Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A percepció itt a probléma, nem az elképesztő korrupció

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Polt Péter és hivatala közölte a tavalyi év eredményeit azzal kapcsolatban, hogy miként sikerült a Legfőbb Ügyészségnek ez a bűnmegelőzés nevű dolog, illetve milyen eljárások indultak egyes ügyekben. Aki azt gondolná, hogy a korrupciós ügyeket állandó jelleggel magától távol tartó hivatal ezúttal nem hazudta le még a csillagokat is az égről, az természetesen tévedne, hiszen mint már oly sokszor korábban, Polt Péter most is arról számolt be, hogy mennyire nagyszerű munkát végzett a hivatala. A korrupció egyre kevésbé jellemző, az ügyészség nemzetközi kapcsolatai pedig kiválóak – nem fukarkodott az ilyen és hasonló önfényező minősítésekkel Orbán Viktor haverja, aki a mai napig nem hagyta, hogy Tiborcz István ügyeit kivizsgálja valaki, nem is beszélve Rogán Antalról, Szijjártó Péterről vagy épp Farkas Flóriánról.

Ameddig ilyen nagyszerű főügyésze van az országnak, addig egyetlen pártkatonának sem kell rettegnie a felelősségre vonástól, hiszen Orbán Viktor embere soha nem fogja engedni, hogy érdemi nyomozás induljon, akár egyetlen NER-lovag ellen is. Teljesen kizárt az, hogy a korrupcióval vádolt politikusok és „vállalkozók” körül bárki is a bíróságon kössön ki addig, ameddig Polt Péter dönt az ellenük indítható eljárásokról. De nem is ez az érdekes az ügyben, hiszen ezt már akkor tudni lehetett, amikor újraválasztották a nemzeti kormányt áprilisban. Az érdekes az, hogy a jelentésben konkrétan az szerepel, hogy az emberek csak azt hiszik, hogy jelentős a korrupció idehaza, ám ezzel ellentétben a valóság az, hogy nálunk semmivel sem rosszabb a helyzet, mint az EU más tagállamaiban.

A beszámoló „részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével. Ezzel összefüggésben nem szabad megfeledkezni arról, hogy Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív – percepciós, érzékelési felméréseken alapuló – megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel. A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól” – áll a parlamenti beszámolóban.

Percepció van itt, kérem szépen. Nem arról van szó, hogy a teljesen nyilvánvaló korrupciós ügyeket a főügyészség még feljelentés alapján sem vizsgálja ki érdemben, hanem arról, hogy a magyarok már minden bokorban korrupciót gyanítanak. Nyilván az lehet ennek az oka, hogy a magyar ember irigy az elmúlt években zsírosra hízott, gazdag vállalkozókra és politikusokra, akik természetesen tehetségüknek, szorgalmuknak és a jó istennek köszönhetik, hogy elérték a céljaikat. Orbán Viktornak ehhez semmi köze sincs, hiszen Mészáros Lőrinc is csak azért lett hirtelen milliárdos, mert ráeszmélt arra, hogy mekkora tehetsége van az ország különböző cégeinek kiaknázásában. Szegény Mészáros csak azért nem tudott korábban kitörni, mert egy kistelepülésről érkezve esélye sem volt erre, de szerencsére Orbán Viktor meglátta benne a zsenit, és lehetőséget adott arra, hogy megváltoztassa a jövőjét, ezzel is irányt mutatva mindazok számára, akik mernek nagyot álmodni annak ellenére is, hogy esetleg „csak” gázszerelők.

Magyarországon szinte alig van korrupció, ezt az adatok is egyértelműen mutatják. Hiszen semmi különleges sincs abban, hogy luxusjachtokkal és repülőkkel utazgatnak kormányzati szereplők, mint ahogy az is teljesen normálisnak tekinthető, hogy tízmilliós karórákkal járkálnak kormánypárti megmondóemberek. Ez persze már csak azért is érthető, mivel az elmúlt 100 év legjobb 10 évének lehettünk szemtanúi, és noha a lakosság 99 százaléka semmit sem látott ebből a sikerből, azért szerencsére voltak olyanok, akik meg tudták ragadni az alkalmat és elképesztő vagyonokra tettek szert. Természetesen teljesen legális módon, kérdezzék csak meg Polt Pétert erről a kérdésről.

Polt Péter beszámolója szerint „ahogy a korábbi években, továbbra is kiválóak az ügyészség nemzetközi kapcsolatai. Külön kiemelést érdemel az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) való együttműködés”. Évről évre folyamatosan kevesebb az OLAF-ajánlás, mindegyiket nyomozás követi, a magyar ügyészség az elmúlt félévtizedben az OLAF ügyek 67 százalékában emelt vádat. „Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35 százalékos uniós átlagnak”.

Jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani az Európai Ügyészséggel is. A nem csatlakozott országok közül eddig egyedüliként Polt Péter és az Európai Ügyészség főügyésze kötött együttműködési megállapodást – tartalmazza a beszámoló.

Nagyszerű az, hogy kiváló a kapcsolat az OLAF és a Legfőbb Ügyészség között, de talán még ennél is nagyszerűbb lenne az, ha Magyarország csatlakozott volna az Európai Ügyészséghez, hiszen akkor nem Polt Péter függvénye lenne az, hogy kivizsgálják-e egyik-másik hazai politikus meggazdagodásának hátterét, vagy sem. Az OLAF ugyanis mindössze ajánlásokat tehet, de semmi sem kötelezi arra a magyar kormányt, hogy bármiféle független hatósági eljárást is megindítson ezek alapján, hiszen ez egyszemélyben Polt Péter feladata. Viszont ha neki szólnak, hogy ugyan már Petikém, nem volt ott semmiféle korrupció, hidd már el nekünk, akkor nem is lesz ott semmiféle korrupció. Az ügyet már az előtt sírba temetik, hogy akár esély nyílt volna arra, hogy azt kivizsgálja bárki is.

Az OLAF forrón ajánlotta Tiborcz és az Elios ügyében, hogy folytasson le nyomozást a főügyészség, de valahogy ezzel nem értett egyet Polt Péter, az ügyet pedig nem vizsgálta ki senki, ezzel milliárdokkal megkárosítva a magyar adófizetőket, hiszen a magyar kormány állta a költségeket. Lehet itt sikerjelentéseket közölni a korrupciós ügyekkel kapcsolatban, de talán már a fideszesek többsége sem hiszi el azt, hogy ne lenne óriási probléma a korrupció az országban. Elvégre maga Polt Péter is kijelenti, hogy a társadalom egy része úgy érzi, a korrupció jelentősebb, mint amit az adatok mutatnak. Ebbe pedig vélhetően még fideszes szavazók is beletartoznak, hiszen még ha meg is szavazzák ezeknek a legális tolvajoknak az újabb négy évet, sokan pontosan tisztában vannak azzal, hogy szép pénzeket tesznek zsebre. Az pedig, hogy Polt Péter mennyire tudja hülyére venni az EU-t, ott is jól érzékelhető, hogy már egy jó ideje egy büdös vas sem érkezett Brüsszelből többek között amiatt, mert az Európai Unió félti az európai adófizetők pénzét az enyves kezű magyar kormánytól.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.