Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valahogy mindig eljutnak oda, hogy tulajdonképpen Orbánnak igaza van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tehát ha nem lennének szankciók, mondjuk, holnap reggel egy tündér varázsütésre ezeket megszüntetné, akkor azt tapasztalnánk, hogy az árak is, mármint az infláció mértéke, az áremelkedés mértéke is legalább a felére, de talán még nagyobb mértékben is azonnal csökkenne.

Kedves gyerekek! Orbán bácsi meséjét hallhatjátok a tündérről, aki a pálcájával csiribi-csiribá, meg tudja változtatni mondjuk hétfőről keddre a tojását árát, 75 forintról 32- re. Azért ennyire mégsem hülye a populáció, még azok sem, akik a nagy mesélő szavain csüngenek, ezért szerintem az lesz, hogy a mester nem várja meg a tündér eljövetelét, hanem cselekszik majd helyette, hisz ő maga a jóságos, tündibündi doktorminiszterelnökúr, Mr. Piac egyik legnagyobb ellenfele. Ő majd megoldja, hogy nekünk jó legyen.

Ja, ő amolyan fogtündér-delíriumban szenved. Miután te békésen alszol a kiesett tejfogaddal a párnád alatt, amit abban a reményben tettél oda, hogy majd kapsz helyette némi aprót reggel, azzal szembesülsz, hogy az éj leple alatt kifosztott téged, miközben a rézfaszú bagolyra mutogat, aki ott sem volt. Érthető? Ha nem, az sem baj, sokszor már én sem tudom követni a hadoválását, a mesékbe szőtt agymenéseit, a háborús inflációt, ami valamiért nálunk a legnagyobb az egész kontinensen, de nem is ez a lényeg. Mert megint megvéd, majd úgy, hogy a bankokra hárítja a megvédés árát, azok meg majd ránk. Meg köti már a sapkát más termékekre is úgy, hogy a piacon már a tengeri polip és a homár is olcsóbb, mint a marhahús. Legalább elmondhatja majd, hogy az ő idejében rántott lazacot és feketekagyló pörköltet ettek az emberek, és a nagyanyáink megtanultak édes-savanyú kínai kaját főzni, mert a tyúkhúsleves kuriózumnak és egzotikumnak számított 2023 hajnalán. Mert pénz az van doszt, csak szart sem ér. Ez nem háborús infláció, hanem inkább argentin mintájú pénzromlás magyar változatban. Az árstopban, mint a súlyos gazdasági bajok hatásos ellenszerében hinni rosszabb, mint a homeopátiában hinni. Mert az legalább jellemzően nem árt, cserébe nem is használ. Ezzel szemben az árstop olyan, mint benzinnel tüzet oltani. Íme egy pár soros remek, tisztázó összefoglaló annak, aki esetleg nem értené:

És mi megyünk tovább az orbáni úton, ami ki tudja, hova vezet. Egyelőre az látszik, hogy szép ígéretekkel és megnyugtató magyarázatokkal van kikövezve azok számára, akik mindenáron a valóságot tartják legyőzendő ellenségnek, nem pedig annak tudomásul vételét, és az ahhoz való alkalmazkodást. Sajnos nem lehet elkényelmesedni, és nem lehet állandóan tátott szájjal várni a Karmelita irányából a sült galambok eljövetelét, főleg úgy nem, hogy nincsen sült galamb, de már lassan galamb se. A lényeg, hogy valamiért kimaradt a soros pénteki igehirdetésből, Gyurcsány, Soros, és a geci baloldal. Ezúttal csak Brüsszel és annak elmebeteg képviselői, szakemberei voltak a miniszterelnöki epehányás célpontjai. Kommunikációból csillagos ötös az ember, és ha más nem is, de ez még mindig kiválóan működik. A tanárok le vannak szarva a diákokkal együtt, most ők a nemzet közellenségei, akiket lehet szidni és elhordani minden irányba. Mert csak. Hülyéből sosem elég, nem is az a cél, hogy itt okos tojásokból értelmes egyedek keljenek ki, hanem pont fordítva. Minél hülyébb az egyed, annál jobb. Ne az agya járjon a rabszolgának, hanem a keze, lehetőleg kevés pénzért, minden másra ott van a kormányzati kommunikáció hatalmas konteógyára. Onnan minden lehetséges választ megtudhatunk a létező és nemlétező problémákra.

