Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyen, amikor a NER kanyarban előzi a valóságot. Aztán jön a csattanás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Történelmi jó reggelt kívánok mindenkinek! Mármint eléggé reggel van, ha és amennyiben az ember a percepcióira hagyatkozik. Amit Polt Péter kortárs gondolkodó és élő klasszikus nyomán nem vezet sehova, mert az embernek mindenféle látomásai vannak és belemagyarázza, a nincsbe azt, hogy van. Azaz korrupció nincs, rossz percepció van. Ha ez fordítva is igaz, vagyis a vanba is bele lehet magyarázni, hogy nincs, akkor így járt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is, amelyik teljes körű megfigyelési eljárás alá vonta Magyarországot a jogállamisági problémák miatt. Vagyis ezek meg úgy jártak, hogy a percepcióiktól nem látják a jogállamot. Ehelyett azt látják, hogy a kétharmados önkény mindent maga alá gyűrt a médiától az igazságszolgáltatásig, a választási törvény olyan, amilyen, 2020-tól meg folyamatos vészhelyzet van érvényben, amit semmi nem indokol. Fideszes megfejtés: politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot, mivel „a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli”. Sakk-matt.

Hát akkor nézzünk a mélyére újfent a sikeres kereszténydemokrata politikának. Nem mintha erről az agyhalott papucsállatkákra kalibrált, parodisztikus propagandaóbégatásról érdemes volna bármit is gondolni. Mégis azt hiszem, hogy minden önkényuralom bukása ott kezdődik, amikor úgy igazán nevetségessé válik. Persze eddig is volt már ilyen, de most, amikor a kozmetikázhatatlan, egzisztenciális valóság minden irányból ostromolja az évtizedes sikerpropagandát, felértékelődik a nevetségessé válás. Kicsit olyan a Fidesz fenti tragikomikus röfögés, mint a Klebelsberg Központ sértődött, áldozati vinnyogása, miután kiderült, hogy eltűntek a budapesti tankerületek telefonszámai a fenntartó honlapjáról. Miért? Hát persze hogy az ellenzéki sajtóorgánumok, ellenzéki politikai szereplők hecckampányai, hazugságai a hibásak. Akik, amik miatt gyalázkodó, fenyegető telefonok százait kapják a fővárosi tankerületi központok, és a hatalom láncos ebeit ez akadályozza a munkavégzésben, úgyhogy leszedték a telefonszámokat. Arra nem gondoltak, mielőtt hülyét csináltak magukból ezzel a hülyécske érveléssel, hogy a megalázó fizetésük és a penetráns munkakörülményeik ellen tiltakozó, a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodó tanárok fenyegetésének, zsarolásának és kirúgásának bármi köze lehetne ahhoz, hogy tankerületi janicsárékat utolérte a népharag. Nem baj. A lényeg, hogy siker siker hátán, még soha nem néztünk ki ilyen jól. És milyen jó, hogy a doktorminiszterelnök úr és udvartartása oszlopos gazembereinek telefonszámai nem nyilvánosak a közönséges halandók számára. Mekkora áldott szerencse.

Sikeres kereszténydemokrata politika. Jut eszembe erről, hogy tegnap amikor órákon keresztül 429 és 430 között vonaglott a forint az euróval szemben, azt gondoltam, hogy biztos a miniszterelnök úr áll a szívlapáttal az árfolyam fölött, és nem hagyja, nem engedi, hogy átszakadjon a franc tudja hányadik lélektani izé. Aztán mit látok? Hogy kiesett a lapát a kezéből: a kora délutáni órákban a forint átszakította a 430-as lélektani határt (az amerikai dollárt vagy a svájci frankot, vagy a fontot most hagyjuk). Arra gondoltam, hogy most kellene a miniszterelnök úrnak két kormányülés között bejelenteni a Facebook-oldalán, hogy nemsokára bejelent valamit. Aztán rájöttem, biztos azért nem ér rá facebookozni, mert éppen twitterezik, és keresi Donaldot. Vagy talán azért, mert már ő is tudja, hogy ha csak kinyitja a száját, az már önmagában hasba rúgja az így is alig pihegő nemzeti valutát? Szerencsére nem tudom, mi van a korrupt fejében, de azt látom, hogy már meg se kell szólalnia. Már megint nem az a kérdés, hogy mikor sikerül visszarugdosni az árfolyamot 430 alá, hanem hogy mikor lesz 440. És a durva az, hogy annak dacára nem bír feltápászkodni a forint a térdelő-hasaló testtartásból, hogy magasak a kötvényhozamok, csökken a gázár, és valamelyest enyhült a feszültség az EU-val. És így se megy. Olyannyira nem megy, hogy a régióból se a lengyel, se a cseh, de még a román valuta sem értéktelenedett ennyit, vagyis a régiós valuták közül csak a forint fúródott bele a földbe. Mi a felelős kormányzati magyarázat erre? A háború, az elcseszett brüsszeli szankciók, a baloldal, a világgazdasági helyzet, azaz mindenki felelős az euróárfolyamért, kizárólag a kormány nem. Már csak röhögni lehet rajtuk, pedig a süllyedő hajóval elsősorban mimagyarok süllyedünk el, nem ők.

