Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor hiányzik az emberség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az is a sportra vonatkozó kormánydöntés, hogy 18 foknál melegebbre is felfűthetik azokat a sportlétesítményeket, amelyekben „országos vagy nemzetközi szakszövetségi előírások alapján az edzés és verseny körülményeire való tekintettel” ez szükséges, vagy ahol „nem üzleti célú közösségi, szabadidős vagy kereskedelmi célú szálláshely-szolgáltatást” is nyújtanak.

Fontos döntés ez a kormány részéről, szó se róla. A tűzoltók fagyjanak csak meg a laktanyákban, de a drága sportolók nehogy már fagyoskodjanak a sportlétesítményekben. Elvégre előbbiek mindössze arra esküdtek fel, hogy akár a saját életük kockáztatása árán mások életét mentik meg, de ez nem számít. Tökéletesen megmutatja a fenti rendelkezés azt, hogy Orbán kiket is tart fontosnak, és miként áll azokhoz, akik nap mint nap kockáztatják az életüket másokért, hogy egy vonulást követően a fűtetlen, hideg laktanyákban próbáljanak megfázás nélkül megszáradni. Nyilvánvalóan itt más szakmák képviselőit is fel lehetne sorolni, hiszen nem a tűzoltók az egyetlenek, akik ilyen körülmények között kénytelenek dolgozni, de az ő munkájuk olyan, amely egyszerűen megkövetelné azt, hogy felfűthessék a laktanyáikat, hiszen sokszor vizesen térnek vissza a munkahelyükre.

Ehhez képest sokuktól már a meleg étel fogyasztásának lehetőségét is elvették, nem hogy még arról beszélhessünk, hogy esetleg radiátorokkal fűtenék fel a laktanya bizonyos helyiségeit. Ott vannak a rend éber őrei is, akik szintén hasonló körülmények között kénytelenek dolgozni, de mivel ők sajnálatos módon a hatalom kiszolgálói, ezért igen nehéz szolidaritást érezni az ő irányukba. Persze nem minden rendőr végzi silány, gyalázatos módon a munkáját, itt is vannak hősök, olyanok, akik valóban az emberekért tesznek, és nem az erejük fitogtatása a legfontosabb tevékenységük, akiket egyébként ugyanúgy sajnálok is. De ezzel együtt is egyre több példa van arra, hogy milyen mentalitás jellemzi a rendőrök többségét, akik úgy szolgálnak és védenek, hogy ennek pont ellenkezőjét bizonyítják.

Gondoljunk csak az utóbbi napokban a kilakoltatási moratórium ellenére is kilakoltatott emberekre, akikért tucatnyian tüntettek és próbáltak időt nyerni azért, hogy békés keretek között megoldhatóvá váljon az ügyük, de a drága rendőrség nem kívánt várakozni, őket azért rendelték oda, hogy tegyék a dolgukat, erejüket megmutatva tessékeltek ki egy idős, beteg lakót az otthonából. Ezt valaki a szemükre is hányta a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon, az oldal moderátora pedig nem fojtotta magába az érzéseit ezzel kapcsolatban, és a következőképpen reagált a felvetésre:

Mi a baj az intézkedéssel? Vagy te úgy gondolod, hogy aki úgy dönt, hogy holnaptól nem fizet lakbért, közös költséget, bérleti díjat, az nyugodtan leélhet egy életet más ingatlanában? A konkrét esetben 2.8 milliós tartozást halmoztak fel és nem működtek együtt az önkormányzattal. A kilakoltatás jogerős bírói ítélet után történt a végrehajtó által.

Na most ez úgy néz ki, hogy ugyan valóban 2,8 milliós tartozás halmozódott fel, de a dolog nem ennyire egyszerű. És igen, lehet azzal jönni, hogy valakit (a főbérlőt) megkárosítottak, de a család segítéségére siető szervezetek felajánlották, hogy ott azonnal kifizetik a teljes tartozás felét, és vélhetően ha sikerült volna leállítani a kilakoltatást, akkor a másik felét is kifizették volna. A tartozást tehát letudták volna és talán alkalom nyílt volna arra is, hogy valamiféle segítséget kapjon ez a család, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló. Ehhez képest inkább az utcára tették őket, ami annak is köszönhető, hogy az aktivisták elmondása szerint a civil szervezetek és az önkormányzat között elkezdődött az egyeztetés a család hátralékának rendezéséről, csak 15-20 perc türelmet kértek a rendőröktől, akik nem voltak hajlandók várni, az aktivistákat elrángatták onnan.

Itt nem arról van szó, hogy törvényileg nem tehette meg a rendőrség azt, amit megtett, hanem arról, hogy pont az hiányzik a rendőrség kötelékében dolgozók jelentős részéből, ami a tűzoltókban a mai napig megvan: az emberség. Mert ők képesek holmi szabályokat felülírni, ha arról van szó, hogy az segíthet egy ember életén, ehhez képest egy rendőr a legritkább esetben méltányos és gondolja át, hogy talán lehet oka annak, hogy miért is alakult ki egy bizonyos helyzet. De a rendőrök fontosak a hatalom számára, ezért az ő fizetésüket szépen meg is emelték, szemben azokkal a tűzoltókkal, akik valóban fontos társadalmi munkát végeznek és a mentőkkel egyetemben szinte hősöket megillető tisztelet járna számukra. Ők azok, akik ma 18 fokban kénytelenek vacogni – sok helyen most még ilyen „meleg” sincs, hiszen éjjelente 4-5 fokok vannak, és nem lehet a fűtést bekapcsolni –, de sajnálatos módon nem nagyon tudnak sztrájkba lépni, mivel az akár emberek halálát is jelenthetné.

De a focistáknak nem kell aggódniuk, mint ahogy a fűtött gyepnek sem, számukra továbbra is minden adott lesz ahhoz, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, elvégre a sportnál és vallásnál nem nagyon van fontosabb dolog most az országban. Fagyoskodjanak mindazok, akik társadalmilag fontos munkát végeznek és üljenek melegben azok, akiknek a munkája elengedhetetlen ugyan, de sok esetben nem mutat túl a politikai hatalom kiszolgálásán. De szerencsére a sport mellett az egyházakra is gondolt Orbán, ennek megfelelően lazítják az egyházak támogatására vonatkozó szabályokat a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva: az egyházi szervezetek az eredeti célhoz képest másik támogatott célra is felhasználhatják az állami támogatást, vagy átadhatják ugyanazon egyház más intézményének, ha az eredeti cél megvalósítása „a veszélyhelyzet miatt tartós akadályba ütközik.

A kérdés már csak az, hogy ez mégis meddig tűrhető? Nem volt még elég a kormány tevékenységéből, abból, hogy teljesen hülyére vesznek mindenkit és ennek ellenére sem kérdőjelezi meg senki sem a hatalmukat? De ne legyünk türelmetlenek, a tél még kezdetét sem vette, ezért sokan még nem szembesültek azzal, hogy mik is a valódi következményei Orbán ezen döntéseinek. Ami késik, az nem múlik, vélhetően hamarosan okosabbak leszünk mindannyian.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.