Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rezsiszámlákat eleve sötétben kellene nézni, esetleg fekete alapon fekete betűkkel nyomtatni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, még annál is szebb napot kívánok mindenkinek! Interjút adott a Szabad Európának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára. Az van, hogy romlik az egészségügyi ellátás – amit azért mi, akik a bot boldogtalanabb végén vagyunk, már nem tegnap óta érzünk és jelzünk. Igaz, a MOK sem most vette észre -, emberek halnak meg olyan betegségek következtében, melyek megelőzhetőek lettek volna, illetve az időben felállított diagnózissal és kezeléssel megelőzhető lett volna a haláluk, de legalábbis bőven meg lehetett volna hosszabbítani az – élhető, méltó – életüket.

Az orvosi kamara úgy tudja, már októberben a kormány elé kerülhet az egészségügyi rendszer jelentős átalakításának terve, ezért várják, hogy még előtte legyen szakmai egyeztetés, ahogy arra ígéretet kaptak.

Takács Péter egészségügyi államtitkár azt ígérte a kamarának, hogy megismerhetik az átalakítás terveit, szakmai vita lesz róla. A terveket augusztusra ígérték, ám eddig nem érkeztek meg.

Szóval azt ígérte a MOK-nak az egészségügyi államtitkár úr, hogy majd megbeszélik velük is, mit tervez Pintér Sándor az egészségüggyel? Lesz szakmai vita és zizi, ropi, körhinta? Erre én csak egy klasszikust tudok idézni. Nem Svéd Tamásnak, hanem mindenkinek, önmagunknak:

Jó hírt hozott a gólya tegnap. Matolcsy György megint tekert egyet a jegybanki alapkamaton. Ha ez nem állítja meg az inflációt, akkor semmi. Unortodoxul. Merthogy most még nem nagyon látszik a forint erősödése. Sem.

„Mi nem teszünk különbséget a vállalatok között nemzetiségi alapon! Nálunk mindenkit szívesen látunk, aki a jogszabályokat betartatva munkahelyeket és fejlesztéseket hoz Magyarországra.” Ezt nem én mondom, hanem Szijjártó Péter mondta a Huawei kapcsán. A kínai vállalat hazánkban rendezte meg az Európai Innovációs Napot, ennek örvendezett a külügyminiszter. Szerintem eddig is ez volt az alapállás. Például azokat a migránsokat is nagy örömmel fogadtuk, akik ki tudták fizetni a letelepedési kötvényt. Tessék csak megkérdezni Rogán Antalt és környékét, micsoda jó üzlet volt az is. Valakinek. Amúgy nem is lenne annyira nagy baj, ha a magyar kormány tenne egy kis különbséget nemzetiségi alapon. Gondolok én arra, hogy esetleg kaphatnának némi előnyt a magyar vállalkozók akkor is, ha történetesen nem Mészáros, Szíjj, Rogán vagy ilyesmi a családnevük. Ha nem, hát nem. Csak úgy megjegyeztem.

Valószínűleg a mindenféle összeszerelőüzemekben – és bárhol máshol – dolgozó honfitársaink roppantul megörültek annak a hírnek, hogy már szeptemberben megközelítjük – hogy milyen irányból, az még nem világos – a 20 százalékos inflációt. Arra még nincsenek tippek, hogy a valóságban érzékelt áremelkedés mennyi lesz, ezen belül az élelmiszerek ára mennyivel ugrik meg, de nem is kérdés, hogy erről is a brüsszeli bürokraták tehetnek. És persze az ukránok, mert miért kell annyira ragaszkodni nekik az országukhoz? Ha szépen megadnák magukat Putyinnak, egyből vége is lenne a háborúnak. És persze akkor is, ha a rohadék Nyugat nem nyújtana segítséget mindenféle fegyverek és szankciók formájában. Akkor már régen vége lenne az egésznek, Putyin diadalmasan berendezkedne a szomszédban, örömében olcsón adná az energiahordozókat, a sárgarépa ára lemenne a felére és mindenki boldog lenne. Legalábbis a kormánypropaganda ezt tolja orrvérzésig. Mert mimagyarok, a szabadságharcos nép, Trianon áldozatai marhára toleránsak vagyunk, csak ne nekünk fájjon. Erről demokratikusan meg is kérdezi Orbán a népét. Mert neki ilyen is van, elemzők és egyéb hozzáértők szerint nagyjából 2,5 millióan vannak, és majd ők fogják megmondani, akarnak-e szankciókat, vagy nem akarnak. Mennyire nagyon nagy kár, hogy a dombon ülő vadászkutyát nem érdekli, mit fognak válaszolni az idióta kérdésekre. Legalább ők remekül szórakoznak, úgy érzik, hogy személyesen irányítják az unió összes országát, nem mellesleg valamelyik NER-fióka összekapar némi pénzmagot az inzultáció örve alatt, és majd bohóckodik az instán mágnáscsemetének öltözve.

Ha valaki esetleg szarul érzi magát attól, hogy nehezen magyarázható mértékben ugrik meg a rezsiszámlája – nem kis mértékben a megemelt rendszerhasználati díj következtében -, nem érti az egyedülállóan szárnyaló magyar élelmiszerárakat, nem tud annak örülni, hogy az MVM 2644 forintos köbméterenkénti gázárral kínálja meg akkor, amikor a holland energiatőzsdén 663,79 forint a köbméterenkénti ár, az olvasgasson pártsajtót. Onnan egyből megtudhatja, hogy a németek szenvednek, már sötétben kell megvásárolniuk a kenyeret (ennek a kivitelezése nem nagyon van előttem, bizonyára tapogatással kell meglelni a pékárut). Lehet, hogy nálunk is ez lenne a jó megoldás. Le kell kapcsolni a világítást a boltokban és akkor majd nem látjuk, hogy kétszer annyiba kerül minden, mint néhány hónappal ezelőtt. A rezsiszámlákat eleve sötétben kellene nézni, esetleg fekete alapon fekete betűkkel nyomtatni, hogy az ember ne is próbálja megérteni a 40 ezer forintos gázszámlát akkor, amikor még egy másodpercig nem ment a fűtés, és egy ugyanakkora lakás ugyanolyan összetételű felhasználás melletti gázszámlája Angliában 28 font volt. A 28 fontos számla mostani árakon 40 font lenne – mert arrafelé érthetően elmagyarázzák, mi mennyibe kerül, miért kerül annyiba, mire lehet számítani a következő időszakban -, és még támogatást is kapnak a családok a rezsidíjak rendezéséhez. Mi pedig nemzeti konzultációt kapunk és folyamatos magyarázkodást, hogy Brüsszel tehet mindenről. Az a Brüsszel, amelyiknek Navracsics Tibor szerint oda kell adnia a pénzt, mert Európa vezérhajójának az elmúlt száz év legjobb tíz éve után nincsen B terve, a magyar gazdaság uniós támogatás nélkül nem tud megállni a saját lábán. Bár ha arra gondolunk, hogy milyen összetételű a magyar gazdaság, akkor hamar rá fogunk jönni, hogy a sok vállalkozózseni, második generációs milliárdoscsemete, összeszerelőüzem eddig sem a saját lábán állt, hanem a miénken. Meg persze az unióén. Ha ezt kirántják alóla, úgy dől el, mint a féldisznó az ólban.

Kellemes ébredezést, jó töprengést kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.