Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Ehhez képest jön Palkovics László és úgy tesz, mintha az elmúlt 12 év meg sem történt volna, és az Orbán-kormányt úgy hozta volna a gólyamadár napokkal ezelőtt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eljött ez a pillanat is, amikor Palkovics László gyakorlatilag lehülyézte az Orbán-kormányt. Ami szép az szép, ne vitassuk ezt el a Technológiai és Ipari Minisztérium tárcavezetőjétől, sőt, emlékezzünk meg erről a kivételesen őszinte pillanatról. A miniszter a Portfolio Energy Invest konferencián osztotta a tudományt, ott sikerült neki elmesélni, hogy már tényleg állatira tarthatatlan a helyzet. Ne ringassuk már magunkat abba az illúzióba, hogy csak úgy jön az olcsó orosz gáz, mert nem jön. És ronda disznók vagyunk mi, lakossági fogyasztók, mert ameddig 2014-ben beértük 2,5 milliárd köbméter gázzal, 2021-ben már 4 milliárd köbméter gázt használtunk el felelőtlenül. Sajnos nem találtam egyetlen adatot sem a 2021-es lakossági gázfelhasználásról, de biztosan én vagyok a kretén, van ilyen, csak nem lelem. Így elhiszem, amit Palkovics beszél a szájával. Van itt másféle statisztika, ide rakom, hátha érdekes:

KSH

Hozzáértők biztosan meg tudják fejteni, hogy mitől csökkent az egy háztartási fogyasztóra jutó gázfelhasználás 2011-ben 1000 köbméter alá, mert előtte mindig magasabb volt. Egy életképes tippem van erre: elkezdett emelkedni az energiahordozók világpiaci, ezzel a lakossági ára, ami a már akkor is szarul kereső magyar fogyasztókat olyan mértékben megterhelte, hogy elkezdték csökkenteni a felhasználást, magyarul lejjebb tekerték a fűtést. Az nem kétséges, hogy a miniszter által kiemelt évben volt a legalacsonyabb – az a jó a statisztikákban, hogy mindig lehet találni egy olyan viszonyítási pontot, amihez képest most jobb, avagy szarabb a helyzet. Attól függően, hogy mit akar bebizonyítani a zsonglőr -, 2017-től pedig elkezdett növekedni.

Az Orbán-kormány 2012-ben vezette be a hatósági árstopot a gázra. A fogyasztáscsökkenésre tehát nem találtam más magyarázatot, mint az áremelkedést, pedig a meteorológiai adatokat is áttúrtam. Abban az öt évben sem volt melegebb a tél mint előtte vagy utána. Az azonban biztos, hogy a kormánynak nem az volt az érdeke, hogy csökkenjen a felhasználás hanem az, hogy növekedjen, mert idő közben megfordult a trend, csökkenni kezdett a gáz és a villamosenergia világpiaci ára, azonban a rezsivédelem miatt ezt a magyar fogyasztó nem látta, a számlára viszonyítási alapként a korábbi, legmagasabb árat nyomtatták, amihez képest milyen sokat takarított meg egy magyar háztartás. Közben pedig igen izmos nyereség származott a rezsicsökkentett magyar ár és a tényleges piaci ár különbözetéből. 2013-tól kezdődően hosszú éveken át a magyar felhasználó nem egyszer akár 20-30 százalékkal magasabb árat fizetett az energiáért, mint a többi uniós ország polgára.

Miközben ebben az időszakban már ömlöttek az országba az uniós fejlesztési források, a világon semmi nem történt annak érdekében, hogy megkezdődjön az energiakitettség mérséklése. Nem történt meg a lakóházak energiakorszerűsítése, szigetelése, megújulókra való részleges áttérése. Az iparban sem történt ilyesmi, sőt, a kormány kifejezetten a magas energiaigényű külföldi gyárakat hozta ide nagy állami támogatások kíséretében, miközben aktívan gátolta az alternatív energiák bevezetését csak úgy, mint az energiapazarlás kivezetését. 2016-ban 90 milliárd forintnyi uniós forrás lett volna kifejezetten lakossági célra, szigetelésre, nyílászárók cseréjére. Ez a pénz vissza nem térítendő támogatás lett volna, ha a kormány nem költötte volna közintézményekre azzal a magyarázattal cifrázva, hogy a magyar intézményrendszer nem képes megbirkózni azzal a hihetetlenül bonyolult feladattal, amit a pénz szétosztása jelentene. Így a lakosság egy petákot nem kapott, helyette vehetett fel kedvezményes hitelt. Már aki tudott felvenni, mert jellemzően éppen ott szigeteletlen a lakás és huzatos az ablak, ahol nincs pénz. Ha pénz nincs, hitelképesség sincs.

Így jutottunk el lassan, de biztosan addig a pontig, amikor tényleg brutálisan megugrott az energia ára, köszönhetően Putyinnak. Az Orbán-kormány és a Fidesz (bár az és nem indokolt, mivel nem felsorolás, csupán egymás szinonimái) még tavasszal, amikor már konkrétan kitört a háború és az energia ára az egekben volt, akkor is azzal kampányolt, hogy a baloldal el akarja törölni a rezsicsökkentést, de ameddig Orbán Viktornak hívják a miniszterek elnökét, a rezsicsökkentés marad. Na, most is Orbán Viktornak hívják, ennek ellenére úgy szabadította rá a kormány a lakosságra a poklot, hogy arra senki nem volt, nem is lehetett felkészülve. Ehhez elég volt azt hazudni, hogy nem rezsiemelés, hanem a rezsicsökkentés csökkentése. Desikerült? Bizony sikerült.

