyész, hogy előtte aktív párttag volt a Fideszben. Orbán az első kormányra kerülése óta hurcolja magával, össze vannak nőve alaposan. Sőt, mindenki mindenkivel össze van nőve arrafelé, Polt Péter felesége (mármint a jelenlegi, harmadik feleség) Polt-Palásthy Marianna nem csak Matolcsy György személyügyekért felelős egyik jobbkeze volt, de a férje valamelyik előző házasságából származó valamelyik gyereke is azon nyomban alkalmazott lett a Jegybanknál, amint megszerezte a diplomát. Ez kapott némi sajtóvisszhangot, így szép csöndesen felmondott a Jegybanknál Polt felesége, de szerencsére nem esett nagyot, mert egyenesen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese lett. Jellemzően ilyen családi kapcsolatokkal van tele minden, de ebből számomra most csupán annyi érdekes, hogy amikor éppen Polt Péter a legfőbb ügyész, valahogy mindig elsikálódnak azok a disznóságok, melyek a kormánypártot, pláne a miniszterelnök pereputtyát érintik, érintenék vagy érinthetnék.

És akkor még Handó Tündéről egy árva hangot sem beszéltünk, pedig ő sem az ismeretlenségből került hol ide, hol oda. Tagja volt annak a bizonyos bibós-keménymagnak, ahogy a férje, Szájer József is. Azóta lényegében képtelenség megszabadulni tőle. Igaz, nagyságrendekkel nagyobb baj, hogy a többiektől – Orbántól, Polttól, Matolcsytól, Pintértől – is lehetetlen megszabadulni. De majdcsak egyszer eljön az az idő is. Még nem jött el, most éppen ott tartunk, hogy a nyíltan vagy titkoltan a kormánypártot szolgáló mocsármédia egységfrontba tömörülve támad két bírót, és követeli az azonnali lemondásukat. Mindezt persze a bírói függetlenség jegyében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.