Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Így eléggé nehéz lesz kivergődni a mocsárból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Strasbourgban üléseznek az okosok – a bátorok pedig Budapesten, de ezt eddig is tudtuk -, ugyanis plenáris ülést tart az Európai Parlament. És van képük olyasmiket mondani, amitől egy rendes fideszes honatya füle álltó helyében kificamodik:

Az egyre emelkedő élelmiszer- és energiaárak által sújtott háztartásokat célirányos, korlátozott idejű támogatásokkal kell védeni, a fosszilis üzemanyagok ágazatában az árplafon lehetővé tenné például, hogy az Európai Unióban finanszírozzák ezeket az intézkedéseket – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. (MTI)

Méghogy célirányosan kellene segíteni a háztartásokat? Micsoda hülyeség ez, csak nem járhat mindenkinek támogatás? Aztán még a végén rászoknak a népek, hogy a jóléti társadalomban nem csak a NER-kedvencek férnek oda a húsosfazékhoz, hanem olykor azoknak is jut valami, akik rá vannak szorulva a segítségre. Hát hová vezetne ez? Megmondta a főni, hogy mindenki annyi energiát használjon, amennyit ki tud fizetni. Ha nem tudja kifizetni, akkor húzzon el dolgozni, aztán mindjárt lesz elég pénze. Honnan tudná azt a lett politikus, hogy mi kell mimagyaroknak? Pláne, hogy még azt is mondta ő:

Hozzátette, hogy az ágazat extraprofitadója is a nehéz helyzetbe került háztartások támogatását segítené elő. Mint mondta, az általános fiskális segítségnyújtás nem lehetne ennyire hatékony, mert az növelné az inflációt és az energiaárakat, és gyengítené a gazdaságot. Elmondta, hogy az Európai Központi Bank mindent megtesz az infláció leszorítása érdekében, de a tagállamoknak is hatékony adó-, illetve monetáris politikát kell kialakítaniuk.

Dombrovskis szerint meg kell vizsgálnia az infláció okát az energiapiacon, csökkenteni kell az energiakeresletet, és növelni kell az alternatív ellátási forrásokat. Az Európai Bizottság e célból közös gázvásárlási platformot hozott létre, és növeli a megrendeléseket olyan megbízható beszállítóktól, mint Norvégia vagy az Egyesült Államok. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a bizottság új intézkedéscsomagról tesz javaslatot a magas energiaárak kezelése és az ellátásbiztonság érdekében.

Na, ez tökéletesen és határozottan szembe megy mindennel, amit ártunk és ormányunk kitalált. Majd mi azt tudjuk, hogy kell leszorítani az inflációt! Eddig is nagyon jók voltunk benne, ezután sem lesz másként. A monetáris politikánk pedig egyenesen verhetetlen, nagyon jól el tudja azt dönteni az ország vezérlő fejedelme, hogy kinek jusson pénz és kinek ne. Az alternatív energiaforrásokban pedig kétségtelenül nálunk van az aranyérem, majd lesz napelem is a póroknak, amint Brüsszel küld rá pénzt, hogy a jó kormány el tudja juttatni (egy részét) az ő jobbágyainak. Jól van? Miután ilyen jól előterjesztette az EB alelnöke a megoldandó problémákat, felszólalt a fideszes képviselő is, megvillantva az izét. Nem találom a helyes kifejezést, de gondolkodni fogok rajta:

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a vitához hozzászólva elmondta: Európa súlyos válságba jutott, ez brutális módon rezsiszámlákat, tönkrement iparágakat, létükért küzdő kisvállalkozásokat eredményezett. „Ennek oka a háború és az arra adott elhibázott válasz, azaz a rosszul megalkotott szankciós politika: ezért elviselhetetlenek ma az energiaárak” – emelte ki. A képviselő szerint a megoldás az Oroszország elleni uniós szankciók újragondolása, „mert az energiaellátás fizikai és nem ideológiai kérdés”.

„Nem kockáztathatjuk Európa energiabiztonságát, nem sodorhatjuk veszélybe a munkahelyeket, olyan politikát kell folytatnunk, amely az emberek támogatását élvezi” – hangsúlyozta Gyürk. Mint mondta, a magyarországi nemzeti konzultáció a szankciókkal kapcsolatban ezt a célt szolgálja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre súlyosbodó válságból csak széles tagállami és társadalmi támogatottsággal lehet kilábalni, „ezért is elfogadhatatlan, hogy Brüsszel ebben a helyzetben 600 milliárd eurónyi forrást tart vissza”.

„Most minden tagállamnak meg kell kapnia a neki járó forrásokat, hogy azok a lehető leghamarabb eljussanak a polgárokhoz” – nyomatékosította a fideszes EP-képviselő.

Egyből kihúztam magam, mert mégiscsak dicső dolog magyarnak lenni. Ha a képviselő úr ilyen flottul fel tudja sorolni a bajokat – különös tekintettel a létükért küzdő kisvállalkozásokra -, mindjárt elmesélhette volna, hogy mit tesz ez ügyben az ő remek kormánya. Mármint azon túlmenően, hogy kurvára követeli az uniótól a pénzt, ami nélkül nem nagyon működik semmi ebben a nemzetileg szuverén, roppantul büszke és tökéletesen működő országban? Mit tesz a magyar kormány azon kívül, hogy elszavalja a Kreml üzenetét? Szerintem eléggé szánalmas úgy követelni a pénzt, hogy közben az összes uniós törekvéssel szembe megy a magyar kormány. Vagy már csak a bennszülötteknek muzsikálnak, hogy értsék: azért szar minden és azért lesz holnap még a mostaninál is szarabb, mert 26 uniós tagország komplett vezetése hülye, kizárólag Orbán Viktor helikopter? Szerintem így eléggé nehéz lesz kivergődni a mocsárból. Már ha ez a cél. Mert ha nem ez, akkor nem szóltam egy szót sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.