Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az elhülyülés hajtűkanyarja eltakarja az alagút végén talán még pislákoló fényt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, vidám vasárnapot kívánok szeretettel, tisztelettel mindenkinek! Hosszú hétvége, egy órával hosszabb éjszaka, és a végtelenségig meghosszabbított veszélyhelyzet. Ezek jutnak most így hirtelen eszembe, meg hogy milyen jó, hogy a telefon ébresztője automatikusan állítja magát az új időszámításra, és nem nekem kell állítgatni, mert abból semmi jó nem következne. Mert van, amiről tudjuk – mert azt mondták, és amit mondanak, az úgy is van, pláne ha az M1-en is elhörögték és megírta az Origo is -, hogy előre megy, nem hátra, de ez speciel az óraátállítás esetében nem mindig igaz. Most elvileg az van, hogy egy órával többet aludtunk, mert éppen hátra vittük az órát, de jó nekünk, ám ennek ára van: jön a korábban sötétedéssel egybekötött téli időszámítás. Én úgy vettem észre, hogy a sötétséggel azért olyan nagy problémák nincsenek ezen a félperifériás, féleurópai égövön, több millió ember elég jól elvan ezzel már vagy 12 éve, pedig ha a feketének is vannak árnyalatai, ahogy a szürkének, akkor túl vagyunk már néhány ocsmányan feketéllő árkon és bokron. Mégis ragaszkodunk hozzá. Nem mind, de elég sokan ahhoz, hogy az elhülyülés, szellemi-erkölcsi züllés hajtűkanyarja eltakarja az alagút végén talán még mindig pislákoló fényt.

Itt van rögtön egy nem Rogán Bűnöző Antal által közpénzből megrendelt kutatás, amely szerint csökkent ugyan a szellemi sötétbe borítás legfőbb politikáját 12 éve meglehetős sikerrel űző állampárt áprilisi, Holdról is tisztán kivehető támogatottsága, ám még így magabiztos, megnyugtató módon vezetik a politikai pártok népszerűségi versenyét. A Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatása azt találta, hogy a teljes népesség körében 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága, a DK a legerősebb ellenzéki párt 12 százalékkal, és ma is lazán bejutna a parlamentbe a Fidesszel szélsőségességben versenyt futó könyvdarálók pártja 7 százalékkal, illetve a Momentum a maga 6 százalékával. A többieknek szevasz: az MSZP 4, a Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében. Az, hogy az elmúlt 12 év után még mindig itt tartunk, ráadásul a biztos szavazók körében még mindig 51 százalékos Orbán pártjának támogatottsága nem kicsit elborzasztó, bár az igazi sötétség még bőven hátra van, még lesz ennél hidegebb is, még messze van az a pillanat, amikor a miniszterelnök parancsára az infláció elosztja magát kettővel.

De pont ezért, mert ilyen minőségű kormányzati teljesítmény és olyan brutális illiberális pusztítás után, amit 2010 óta művel, még mindig ekkora az állampárt támogatottsága, amekkora, és a szellemi nyomorba egyre inkább beletaposott társadalom február vége, azaz Putyin háborújának kirobbanása óta már nem csak a klasszikus orbánista nemzeti árokásás mentén, de a Putyin-párti dezinformációk akadálytalan terjedése miatt is polarizálódik, kiemelt jelentősége van annak, amire Hadházy Ákos igyekszik ráirányítani a figyelmet (remélem, nem fázott meg az éjjel). Ez pedig az, hogy ameddig az állami médiának nincs konszenzusosan, az összes politikai szereplő egyetértésével kinevezett igazgatója, illetve ameddig a közpénzből finanszírozott kormányhirdetéseket nem tiltja törvény, azaz a PÁRT közpénzen, büntetlenül és a nyilvánosság 75 százalékát leuralva kampányolhat választástól választásig, addig valódi választás nem lesz. Pont.

Érdemes csak azt megnézni, hogyan számolt be a mindenki pénzéből fenntartott közmédia a legerősebb ellenzéki párt tegnapi kongresszusáról, hogy mi került bele, és mi maradt ki belőle, érdemes összehasonlítani azzal, hogy a nem Rogán által pórázon rángatott média hogyan számolt be ugyanarról az eseményről, be kell szorozni az egészet 12 évvel és napi 24 órával, majd hozzá kell tenni az egészhez a tizenharmadik éve teljhatalommal, legalább két éve rendeletekkel uralkodó, a szomszédos országban zajló háborút is rendkívüli jogrend fenntartására használó Fidesz heteroszexuális frakcióvezetőjének kommentárját:

Miért zárták ki a nyilvánosságot Gyurcsány beszéde alatt a DK kongresszuson? Persze volt már ilyen: őszödi beszédnek hívják.