És ha netán ez sem segít, akkor a Németh Sándor tulajdonában lévő ATV is készséggel besegít azoknak a meggyőzésében, akik mégis kétkedve fogadják a dajkamesét. Szerintem ezen belül is kiemelt szerepe van az Öt néven futó szórakoztatóipari terméknek. Élén a Hont nevűvel, akit a Fidesz kivágott a soraiból (ez olyan, mintha Goebbelst anno elhajtotta volna a náci párt, mert még nekik is vállalhatatlan lett volna), és persze Vonával, akit úgy vélem, nem kell senkinek bemutatni. Ők a mindenkitől független megmondóemberek. Előbbi a nyakán dagadó erekkel, üvöltve szidja a nemlétező ellenzéket, és ekevassal szántja fel annak bármely cselekedetét. Mert ő a valaki, aki mindig mindenre tudja a választ, aki mindig előre megmondja a tutit, akinek soha semmi nem nyeri el a tetszését, akinek mindig minden szar, és mindig kikéri magának. Kérje. Talán Konok az egyetlen hiteles figura, de őt általában leüvölti a másik a kettő. A kiábrándultak, a sztárcsinálók. Mert ők mindig tudják, mit és hogyan kéne, mégsem tesznek semmit, azon kívül, hogy helyeslik azt, ami van, és előbb-utóbb mindig eljutnak oda, hogy tulajdonképpen Orbánnak igaza van. Ebben talán egyet lehetne érteni, ha így lenne. De nincs így. Ez viszont nem akadály, hogy ezek beüljenek a nyilvánvalóan Fidesz-kollaboráns, ámde valamiért ellenzékinek hazudott csatorna műsorába, és egymást hátát veregetve eldöntsék, hogy nekik mindig igazuk van. Főleg Hontnak. Azt mondjuk én nem tudom megmondani, hogy egy olyan embernek, aki 15 évesen már tagja a volt a jelenlegi radikálisan populista, szélsőjobboldali Fidesznek, mennyire lehet hiteles a mondanivalója. Azok után pláne, hogy nem magától lépett ki, hanem kizárták a pártból. Nekem egy sértett, ámde a Fidesz számára nagyon is hasznos hülyének tűnik, aki azt hitte, ha a király ellen lázad, akkor azt nem torolják meg. Biztos nem nézte meg a Keresztapa filmet elégszer. De Vona sem piti, aki szintén a Fidesz soraiban kezdte, és ott igen magasra vitte, majd az akkori nemzeti langymeleget megunva elsőként radikalizálódott és megalapította a Magyar Gárdát. Ténykedése meghatározó volt, mert Orbán felismerte a potenciált a radikalizmusban, és gyorsan magáévá is tette annak számos gondolatát, mi több, mondhatni már régóta Vona legszélsőségesebb kottájából játszik a doktorminiszterelnök úr. (Ezt ma Mi Hazánknak hívják.)

Szóval miközben az ország éppen beleáll a földbe, ezek a csávók, a hitelesség és a kivagyiság élő ikonjai hetente egyszer megmondják a tutit azoknak, akik – mint például én is – kicsit másképpen látják a dolgokat. Csak az nem világos az álláspontjuk alapján, hogy valóban ők ábrándultak ki annak idején a Fideszből, vagy belőlük ábrándult ki a Fidesz, vagyis Orbán Viktor? Ami egyáltalán nem megnyugtató olyan szempontból, hogy ez a magyar értelmiség mainstream része. Nem kicsit vicces, holott az is sok, amit a morálisan fölényes jobboldalon látunk, ahonnan 13 éve megállás nélkül osztják nekünk az észt. És akkor jönnek ezek, és szakértenek, mint Nagy Ferenc vagy Tóth Gabi, azzal a különbséggel, hogy legalább mindkettőnek van diplomája. Hát igen. Helyezkedni tudni kell, az elvek meg le vannak szarva. Csak azt nem értem, ha ők annyira okosak, akkor miért egy talk-show-ban pazarolják a drága idejüket, miért nem a politizálnak és próbálnak érvényt szerezni az ellentmondást nem tűrő igazságaiknak? Biztos lenne erre is egy frappáns magyarázata mindkét elhasznált papírzsebkendőnek. És most nem beszóltam, hanem a tapasztalataim alapján próbáltam megérteni ezt a jelenséget, amit egyébként rendkívül károsnak tartok. Különösen akkor, amikor az Argentína által kitaposott útra lépteti az országot Orbán. 

A címlap egy ősrégi felvétel, amelyen mások mellett Orbán és Vona háta látható az azonnali szemfényvesztések órájában (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.