Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Háborús uszítók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ukrajna a humanitárius katasztrófa szélén áll, ha a Nyugat nem biztosít számára légvédelmi rendszereket, akkor „migrációs cunami” fenyegetheti Európát – jelentette ki Denisz Anatolijovics Smihal,  Ukrajna miniszterelnöke október 22-én a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.

Smihal azzal vádolta Oroszországot, hogy le akarja rombolni a kritikus infrastruktúrát Ukrajnában – az áramszolgáltatást, a fűtést, hogy új menekültválságot idézzen elő Európában. Ha Ukrajnában nincs áram, fűtés vagy víz, az egy új migrációs hullámot idézhet elő- mondta az ukrán miniszterelnök.

A fenti sorok az Origó honlapján nem más címmel jelentek meg, mint Ukrajna megfenyegette Európát. Amikor Ukrajnát lerohanták az oroszok és a fél világ az ukránok mellé állt a szabadságharcukban, akkor a kormánypárti Origó úgy dönt, hogy egy ilyen főcím – ami egyébként kiemelt hír is egyben – teljesen helyénvaló. Mennyire kell elvetemültnek lenni ahhoz, hogy valaki ilyen és ehhez hasonló címeket adjon egy-egy cikknek és azt a látszatot keltse, mintha az ukránok bárkit is megfenyegettek volna? Éppen 1956-ra emlékezünk, arra az időszakra, amikor a magyarok fellázadtak a szovjet elnyomással szemben, azonban a szabadságharcukat vérbe fojtották, a Nyugat pedig nem szólt egy szót sem.

Nem állítom, hogy felelőssége lett volna a Nyugatnak, hogy kisegítse Magyarországot, de megtehette volna. Nem látták viszont értelmét ennek, túlságosan féltek az akkori Vörös Hadseregtől és a Szovjetunió erejétől, ezért inkább kimaradtak a konfliktusból. De megváltozott a világ az elmúlt évtizedekben, a Vörös Hadsereg már nem létezik, az orosz hadsereg pedig már még csak árnyéka sem annak, amit annak idején képviseltek. Egy elavult, logisztikailag lepusztult, viszonylag törékeny hadsereg az oroszoké, amellyel esélyük sincs legyőzni Ukrajnát. Persze csak a nagy számú bevethető fegyver miatt képesek komoly pusztításra, de stratégiai győzelmeket már hónapok óta nem tudtak aratni, és a híradások inkább arról szólnak, hogy az ukrán ellentámadások következtében egyre inkább visszaszorulnak az orosz katonák a saját országukba.

Az ukránoknak tehát megadatott az, ami annak idején a magyaroknak nem. A világ kisegíti őket fegyverekkel és pénzzel, ami nélkül ma már lehet, hogy nem is létezne az országuk. Legalábbis nem Ukrajna néven ismernénk, az szinte biztos. De a háborúnak így is súlyos következményei vannak, hiszen már ezt megelőzően is Európa egyik legszegényebb országa volt Ukrajna, amelyet most a háború olyan mértékben megtépázott, hogy akár évtizedekbe is kerülhet, mire újra talpra tudnak állni és elérik a háború előtti gazdasági szintjüket, ami még mindig nem túl acélos. Jelenleg a Nyugattól függ Ukrajna és annak népe, ezért sokan egyszerűen elhagyták az országot. Nem csak azért, mert közvetlen életveszélyben voltak a bombázások és az állandó harcok miatt, hanem azért is, mert jobb körülményeket szeretnének családtagjaiknak és maguknak is. De ez véleményem szerint érthető dolog, hiszen 1956. után is ehhez hasonló exodus következett be, amikor is a világ tárt karokkal fogadta a magyarokat.

Most is hasonlónak lehetünk szemtanúi, de Magyarországnak egyébként sincs más választása, hiszen törvények kötik meg a kezét, mivel Magyarország határos Ukrajnával, ezért köteles befogadni azokat, akik háború elől menekülnek. Már eddig is legalább 8 millió ukrán hagyta el hazáját, noha voltak, akik időközben hazatértek. De a tél közeledtével és az inftrastruktúra hiányával szembenéző százezrek és milliók talán ismételten úgy fognak dönteni, hogy Európa felé veszik az irányt, ami migrációs cunamit okozhat, ahogy azt Denisz Anatolijovics Smihal,  Ukrajna miniszterelnöke is kifejtette. Ennek elkerüléséhez az kellene, hogy minél több fegyvert biztosítsanak számukra, amivel még talán a tél megérkezése előtt lehetőségük lenne az oroszok visszaverésére a saját határaik mögé. Persze lehet, hogy ez az elgondolás igen naív, de véleményem szerint mégis ez lehet a terv, hiszen ennek a háborúnak minél előbb véget kell vetni, méghozzá úgy, hogy az ukránok győznek, az oroszok pedig méltó büntetést kapnak és felelősséget vállalnak mindazért, amit ennek az országnak okoztak.

De ahelyett, hogy a magyar sajtó is kiállna azért az országért, amely a saját szabadságáért harcol, inkább az orosz fél mellé áll és olyan szavakat használ, mint megfenyegette, valamint vádolja. Mert az Origó azt is írta, hogy az ukrán miniszterelnök vádolja az orosz felet, tehát burkoltan hazugnak nevezte, mivel elképzelhetetlen számukra, hogy az orosz haderő végső elkeseredésében lebombázná az ukrán infrastruktúrát a tél beköszönte előtt. Mert ilyenre nyilván soha nem vetemedne a drága orosz haderő, amely több városból is úgy vonult ki az ukrán sereg megérkezése előtt, hogy civilek százait mészárolta le. Az orosz hadsereg könyörtelen, hiszen képételen belátni a vereségét és visszavonulni pusztítás nélkül. Inkább lemészárolja civilek százait, ezzel is üzenetet küldve mindazok számára, akik a most elcsatolt területeken élnek. Sokan sajnálatos módon erre számíthatnak, noha már egyre kevesebb területen.

De azzal, hogy az Origó az ukrán felet vádolja meg bármivel is, csak a putyinista Fidesz-fanatikusoknak ad muníciót, akik már eddig is úgy vélték, hogy az ukránok megérdemlik a háborút sőt, ők maguk okozták azt. Egy több százezer ember által olvasott újság ilyen kijelentéseket követően véleményem szerint a bíróságon kellene, hogy kikössön, de még ha ez meg is történik hónapok múlva, következménye már akkor sem nagyon lesz. Jelenleg sokan ugyanis egyetértenek az Origó hazugságával és ha így haladunk, még oda is eljuthatunk, hogy már nem csak a muszlim, sötét bőrű menekülteket fogja gyűlölni a magyar lakosság, hanem azokat a fehér keresztényeket is, akik a szomszédos Ukrajnából menekülnek hozzánk. Elvégre már korábban is bevált a kormány uszítása, most miért lenne ez másként?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.