Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lenne jobb megosztani a tudást?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog.

Ezt a Szent Imre kórház közölte, miután annyian mentek oda szülni az utóbbi időben, hogy egyszerűen már nem tudtak mit kezdeni velük. De ahelyett, hogy ezzel a helyzettel kezdene valamit vagy a kórház vagy az egészségügyért felelős rendőrminisztérium, inkább úgy döntöttek, hogy korlátozzák azok számát, akik itt szülhetnek. Ez persze alapvetően érthető, hiszen nem véletlenül van megszabva, hogy melyik kórházhoz mely páciensek tartoznak, de nem azt kellene inkább megvizsgálni, hogy miért akar ebben az intézményben szülni a fél ország ahelyett, hogy a számukra kijelölt kórházban tennék ezt meg?

Ugyanis könnyen lehet, hogy valamit jól csinálnak a Szent Imre kórház szülészetén, amely már egyfajta hírnévre tett szert ezáltal, ezért a kismamák között szájról-szájra terjed a kórház szülészetének hírneve. Ezt ki lehetne használni, meg lehetne nézni, hogy mit csinálnak itt jobban, mint máshol, mi az, ami vonzóvá teszi az intézményt a szülő nők számára, és erre építve talán változtatni lehetne azon a rendszeren, amely sokak számára konkrét traumát jelent, mivel az egészségügyben dolgozók olyan bánásmódban részesítik, amely sokszor elfogadhatatlan. Persze itt is lehet beszélni az alacsony fizetésekről, a kiégéséről és még sok minden másról, de az emberség akkor sem szűnik meg egyik napról a másikra, ehhez az kell, hogy az ember egyébként se foglalkozzon a saját betegeivel.

Nekem nyilvánvalóan nincs tapasztalatom a hazai szülészetekkel kapcsolatban, ezért nem emelném ki egyiket sem, pláne nem állítanám azt, hogy vannak kórházak, ahol jobb ez a rendszer és vannak, ahol rosszabb, de véleményem szerint a fenti hír pont azt támasztja alá, hogy igenis vannak különbségek. Mert ha nem lennének, akkor nem mennének a Szent Imre kórházba annyian szülni, hogy az már gondot okoz az ott dolgozóknak. Valamit tehát egészen biztosan jól csinálnak itt, amit talán le kellene másolni más kórházakban, ezzel is fejlesztve a minden sebből vérző rendszert. Mert ha valamire, akkor fejlesztésre egészen biztosan rászorulna az egészségügy, amely az elmúlt évtizedekben ha lehet, talán még rosszabb állapotba került, mint volt annak idején. Lehet, hogy lettek új eszközök a kórházakban és néhol jobban fel vannak szerelve az intézmények, de ez alapvetően még nem jelent jobb ellátást, hiszen az egészségügyben a legfontosabb elemet nem a gépek, hanem az emberek jelentik.

A megfelelő eszközök persze kellenek ahhoz, hogy ezek a szakemberek el tudják végezni a munkájukat, de a legjobb gépekkel sem tudnak igazán hatékony munkát végezni, ha nincs megfelelő személyzet, amelyik gondoskodik a betegről. De még ha meg is van a megfelelő eszközpark és van elegendő szakember, akkor is fontos, hogy milyen rendszerben dolgoznak. Fontos, hogy mikét közelítenek meg egy problémát, milyen protokollok szerint dolgoznak és hogyan kommunikálnak a betegeikkel. Az egészségügy egy borzasztóan összetett rendszer nyilvánvalóan, amelyet különböző módokon kellene fejleszteni. Mind pénzügyileg, mind pedig ötletekkel. Utóbbira pedig talán lehetőség lenne, ha kihasználnák a Szent Imre kórház sikerét, és megvizsgálnák annak okait.

Nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy a kórház vezetését szidom, amiért egyszerűen megelégelték az elképesztő számú kismamát, akik az ő intézményüket választották, viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezzel nem feltétlenül segítenek a helyzeten. Mármint a sajátjukon vélhetően igen, de lehet, hogy jobb lenne, ha inkább átadnák valahogy ezt a tudást a más kórházakban dolgozó kollégáiknak is, ezzel javítva a hazai ellátás helyzetét. Mert hát mindenki tudja, hogy nem ártana egy ráncfelvarrás az egészségügynek, és azon belül a szülészeteknek sem. Sokszor elképesztően rossz körülmények között kénytelenek szülni az anyukák, ami még csak nem is a pénztől függ. Mert lehet csilli-villi szobában is úgy szülni, hogy az ember egy egész életre szóló traumát szerez. A legfontosabb az lenne, hogy az anyuka ne úgy érezze, hogy zavarja az ott dolgozókat azzal, hogy szülni készül, hanem úgy fogadják őt az intézményben, hogy egy percig sem kell aggódnia semmi miatt.

Elvégre a szülés egy olyan élmény, amelyre örökre emlékezni fog az anyuka, akár pozitív, akár negatív élményről van szó végső soron. Megértem tehát a Szent Imre kórház döntését, de akkor is úgy vélem, hogy jobb lenne, ha valamilyen szakmai kommunikáció alakulna ki annak érdekében, hogy az ott kialakított rendszert máshol is átvegyék, ezzel fejlesztve a hazai ellátás színvonalát. Ezzel többek között maguknak is segítenének, hiszen ha máshol is hasonló bánásmódban lenne részük a kismamáknak, akkor nem mennének oda olyan sokan, és mindenféle rendeletek nélkül is normális szintre csökkenne a páciensek száma. Már csak ezért is bízom abban, hogy kialakul valamilyen féle kommunikáció az intézmény vezetése és más intézmények között. Jó lenne pozitív híreket is olvasni néhanapján.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.