Na, ehhez képest jön Palkovics László és úgy tesz, mintha az elmúlt 12 év meg sem történt volna, és az Orbán-kormányt úgy hozta volna a gólyamadár napokkal ezelőtt. Egyből bele a háborús-inflációs-horrorgázáras szörnyetegségbe pottyintotta le, de ők talpra estek, és nyomban felvették a csatabárdot a polgárok megvédése érdekében. És ők, a maszületett kormány bizonyára szintén rácsodálkozott a lakosság felelőtlen energiahasználati szokásaira 2014-től kezdődően, hiszen:

nem lett hidegebb, az eszközök nem lettek rosszabb hatékonyságúak, így a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása önmagában jelentős fogyasztáscsökkentést érhet el.

Úgy. Már nem a rezsicsökkentés csökkentése, hanem a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása. Az is jól hangzik. Csakhogy közben bizonyhogy rosszabbak lettek a feltételek. Az amúgy is omlatag épületek állaga tovább romlott, az ablakrésen nagyobb lett a hasadék, zúdul be a hideg, zúdul ki a meleg, a kazán, a radiátor, a kályha, a kémény elöregedett. A tűzifa, a szén, a gáz ára megsokszorozódott, a fűteni szándékozó polgár fizetésének értéke megfeleződött, mert nem csak a tüzelőanyag lett drágább, hanem a tej, a kenyér, a gyümölcs, a pelenka, a gyógyszer, a buszbérlet is. Következzen néhány értékes gondolat:

 A rendkívüli helyzet rendkívüli döntéseket követelt, ezért mi nem néztük tétlenül az árak vágtatását, hanem bevezettük a négy stop politikáját: rezsistop, üzemanyagár-stop, kamatstop és élelmiszerár-stop. Ilyen harminc éve nem történt Magyarországon. Ma úgy áll a helyzet, hogy az Európai Unióban az áram ára nálunk a legalacsonyabb, a gáz ára pedig a harmadik legalacsonyabb. A rezsicsökkentés működik, éppen most veszi át tőlünk Franciaország és Spanyolország. Az üzemanyag ára nálunk az ötödik legalacsonyabb. Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk. Az árstop itt is bevált, ezért három, további három hónappal meghosszabbítjuk. A kamatstop megvédi a lakás-jelzáloghitellel rendelkező családokat, az élelmiszerár-stop pedig mindenkinek, de leginkább a kispénzű embereknek segít.

A rezsicsökkentés 1,5 százalékkal, az üzemanyagár-stop fél százalékkal, az élelmiszerár-stop 0,9 százalékkal csökkenti az inflációt. Az unió most kiadott, friss jelentése szerint az infláció Magyarországon idén 5,4, jövőre 3,6 százalék lesz, amit a béremelések mértéke jóval meghalad, és meg is fog haladni. Pénz tehát lesz, mert Magyarország a jövőben is dolgozni fog. A családtámogatásokat megőrizzük, sőt kibővítjük. Nem teszünk le arról, hogy a gyermekvállalás pénzügyi nehézség helyett inkább kedvező anyagi helyzetet teremtsen. Lesz gyerek, lesz pénz, és megvédjük a családokat. Erre van az előre!

Még szerencse, pontosabban Szijjártó Péter rámenősségének és vagányságának köszönhető, hogy mi időben és jó gázszállítási szerződéseket kötöttünk az oroszokkal. Ám Brüsszelben a baj nem csökken, Barátaim, hanem nő. Mentőmellény helyett most egy malomkövet kaphatunk a nyakunkba, mert egész Európában büntetőadót készülnek bevezetni a lakás- és gépkocsitulajdonosokra. Abszurd, hogy a tagállamoknak a magas árak mellett még külön Brüsszellel is hadakozniuk kell. Ideje, hogy valaki kimondja: Brüsszel terve, amely az energiaárak emelésével akar védekezni a klímarombolás ellen, megbukott. Megbukott, mert tönkreteszi az európai vállalkozásokat és az európai családokat is. Zsákutca. Új terv kell! (Orbán Viktor, 2022. 02. 12.)

Nyolc hónappal később pedig ott tartunk, hogy mindjárt eléri az infláció a 20 százalékot, az élelmiszerek áremelkedése ennek a többszöröse, a bérek és nyugdíjak naponta veszítenek az értékükből, a rezsicsökkentést valóban átvették – vagy maguktól kidolgozták – más kormányok olyan országokban, ahol eddig nem volt ilyen, és a mai napig alkalmazzák, sőt, még egyéb támogatásokat is kapnak a családok. Az Orbán-kormány addig alkalmazta a rezsicsökkentést, ameddig azon nyerészkedni tudtak, mert olcsóbban vették az energiahordozókat, mint amennyiért adták. Amint ez megfordult és amikor valóban védeni kellett volna az embereket, az első adandó alkalommal – természetesen a rezsicsökkentős hazugságnak is köszönhetően megnyert választások UTÁN – úgy hagyták magára az önkormányzatokat, közintézményeket, kkv-kat, családokat, ahogy kell. Szijjártó Péter rámenősségéről, vagányságáról és az általa kötött jó gázszerződésről egy vak hangot nem hallani. Minden ország megszenvedi a gazdasági válság és a háború következményeit, de egyik sem annyira mint mi, akiket a hozzáértő, becsületes, agyafúrt és kurvajó üzleteket kötő Orbán-kormány véd meg. Jelenleg leginkább attól, hogy túlélhessük ezt az időszakot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.