Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valóban a háború és a szankciók miatt kell bezárni ezeket az intézményeket, vagy inkább azért, mert egy inkompetens, tolvaj kormánya van az országnak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szegeden jóformán minden közművelődési, kulturális és sportlétesítmény bezár, mivel valahol spórolnia kell a városnak, ha ki akarja fizetni az elképesztő mértékben megemelkedett rezsiszámlákat. Ugyan egyes önkormányzatok könyörögtek a kormánynak, hogy hívjanak össze valamiféle tanácskozást annak érdekében, hogy valamilyen közös rendszer alapján megosszák az önkormányzatok költségeit, ezzel biztosítva az egyes települések lakóinak jólétét, de erre a kormány nem hajlott. Nem adtak semmiféle rezsitámogatást az önkormányzatoknak, ellenben továbbra is elvárják tőlük, hogy sokszoros árat fizessenek az energiáért, miközben a települések költségvetésében egyszerűen nincs elegendő fedezet erre. Szegednek 30 milliárd forint az éves működési költségvetése, de ebből csak az energiaköltségek 15-17 milliárd forinttal növekedtek meg. Józan ésszel teljesen felfoghatatlan, hogy a város költségvetésének több, mint fele rezsiszámlákra menjen el, hiszen azért vannak még egyéb fontos tennivalók is egy Szeged méretű városban.

Egy kulturális központról beszélünk, ahol múzeumok, színházak vannak, de nagyon úgy néz ki, hogy mivel a kormány nem talált ki semmit annak érdekében, hogy valahogy csökkenjenek az elszabadult energiaárak, ezért lényegében a téli időszakban leáll a kulturális élet Szegeden. De emellett a sportélet is, és itt ne a stadionokra tessék gondolni, hanem azokra az uszodákra, amelyet fiatalok ezrei veszik igénybe havi rendszerességgel. De lássuk azt a bizonyos listát, amely jól mutatja, hogy milyen érvágásról van szó a város életében.

A döntés alapján Szegeden januárban és februárban zárva tart a többi közt a Nagyszínház, a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Kövér Béla Bábszínház, a Korzó Zeneház, a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum valamennyi épülete, december 19-től március 3-ig a Somogyi Könyvtár, január 1-jétől február 15-ig a Kisszínház, valamint januárban az IH Rendezvényközpont is.

A sportlétesítmények közül az idei szezonra ki sem nyit a Városi Műjégpálya, december 19-től február 3-ig bezár a Városi Sportcsarnok és a Sportuszoda, március 3-ig a Tiszavirág Sportuszoda és a gyógyászati részleg kivételével az Anna Fürdő is. Decembertől három hónapon át zárva lesz négy nappali ellátást biztosító idősek klubja is. (MTI)

Érthető, hogy mindenhol megemelkedett az energiaár, de miért van az, hogy az állítólag az összeomlás szélén álló nyugati országokban ilyen döntésekre nincs szükség? Spanyolországban miért vannak nyitva most is a színházak, operaházak, mozik, uszodák és egyéb létesítmények? Miért van az, hogy alig növekedett az energia ára, mivel a portugál és spanyol kormány összefogott, hogy lenyomják az árakat, legalább egy bizonyos időre. Itt az összeomlás szélén álló Nyugaton nincs szükség olyan szintű megszorításokra, mint amilyeneket Magyarországon kénytelenek életbe léptetni az egyes önkormányzatok. Akkor pedig csak elrontott valamit az ország polgárainak érdekeit képviselő nemzeti kormány, nemde? Ha már az is felvetődött, hogy kijárási tilalmat hirdethetnek legalább egy településen azért, mert éjjel a közvilágítást le szeretnék kapcsolni (ha már kifizetni nem tudják), amivel ugye növekedne a bűnelkövetés lehetősége.

Nem hiszem el, hogy a kormány nem tudott előállni semmiféle tervvel azzal kapcsolatban, hogy csökkenteni tudják a települések rezsiszámláit. Lényegében rájuk hagyták, hogy olyan döntéseket hozzanak, amilyeneket csak jónak gondolnak. Nem dolgoztak ki egy közös stratégiát, nem adtak tanácsokat, pláne nem adtak valamiféle támogatást ezeknek a településeknek. Oldják meg maguknak a dolgot, a kormánynak vannak más, fontosabb elintéznivalói. Hiszen a Vodafone-t meg kellett venni, ott van a trieszti kikötő is, de beszélhetnénk akár arról is, hogy Orbán továbbra is harcolni kénytelen Brüsszellel, hogy legalább valamennyi pénzt odaítéljenek Magyarország számára a helyreállítási alapból. Ez az év nem túl sikeres Orbán számára, de kétségem sincs afelől, hogy ennek ellenére sem csökken a támogatottsága, hiszen eddig sem függött Orbán győzelme attól, hogy miként irányítja az országot. A hívei – mint ahogy az a szóból is következik – egyszerűen hisznek benne. Teljesen mindegy, hogy egyébként az ország közben összeomlik, ezek az emberek hiszik, hogy mindent megtesz az ország érdekében. Ha meg ellenére sem sikerül nemhogy emelkedő pályára állítani az országot, de legalább megkapaszkodni a lejtőn, akkor nyilvánvalóan máshol van a gond, mások tehetnek róla.

Uszodákat, színházakat, kulturális intézményeket zárnak be a spórolás jegyében, miközben egyes kiváltságosokra nem vonatkoznak ezek a szabályok. Matolcsy például nem kell, hogy fagyoskodjon az irodájában, mint ahogy vélhetően Orbán sem pokrócba tekerve üldögél a Karmelita kolostorban. Az egyszerű állampolgár az, aki ismételten elszenvedője a meghozott döntéseknek, de mivel Orbán ezt az egész helyzetet a Nyugatra és Brüsszelre fogja, ezért fel sem merül az ő felelőssége ebben az egészben. Brüsszel és a Nyugat miatt kell letekerni a fűtést, miattuk szenvednek a magyar adófizetők. Azt persze nem teszik hozzá, hogy az elszabadult infláció miatt – amit alapvetően nem a háború okozott, hanem a nem megfelelő gazdaságpolitika –  az állam áfabevétele óriási volt és lesz is a jövőben, tehát az adófizetők zsebéből még több pénzt lopnak el, hogy ezzel foltozgassák a költségvetést. Kérdés viszont, hogy ebből a több ezer milliárdból helyreállítják-e a gazdaságot, vagy inkább ezen pénzek nagy részét is inkább szépen ellopják. Törvényesen, persze.

Az idei tél kemény lesz, ez nem vitás. Kemény lesz mindenki számára, de Orbán állításával szemben a Nyugaton – mostanig legalábbis – nem rosszabb a helyzet, sőt, itt jobb is, mint odahaza. Az infláció elszabadulása ugyanis nem jellemző annyira az eurozónában, ellentétben többek között a magyar piaccal, ahol a forint olyan gyengén teljesít, mint még soha korábban. És ez igaz más valutákhoz viszonyítva is, ami bizonyítéka annak, hogy ugyan más országokban is kénytelenek az emberek szembenézni az inflációval, a pénz romlása azonban meg sem közelíti azt a szintet, ami Magyarországon tapasztalható. Kérdés tehát, hogy valóban a háború és a szankciók miatt kell bezárni ezeket az intézményeket, vagy inkább azért, mert egy inkompetens, tolvaj kormánya van az országnak?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.