Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Rezsidémon vs Schrödinger macskája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha jól tudom, a magyar állam mindig is dotálta a lakossági energiafogyasztást az átkostól kezdve az újabb átkosig, de egyedül a Fidesz volt olyan szemfüles, hogy ezt rá is íratta a rezsiszámlákra. Mostanában erőteljesebben foglalkoztat ez a dolog – gondolom, mások is így vannak ezzel – ezért kicsit utána jártam, hogy mi is volt a helyzet. Az alábbi grafikon a gáz árának alakulását (rotterdami tőzsde, – ez adja az Európában forgalmazott gáz irányadó árát) mutatja az elmúlt tíz évben.

Amint láthatjuk, 2013-tól 2021 közepéig nagyjából stabilnak tekinthető a gáz ára, kb. 18 EUR/MWh  az átlagára. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez csak egy becsült átlag. Megnéztem, hogy milyen áron számoltak nekem akkoriban, (sajnos 2020 év végi számlát találtam csak, régebbit nem, viszont, ha jól emlékszem, nem igazán változott akkor még a díjszabás). Több árkategória van, az olcsóbb 2,256 Ft/MJ, a drágább pedig 2,616 Ft/MJ. Az olcsóbb kategória az összfogyasztás kevesebb, mint egyharmada, vagyis 2,510 forintot fizettem egy megajoule-ért. Egy megawattóra az 3600 megajoule, a fenti időszakban nagyjából 310 Ft-os euro átlagárral számolhatunk, vagyis 18*310=5580Ft/Mwh/3600=1,55 Ft/MJ átlagáron szerezhette be az állam a gázt a tőzsdei árak szerint. Ezt nyilván módosíthatja a tényleges beszerzési ár, ami ha az oroszoktól vettük, nyilván még ennél is alacsonyabb lehet, hiszen köztudottan az orosz gáz nagyon olcsó (?). (Ha netán valaki pontosabb adatokkal bír, szívesen veszem, ha helyesbíti a fentieket.)

 

Amit ki akarok hozni mindebből az az, hogy a fenti számolás alapján a mi szuperjófej kormányunk a rezsicsökkentett áron számolva több, mint 60%-os haszonkulccsal adta el nekünk a gázt. Ha mondjuk a kiskereskedelemben valaki ilyen haszonkulccsal dolgozik, arra már simán rámondjuk, hogy rabló. És az áfáról még nem is beszéltünk. Ehhez képest az emberek párás tekintettel adtak hálát OV-nek, amikor ránéztek a számláikra, hogy az ő jóvoltából mennyivel kevesebbet kell fizetniük.

Halló emberek! Ez nem rezsicsökkentés meg rezsiharc, ez a „Kész Átverés” show!

És ez még az a nyugis, szinte olcsónak számító időszak volt. Ha netán az aktuális számokat és arányokat is ki akarnánk számolni, akkor át kellene váltanunk kvantumfizikára. Úgy tűnik, Magyarország élen jár a világban a kvantumfizika egyes részeinek gyakorlati alkalmazásában. Schrödinger, sőt még a macskája is büszke lenne kormányunkra, különösen Szijjártó kvantumfizikus Péterre, hiszen ő elintézte, hogy egyszerre vesszük ötödáron a gázt az oroszoktól és a tőzsdei árnál drágábban is. Azt már Mészáros Lőrincnek köszönhetjük, hogy a gázszámlán már a sokkal könnyebben értelmezhető newtoni fizika világába helyezett egyértelmű számokat láthatjuk. Ezek a számok viszont rémisztőek.

Összegezve: amíg alacsony áron vettük a gázt, addig is nyerészkedtek rajtunk, most hogy ennyire elszálltak az árak, csesznek segíteni. Ez igazából azt jelenti, hogy Magyarország kormánya a magyar állampolgárok ellensége. 

Egy dologban biztosak lehetünk mindenféle fizika nélkül is: az „Orbán-ház” rajtunk hízott meg és folyamatosan rajtunk élősködik.

Egy kérdésem maradt: Akkor most ki lehet a rezsidémon?

(Ja, bocs! Biztos a Gyurcsány.)

Akkor egy másik: Nem kéne ezeket elkergetni?

CHF.Scarface

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.