Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most akkor utálni kell Brüsszelt, vagy szeretni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bejelentés: az uniós pénzügyminiszterek tanácsán döntöttünk arról, hogy Magyarország közel 300 milliárd forintot kaphat a fosszilis energiafelhasználás csökkentésére.

Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter osztotta meg ma nagyon büszkén a Facebook-oldalán, amely bejegyzés alatt igen vicces kommenteket lehet olvasni. Már csak azért is, mert kérdés, hogy ezt miként és leginkább mire fogja valóban felhasználni a kormány. Arról nem is beszélve, hogy ennek több, mint felét annak idején a Puskás Ferenc Stadion felépítésére sikerült elkölteni, de akár a Vodafone nagybevásárlást is említhetjük, amely 700 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. Kérdés tehát, hogy ez a 300 milliárd forint vajon mire lehet elég, hiszen ez talán még Mészáros Lőrincnek is egy olyan összeg, amiért le sem hajol, hiszen sokkal egyszerűbben kereshet több pénzt azzal, hogy Orbántól megkapja a fél országot.

De nem csak ezt fontos megjegyezni a pénzek kapcsán, hanem azt is, hogy már évek óta veszett harcot vívunk Brüsszellel és állandó jelleggel amiatt picsog a magyar kormány, hogy nekünk azért nem küldenek pénzt, mert Orbán Viktor ki mer állni a magyarokért. Na most akkor mégis mi történt? Brüsszel küld 300 milliárd forintot, aminek most örülni kell? Nem arról volt szó, hogy mi nem szorulunk rá a mocskos uniós bürokraták pénzére? Nyilván azért itt nem az ő pénzükről van szó, hiszen ezek a források az EU tagországainak adófizetőitől érkeznek, de végső soron akkor is Brüsszel dönt arról, hogy melyik ország mekkora támogatást kap, és most nagyon úgy tűnik, hogy az állandó harcok ellenére is sikerült elérni, hogy a magyar kormány is kapjon támogatást egy olyan időszakban, amikor óriási gondok vannak az energiaellátással.

Na nem arról van szó, hogy ne lenne elegendő energiahordozó világszerte, hanem arról, hogy olyan szinten emelkedett meg azok ára, hogy sokan egyszerűen nem tudják már kifizetni. Pont ezért alternatív eszközökhöz nyúlnak sokan, ami végső soron azt jelenti, hogy újra sokkal környezetszennyezőbb megoldásokhoz fognak sokan folyamodni, ami pont ellentétes azzal, ami az EU célja a mostani, jól láthatóan vészterhes időkben. A klímaváltozás világszerte milliók életét befolyásolja, a hőmérsékletingadozás egyre durvább, a viharok egyre erősebbek és pusztító aszályok jellemzik ezeket az éveket. Ha ezen változtatni akarunk, ahhoz az kellene, hogy csökkentsük az atmoszférába kiáramló káros gázok mennyiségét, de ha a tiszta energia elérhetetlensége, vagy magas ára miatt sokan inkább szeméttel, vagy egyéb egészség- és természetkárosító anyaggal fűtenek a téli hidegben, akkor kudarcot fogunk vallani. Közösen.

Vélhetően ezen gondolat miatt dönthetett úgy az EU, hogy elkülönítenek egy bizonyos pénzösszeget arra, hogy arra ösztönözzék a különböző kormányokat, hogy még ezekben a zivataros időkben se az olcsóbb és környezetszennyezőbb megoldásokhoz folyamodjanak. Kérdés persze, hogy mire lehet elég 300 milliárd forint, de mondjuk ha a kormány az elmúlt évtizedek támogatásait nem lopta volna el, akkor már most elmondható lenne, hogy komoly fejlesztések történtek. Megoldhatták volna az régebbi házak és lakások szigetelését, amivel csökkentették volna a károsanyag-kibocsátást. Befektethettek volna geotermikus energiába, szél-, vagy épp naperőműveket hozhattak volna létre. Az atomenergia támogatását is megoldhatták volna, noha ebben a kérdésben Európa-szerte a mai napig komoly viták vannak, bár tény: kevés olyan tiszta energiaforrás van, mint az atomenergia.

De a lényeg talán mégis az, hogy bármiféle baromságokat is hord össze a magyar kormány, egyszerűen nem igaz az, hogy semmiféle uniós forrás sem érkezik Magyarországra. Az tény, hogy eddig több ezer milliárd forintnyi euró került parkolópályára, de ennek megvan az oka. Hogy ebből a közeljövőben fog-e látni akár egyetlen vasat is a magyar kormány, az egyelőre kérdéses, de ha engem kérdeznek, a NER-t kivéve mindenkinek jobb, ha ezek a pénzek egyhamar nem érkeznek meg. Nem Magyarország ellen beszélek, amikor ezt állítom, hanem az ellen a maffiakormány ellen, amely úgyis a saját haverjai között osztaná ki ezen pénzek nagy részét, akkor meg mégis miért hiányolnám ezt. A magyar emberek szinte semmit sem látnának ezekből a forrásokból, mint ahogy az utóbbi 12 évben sem nagyon láttak semmit. Lettek persze stadionok, templomok, meg Trianon-emlékművek, de ezek helyett az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátást vagy éppen az infrastruktúrát kellett volna helyrehozni.

Az elmúlt 12 évben nem felzárkóztunk a Nyugathoz, hanem ha lehet, még jobban leszakadtunk tőlük. A további uniós források sem jelentenének garanciát arra, hogy a fejlődés végre megkezdődne, inkább azt lehetne kijelenteni, hogy Orbán ismét óriási pénzekre tehetné rá a kezét, és a következő választások megnyeréséhez szükséges propagandát és hatalmi bázist tovább tudná fejleszteni. Ez mégis kinek hiányzik? Lehet, hogy Mészáros vagy Szíjj vagy Garancsi boldogtalan amiatt, mert az EU továbbra sem utalja a korábban beígért pénzeket, de véleményem szerint a magyar társadalom jó része nem sírja könnyesre a szemét éjjelente. Demokráciára és jogállamra lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a pénzeket kiérdemelje Magyarország, viszont ilyenről sajnálatos módon nem számolhatunk be sem most, és vélhetően a közeljövőben sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.