Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A balhét mi visszük el, a haszon másoknál csapódik le

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Öles léptekkel beletrappoltunk a novemberbe. Bár még kegyes volt velünk az időjárás – már ha az állandó ködös borongástól eltekintünk -, nem nagyon kellett eddig fűteni. Tartok tőle, hogy ez már igen gyorsan el fog múlni, akár tetszik, akár nem tetszik, hamarosan beköszönt a tél. Valószínűleg többen el fognak gondolkodni azon, hogy miért kerül nálunk sokszor annyiba a gáz, mint amennyi a tőzsdei ár jelenleg. Merthogy a kereskedelmi ár változik, de valahogy hozzánk csak az emelkedés tudott eljutni, a csökkenés nem. Biztosan felakadt a hét nyelven beszélő kerítésen. Talán nem kapott belépési engedélyt, vagy ilyesmi. Ameddig ez nem változik, sorra zárnak be az önkormányzati intézmények. Könyvtárak, művelődési házak, uszodák, kollégiumok. Habár hétpecsétes titok, hogy mennyiért vesszük a gázt az oroszoktól (igaz, mi a franc közünk van hozzá? Elvégre mi fizetjük. Amikor rezsicsökkentés volt, akkor is mi fizettük), annyit tudtak kimatekozni a szakértők, hogy a holland tőzsdei ár az irányadó, és két hónap csúszással ér ide az ármozgás. Ebből arra lehet következtetni, hogy nagyjából egy hónap múlva drasztikusan csökkenni kellene az árnak. Elméletileg. Gyakorlatilag fizetési haladékban állapodott meg a magyar és az orosz fél, tehát kamatot is fogunk fizetni, ami nyilván tovább emeli az árat. De legalább most futja még nemkormányzati gépekre, alapítványi pénzosztásokra, közpénzből támogatásokra. A balhét mi visszük el, a haszna másoknál csapódik le. Ahogy az nálunk lenni szokott.

Brazíliában Jair Bolsonaro elveszítette a választást Luiz Inácio Lula da Silvával szemben. A választás eredménye nem annyira kétséges, több mint 2 millióval többen szavaztak az új elnökre, de ezt Bolsonaro nem igazán hajlandó elfogadni. Első lépésben bezárkózott az elnöki palotába és kijelentette, hogy nem fogadja el az eredményt, merthogy nem ő győzött. Most ott tart ő az agyával, hogy felszólította a híveit: induljanak érte harcba, mert ő jelenti a fényt az országnak, az új elnök pedig a gonosz helytartója, akit el kell űzni. A bukott populista elnök igen hevesen kritizálta az elektronikus úton történő szavazást – igen, Brazília ott tart, hogy szemben a száguldva fejlődő csúcsországunkkal ott már van ilyen lehetőség -, de nem sikerült megtorpedóznia. Talán a vesztét is ez okozta. Sokkal nehezebb ellenőrizni, hogy otthon vagy a választási iroda szavazógépén ki milyen gombot nyom meg, mint elkísérni – vagy szervezetten elvinni – a szavazófülkéhez, a digitális voksok egy rendszerbe kerülnek, nem lehet ellopni, kicserélni, eltüntetni, meghamisítani őket olyan egyszerűen. Ez történt, most pedig elég izgalmas lehet a jövő Orbán Viktor kebelbéli barátjának, mert még két hónapig él a mentelmi joga, január elsejével azonban megszűnik. Van néhány dolog a rovásán, amikért valószínűleg felelnie kell majd, ilyen többek között a korrupciós vádak sokasága, és a covid járvány alatt az elképzelhetetlenül sok halott miatt – közel 700 ezer ember veszítette az életét, miközben az elnök tagadta a járvány létezését -, és még néhány apró-cseprő ügyben. Így nem csoda, hogy nem nagyon van kedve elismerni a bukást és átadni a hatalmat. Közben a világ vezetői sorra gratulálnak Lulának. Mára sikerült oda eljutni, hogy az ellenfele győzelmét még most sem ismerte el, de köszönetet mondott azoknak, akik rá szavaztak. A kabinetfőnöke bejelentette, hogy megkezdik a felkészülést az átmenetre. Ez akár azt is jelentheti, hogy át fogja adni a volt elnök a hatalmat. Vagy teljesen mást jelent. Majd kiderül. Ha az új elnöknek sikerül átvennie a kormányrudat, akkor sem lesz egyszerű a dolga, mert miközben a brazilok többsége őt tartotta alkalmasabbnak az ország vezetésére, a kongresszusba zömében jobboldali szenátorokat választottak, tehát ellenszélben kell kormányozni. Biztosan nehéz lesz, de legalább esélyt adtak maguknak a brazilok. Én örömmel várom azt a napot, amikor Orbán Viktor magára zárja az ajtót a Karmelitában. Még cserepes muskátlit is viszek az ablakba, hogy otthonosabb legyen.

Még hétfői az alábbi MTVA közlemény, de annyira vicces, hogy nem szeretnék szó nélkül elsiklani mellette:

Sokadik alkalommal nem mond igazat Hadházy Ákos, amikor azt állítja, hogy reggeltől estig „kamerázza” a közmédia az MTVA gyártóbázisa előtti kempingezését – olvasható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodájának hétfőn kiadott közleményében.

 Az MTVA rámutat: ezzel szemben az igazság az, hogy a stáb mindössze a képviselő hírérték szempontjából értékelhető performanszait, aktivitásait dokumentálja annak érdekében, hogy adott esetben a köztudottan olcsó politikai balhék gerjesztésében érdekelt képviselő valótlan állításait egyértelműen cáfolhassa.

A közleményben kiemelik: a televíziós újságíró szakma része, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében egy-egy hosszabb esemény teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodnak a stábok.

Ezért Hadházy Ákos kirohanása a közmédia ellen egyértelmű bizonyítéka annak, hogy számára kellemetlen, ha nem tud akadálytalanul hazudni – áll az MTVA közleményében. (MTI)

A történet pedig arról szól, hogy Hadházy Ákos sátrat vert a Kunigunda utcában. Már az első pillanatban jelezte: örömmel bemegy interjút adni, de csak élő adásban. Erre ezidáig nem került sor, ellenben kitelepült egy stáb:

Annyi pénze van (Önöktől) a pártállami hazugsággyárnak, hogy reggel nyolctól este 11-ig kameráznak (de azért a hideget nem bírják, járó motorú autóban melegszik a váltott stáb). Annyi pénzük van (Önöktől), hogy a felvett anyagból egyetlen tudósításra sem futja nekik. Gondolom, megvárják, amíg hasraesek a sátor zsinórjában, vagy észreveszik, hogy lyukas a zoknim (mondjuk ahhoz be kell bújniuk a hálózsákomba). (Facebook/Hadházy Ákos)

Na, ezt próbálta meg cáfolni az MTVA meglehetősen sajátságos módon. Nem kamerázzák reggeltől estig, hanem dokumentálják az eseményeket. Ez szokása a médiának, hogy amennyiben esemény van, az elejétől a végéig felvételt készítenek, hogy hitelesen tudjanak beszámolni róla. Tehát reggeltől estig kamerázzák Hadházy Ákost. Parádés. Azt nem tudom, hogy sikerült-e már beszámolni a közpénztévében az ellenzéki képviselő akciójáról, vagy csak ők nézegetik házon belül a felvételeket. Vicces fiúk, az nem kétséges. Olyan az MTVA, mint a kenyéradó gazdája. Sunyi és ostoba. Bármilyen változás üdítő lesz ehhez képest. Ebben a reményben veszem most a búcsúmat, jó ébredezést és szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.