Nekem fogalmam nincs, hogy miért zárták ki a nyilvánosságot Gyurcsány beszéde alatt, ha így tettek, hülyén tették, ellenben arra tisztán emlékszem, hogy alig egy hete az ún. nemzeti ünnepen egy fél várost nyomorítottak meg azért, hogy Orbán Viktor, a független sajtónak 15 éve interjút adni nem hajlandó, a független sajtó elől a verőemberei körében menekülő miniszterelnök a saját hívei előtt zavartalanul elkrákoghassa soros uszítóbeszédét. Nem, nem az van rendben, hogy a sajtót egy pártrendezvényről kizárnak (bár azért nem enyhe szarszaga van annak, hogy a pártszolgálatot teljesítő, parancsra karaktergyilkoló janicsárokat egyáltalán újságíróknak merik nevezni), hanem ezt az önkritikátlan, tükörbe nézni nem hajlandó antropológiai rothadást nehéz feldolgozni. Hogy a kétharmados hatalom egyik nagy becsben tartott verbális verőembere 12 olyan év után, ami alatt Magyarországot propagandaországgá alakították, miután a főnöke egyik legnagyobb ellenségének éppen a kritikus nyilvánosságot tartja, ilyen minőségű posztokat okád ki magából, és egy dekányi szégyenérzet nem szorul belé, köpedelem. Miközben 2022-t írunk (már azt se sokáig), Gyurcsány lassan másfél évtizede nincs kormányon, Kocsis és pártja korrupt politikája miatt viszont Magyarország éppen ezermilliárdos nagyságrendű uniós támogatásokhoz nem jut hozzá, Európa-bajnok az élelmiszerinfláció, másfélszer annyiba kerül egy euró, mint amennyibe akkor került, amikor Gyurcsánynak le kellett volna mondania, és még mindig a rohadt őszödi beszéddel hergelnek.

A saját magát nembuzeránsként definiáló MIÉP-szökevény nem azt a kérdést teszi fel magának otthon a tetves tükör előtt, hogy milyen morális tőkéje van gyurcsányozni egy olyan állampártnak, amelyik széthazudta a választási kampányt a rezsicsökkentés ígéretével, majd választás után az első dolga volt kihátrálni belőle, amelyik egy válság előszobájában éppen törvénybe írja, hogy akkor ő most kivonul a szociális ellátórendszerből, vagy amelyik a iparkamara kontraszelektált, barnanyelvű elnökével belemondatja a nép pofájába, hogy azért nem akarjuk az uniós minimálbért, mert a versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Jelentése: igen, nekünk, a Mészáros Lőrincek gazdáinak az az érdekünk, hogy fosért, húgyért robotoló, kiszolgáltatott rabszolgák hátán uralkodhassunk az idők végezetéig. És nem az van, hogy Parragh mosdatlan száját elhagyja egy ilyen, és a Kocsis-féle erkölcscsőszök rávetik magukat, szétszedik és megsértődnek a magyarok nevében, ahogy szoktak, hanem háromnaponta felfedezik maguknak Gyurcsányt. Mert válságot kezelni nem tudnak. Akkor sem tudnának, ha netán akarnának, de mivel ez fel sem merül, hát marad a lábszagú mutogatás, a sötétben tartott hívek hergelése.

Mindeközben világ paródiája: eltűntek a támogatók Mészáros Lőrinc alapítványai mögül. A Mészáros Alapítvány és a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány 2021-es közhasznúsági jelentései szerint a tavalyi évre eltűntek a támogatók mögülük. Mészáros Lőrinc két alapítványa (bátorak legyetek, bazmeg) 2019-ben még jelentősebb támogatási összegekről számolt be, 2020-ban szintén, igaz, ekkor már nem nevezték meg azokat, akiktől a pénz érkezett. 2021-ben a dokumentumok szerint gyakorlatilag eltűntek a támogatók az alapítványok mögül, a két szervezet ugyanis összesen 3 millió 20 ezer forintnyi támogatásban részesült: részben magánszemélyektől jött az összeg, részben pedig az adók 1 százalékos felajánlásából. Azt én nem tudom, hogy ki lehet az a megveszekedett barom, aki egy közpénzből felhizlalt Forbes-listás milliárdos gázszerelő alapítványának utalja az adója egy százalékát, de nem is ez a lényeg, hanem ha jól értem, miután szarrá hízott a gazdája akaratából közpénzen, még a jótékonykodást is a más pénzéből tolta. Egy óra plusz alvás ide vagy oda, sok ez így egyszerre, mégiscsak vasárnap van, felfüggesztem magam. Pedig Novák Katalin nemzetegyesítő celebállamelnökről és női princípiumról még lett volna egy-két szavam az aluliskolázott disznószerelő után rögtön, de az egy másik műsorszám lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.