Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hajrá, Tanárok!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A pedagógusok már régóta kérik, helyenként követelik, hogy a kormány foglalkozzon az oktatással is, emelje a pedagógusok fizetését, csökkentse az adminisztrációs terheket, tegye ismét lehetővé a szabad tankönyvválasztást, maguk választhassák meg szabadon az iskoláik vezetőit, tegyék vonzóvá a pedagóguspályát, mert vészesen csökken a tanárok száma, stb. A kormányt, amely megállás nélkül a családokról és a gyerekek védelméről papol, azonban láthatólag mindez nem érdekli. Magasról tesznek rá, hogy a gyerekeinket hogy és milyen körülmények között tanítják, elvégre az ő gyerekeik úgyis elit magániskolákba járnak. Ráadásul alapvető jogaikban is korlátozzák a tanárokat mindenféle vészhelyzetre hivatkozva, értem ezalatt a sztrájkjog megtagadását.

OV alapstratégiája szerint mindent központosítottak, mindent kézi vezérlésre állítottak, így az oktatást is. Erre hozták létre a KLIKK-et, aminek köszönhetően tovább romlottak mind az oktatás színvonala, mind az oktatás körülményei. Nem tudom eldönteni, hogy az intézmény nevét vajon iróniának szánták-e, de az biztos, hogy ennek az intézménynek a működése szöges ellentétben áll névadójának minden törekvésével. Klebelsberg Kúnó (vallás- és közoktatásügyi miniszter 1922-1931) tevékenységét az a felismerés vezette, hogy a magyar társadalom nagy része analfabéta, de legalábbis iskolázatlan, tanulatlan, műveletlen. Fő célja volt, hogy megteremtse az alapvető oktatás lehetőségét az egész országban, hogy emelje a magyarság kulturális színvonalát, hogy megszüntesse az óriási kulturális különbséget Európa és Magyarország között. KK ki akarta emelni az országot a középkorból, ráadásul úgy, hogy sikerült a költségvetés 10%-át (!) kiharcolnia hosszútávon is, egy olyan időszakban, ami szintén válságos volt (Trianon, stb). A nevét viselő szervezet tevékenysége viszont egyszerűen szégyenletes. Lassan sikerül az országot visszadöngölniük a a középkorba. 

Milyen változásokat vezettek be az oktatásban? Csak egy pár dolgot emelnék ki. Megnövelték az adminisztrációt, ami lassan elveszi a tanárok idejét már a tanítástól is. Lett mindennap testnevelés óra, ami a gyakorlatban kivitelezhetetlen, nincs elég tornaterem, tanár, stb. Lett hittan vagy etika. Ahogy egy kedves barátom mondta, ha arra nevelik a gyerekeket, hogy higgyenek, akkor a kormánynak is hinni fognak. Ha mondjuk pénzügyi alapismereteket tanítanának, akkor esetleg átlátnák azt, hogyha az MNB profitra tesz szert, akkor az azt jelenti, hogy a mi zsebünkben lévő pénzt értéktelenítik el. Ha önálló gondolkodásra tanítanák a gyerekeket, akkor rájönnének hogyan veri át őket a kormány, stb. Munkaalapú társadalomba (amúgy a kommunizmus jellemzője) kétkezi munkások kellenek, vagyis minek tanítani a gyerekeket.

A tanárok még a választások előtt kezdték erősebben hallatni a hangjukat, amire a kormány ráfogta, hogy ez csak politikai hangulatkeltés és Gyurcsány, viszont megígérték, hogy a következő, azaz a mostani ciklusban fognak foglalkozni ezzel, nem azért mert a tanárok tiltakoznak, hanem eleve úgy tervezték. Ehhez képest a tanárok bérrendezését eltolták és az uniós pénzek érkezéséhez kötötték, pedig már akkor is tudható volt, hogy nem lesz könnyű megszerezni azokat a pénzeket, ráadásul nem is arra kapnánk. Viszont a saját fizetésüket rögtön felemelték. Nem rémlik egy parlamenti képviselő sem, aki ezt plusz kiegészítést felajánlotta volna bármilyen jótékony cél érdekében, vagy esetleg lemondott volna róla.

Ha már itt tartunk, azt gondolom, hogy az lenne méltányos, ha a parlamenti képviselők fizetését a mindenkori tanári fizetésekhez kötnék (rögtön megkapnák a fizetésemelést). Az a koncepció ugyanis, hogy a képviselőket azért kell jól megfizetni, hogy ne legyenek korrumpálhatóak nem jött be. Innentől kezdve nincs is értelme ennyit fizetni nekik. Mégis miért fizetnénk ennyit? Azért, hogy megnyomják azt a gombot, amit előre megmondanak nekik? A jövőben olyan embereket kellene a parlamentbe küldeni, akik elhívatottak, és nem olyanokat, akik meg akarnak gazdagodni.

Mostanában fokozódik a helyzet a pedagógusok és a kormány között. Több tanárt, akik részt vettek a polgári engedetlenségi akciókban megfenyegetett a tankerület, illetve most már felfüggesztésekre és kirúgásokra is sort kerítettek, annak ellenére, hogy ez a tiltakozási hullám még elég gyengécske. Meg akarják őket félemlíteni. Remélem, nem sikerül. Jó lenne, ha a tanárok szélesebb körben is kiállnának egymás mellett. Jó lenne, ha mi is jobban kiállnánk a tanárokért. Külön örömmel tölt el, hogy sok diák is támogatta a tanárokat és beálltak az élőláncokba. Nekik több eszük van, mint a tankerületi bürokratáknak. Lehet, hogy ők már rájöttek arra, hogy az ő jövőjüket cseszi el egyre jobban ez a kormány. 

Véleményem szerint igazi változást úgy lehet elérni, ha a teljes tanári kar, országos szinten teljes munkabeszüntetéssel tiltakozna, de nem egy-egy napra, hanem addig, amíg meg nem egyezik velük a kormány. Szerintem egy hét alatt egyességre jutnának. Ha pedig nem, akkor egyre nagyobb lenne a morgolódás, – pl. akik nem tudnak majd dolgozni menni, mert a gyerekeket csak nem hagyják magukra, – talán egy szélesebb tiltakozási hullám is elindulna, és ebbe talán még Orbánék is belebuknának.

Hajrá, tanárok! Hajrá, diákok! Hajrá, oktatás! Hajrá, magyarok!

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.