Mondom mi van. Egy ősi dakota-kipcsak közmondás szerint a gyenge forinttal ellopják a pénzt az emberek zsebéből. (Orbán Viktor, 2004) Egy friss közgazdasági alapvetés szerint a gyenge forint emeli az inflációt, ami még gyengébb forintot, és további devizakeresletet okoz, ami tovább gyengíti a forintot. Vagyis ha ezt a kettőt összerakjuk, abból az következik, hogy az egyre gyengébb forinttal egyre több pénzt lopnak ki az emberek zsebéből. Nem? De. Vagyis ebből az következik, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott. Pardon. Ilyen, amikor a NER kanyarban előzi a valóságot. Aztán jön a csattanás, majd kis idő múlva a rekedt kappanhang: mi így szállunk le a bicikliről (értsd: mi a magunk magyar módján vagyunk sikeresek), utánunk az özönvíz. És tényleg. Ők így. Rekordmagas inflációval, még annál is magasabb élelmiszerárakkal, rekordmagas államadóssággal, brutális külkereskedelmi mínusszal (az orosz energiafüggőség okán), rekord gyenge forinttal, rekord üresen kongó államkasszával (a választási túlköltekezés és a gigantikus korrupció okán), azaz padlón heverő költségvetéssel, nuku uniós pénzekkel, és ebből fakadóan a befektetői bizalom súlyos elvesztésével. Többek között ezt a sikeres kereszténydemokrata politikát irigylik tőlük, ezért boszorkányüldözik őket.

Mit tesz ilyenkor egy felelős kormányfő, hogy az Isten áldja meg őt mindkét kezével és lábával? A forint szabadesésre nem reagál, a pedagógusok tiltakozására nem reagál, az egekben lévő inflációra nem reagál, az általa okozott, tényszerűen bizonyítható cifra nyomorúságra nem reagál, helyette rekedten hörögve brüsszeli szankciózik, csilliárdokból meg is tolja az agyhalott papucsállatkákra kalibrált propagandát, nemzeti konzultációt hirdet az elcseszett brüsszeli szankciókról, amiket kivétel nélkül megszavazott, a hanyatló Nyugaton meg, ahol a hátsó bejáratokon közlekedik, mindenféléket delirál az ő csörgősipkás, közveszélyes barátjáról, aki majd elhozza a világbékét, és Vlagyimir könyököl ki a pofáján, minden második mondatában. Az a Vlagyimir, aki újabban arról lamentál, hogy készen áll a gázszállítások újraindítására az Északi Áramlat-2 gázvezeték még üzemben lévő szakaszán, ha az EU ezt szeretné. Ha igen, ő azonnal megnyitja a csapot, csak legyen világos, hogy nem ő a felelős a magas energiaárakért, a globális energiaválság kialakulásáért és elszabadulásáért a Nyugat tehető felelőssé. Hát nem mintha a felcsúti alászolgáit hallgatná az ember? De. Kísértetiesen olyan.

Akkor rakjuk össze. Tehát miközben szakemberek már régóta mondják, hogy a forintpiac stabilizálása nélkül lőttek a befektetői bizalomnak, az államadósság finanszírozásának, egyáltalán a gazdaság lebegési szinten tartásának és egyensúlyba hozásának, és ez még mindig semmit nem jelent, ha nem sikerül megállapodni az EU-val, az orosz agresszor szendvicsembere, minden idők legkártékonyabb külügyminisztere meg sem várva, hogy véget érjen az EU energiaügyi minisztereinek prágai informális találkozója, és elrongyol Moszkvába jelenteni, hogy megszerezze az oroszok (Gazprom) elkötelezettségét a hosszútávú együttműködésre mimagyarokkal. Vagyis hogy aláírják a kedvezőbb, halasztott fizetésről szóló szerződést a Gazprommal. Hogy minden mimagyar biztos lehessen abban, hogy Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználás tekintetében.

Tehát a büdösgyenge forint egyik fő oka az orosz energiafüggőségből fakadó gigantikus külkereskedelmi mínusz, már a saját polgármesterük is azon őrjöng jó rendőr gyanánt, hogy miközben a lét a tét, az nem fog menni, hogy a gyepet fűtjük, és világítunk a stadionban januárban, ez a szerencsétlen Moszkvába megy könyörögni, hogy hadd ne kelljen már magyar devizatartalékot egy összegben utalni, lehessen már részletekben, halasztott fizetéssel, lehetőleg uzsorakamatra. Miután 12 éve az égvilágon semmit nem tettek az orosz energiafüggőség csökkentésére, sőt, például Paks 2-vel egyre mélyebben másznak az orosz agresszor seggébe, most még ez is: Szijjártó már megint Moszkvában bokázik és az agyhalott papucsállatkák szintjére butított hazug dumáját nyomja arról, hogy Kánaán lesz itt, nem korlátozás. Miközben mindenki szabadulni próbál a megbízhatatlan háborús tömeggyilkostól, aki kénye-kedve szerint csavargatja a gázcsapot (lásd fent), ez még jobban Moszkvához láncolja az országot. Hosszú távra. Hogy ne legyen korlátozás? Amikor 18 fok lehet a középiskolában, hetente jelenteni kell a mérőóra állásokat, a tanórák közötti szünetekben meg legfeljebb 90-120 másodpercig javasolt szellőztetni, amikor önkormányzati intézmények sorra zárnak be, amikor patinás szállodák, éttermek húzzák le végleg a rolót, mert nem tudják kigazdálkodni a rezsicsökkentett nyomorúságot, ennek a szar alaknak ráfér a pofájára azt mondani, hogy semmiféle korlátozás nem lesz szükséges, mert ő elintézi? Hosszú távú együttműködés az oroszokkal? Halasztott fizetés az oroszoknak? Mások szégyenükben elsüllyednének, ezek meg ezzel döngetik a mellüket. Hát így.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.