Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Legfeljebb a többieket is arra ösztönzik, hogy versenyezzenek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormányváltás érdekében félreáll, lemond a miniszterelnök-jelöltségről. Mivel az MDF nélkül nem lehet leváltani a kormányt, az MDF viszont nem fogadja el Orbán Viktort közös miniszterelnök-jelöltnek, ezért javasolt a Fidesz elnöksége egy közös jelöltet – mondta Orbán, de azt, hogy kit, nem árulta el. (2006, a választás második fordulója előtti blöff)

Nem jött össze. Pedig már akkor zsarolták és fenyegették az MDF-es jelölteket, hogy lépjenek vissza a Fidesz javára. Már akkor kombinált, ígérgetett és taktikázott Orbán. Vesztettek. 

Feltennék egy kérdést. Mi lett volna, ha Dávid Ibolya rábólint az alkura, és nem Orbán lett volna a miniszterelnök? Szerintem pár hónap, vagy egy-két év elteltével bizalmatlansági indítványt nyújtottak volna be az illető ellen, és leváltották volna, ide a kést a nyakamra, ha nem így lett volna. Dávid Ibolya ismerte, tudta, és szerintem helyesen mérte fel azt, hogy Orbánban nem lehet megbízni, és nem lehet vele egyezséget kötni, mert az első adandó alkalommal úgy rúgta volna fel azt, mind kakas a tyúkszart. Pedig akkor még úgymond egy oldalon álltak, mindkét párt jobboldalinak és konzervatívnak aposztrofálta magát, azzal a különbséggel, hogy Orbán éppen az idő tájt vedlette le a liberális mivoltát, és vette fel a polgári, konzervatív irányvonalat. Már akkor a személye volt az akadálya annak, hogy koalícióra lépjen az MDF-fel.

Miért írom ezt? Azért mert pár napja megalakult egy árnyékkormány, amit a DK hívott életre, szerintem egyébként helyesen. Vártam pár napot, kíváncsi voltam, milyen reakciók születnek erre a bejelentésre, és meg kell, hogy mondjam, számomra elkeserítő, amit ezzel kapcsolatban hallok, olvasok. Már megint a Gyurcsány. Ehhez képest jelen pillanatban is a DK a legtámogatottabb ellenzéki párt, és bár az ellenzéki pártok teljesítménye, népszerűsége olyan, amilyen, ezek között toronymagasan vezet.

Azt mondják az okosok, hogy Gyurcsány miért nem tűnik el, mert ő az akadálya annak, hogy itt összefogás és béke legyen. Olvasom, húzzon el a faszba, tűnjön el az anyjába, mit keres még mindig itt? Hát ezt, kedves barátaim. 11%-on áll a pártja, ők az egyedüliek, akik a választási K.O. után képesek voltak magukhoz térni, és olyasmit húztak, ami eddig senkinek nem jutott eszébe: Dobrev Klára árnyékkormányt alakított. Dobrev Klára, aki négy nyelven beszél, nem makog, nem krákog, nem öltögeti a nyelvét, és nem rángatja a melltartóját, miközben idegbajosan artikulál, hanem érthetően és kulturáltan kommunikál. Az Európai Parlament tagja, jó kapcsolatai vannak Európában, és nem utolsó sorban demokrata.

Nem tudom, mi a probléma azzal, hogy valamiféle alternatívát kínál(nak) azoknak, akik a választás után hitehagyottá váltak, és úgy érzik, hogy nem képviseli őket senki? Mindig azt a francos kérdést szegezik nekem, hogy jó, de ha nem az Orbán, akkor ki legyen helyette? Itt van, el kell olvasni a másik alternatívát. Angliában ez egy jól bevált intézmény, sőt figyelembe veszik annak munkáját, hiszen egy másik lehetőséget kínálnak fel a kormányon lévőkkel szemben. Hisztizik a sok kis párt, akik – ahogy nézem, ha most lenne a választás – be sem jutnának a parlamentbe. Összefogtak és mi lett az eredménye? Láthattuk. A legesélytelenebb jelölt akkora buktába vitte bele az ellenzéket, mint a ház. Most akkor miért is tűnjön el a DK? Miért is tűnjön el Gyurcsány, aki mióta Orbán hatalmon van azóta nem gyengült, hanem erősödött?

Érdemes megnézni, mi az, amit az árnyékkormány ajánl, egyáltalán megvárni, hogy mi lesz belőle. Most az a baj, hogy az arccal földbe fúródott és közben apró darabokra hullott ellenzéki összefogást hátrahagyva a DK elkezdett előre dolgozni? Dolgozzanak, ötletéljenek, és csinálják azt, ami a feladatuk: minden demokratikus eszköz segítségével buktassák meg az illiberális, antidemokratikus eszközökkel uralkodó rablóbandát. Hol van már Jakab? Hol van MZP? Hol van Karácsony? Egyáltalán minek indult el akkor? Nyilván utólag már másképpen látom én is a dolgokat, de szerintem ez, ami most elindult, egy jó irány lehet. Gyurcsány? Gyurcsány nincs benne az árnyékkormányban, és szerintem nem is lenne semmilyen pozíciója, ha ez beélesedne. Szerintem pontosan tudja, hogy neki hátra kell lépnie. De bármennyire is megosztó a személye, nem megkerülhető. Orbán nem megosztó? Nem a francot nem. Pont erre akartam utalni az elején. Mert ő kitúrta volna magának a miniszterelnöki bársonyszéket, ha létrejött volna a koalíció az MDF-fel.

Jelen pillanatban nincs más lehetőség, maximum egy szakértői kormány. Viszont a rezsimet pártpolitikai dimenzióban lehet leváltani, ehhez pártok és politikusok kellenek, tehát tudomásul kell venni, hogy jelen helyzetben ez az egyetlen megoldás. Legalább valami, legalább van valami remény. A múltat megváltoztatni nem lehet, a megtörtént eseményeket visszacsinálni nem lehet. Alkalmazkodni kell a jelenlegi helyzethez. Ha most lenne egy erős ellenzék, ami nincs, akkor Orbán megszorongatható lenne a jelenlegi helyzetben, amibe belekormányozta magát. Néztem az ATV-t, Honttól kezdve Vonáig  mindegyik ezen rugózik és köpködi ezt a kezdeményezést, de rajtuk kívül még sokan mások is. Most akkor kérdezem: mit kellene csinálni? Ülni és várni? Vakarni a pöcsüket, és egymást basztatni ahelyett, hogy Orbán autokráciáját valamilyen szinten legalább megpróbálják meggyengíteni? Nem. Nagyon helyes, amit kitaláltak, csinálják, ezért kapják a fizetést tőlünk. Ha nem jön össze, akkor nem jön össze. Nincs veszíteni való, nincs olyan, hogy jó vagy rossz döntés. Annak ellenére, hogy Orbán az ő személyével riogat és rá mutogat 12 éve, Gyurcsány még mindig itt van, és a pártja nem süllyedt a parlamenti küszöb alá. Ez a helyzet.

Amikor 2004 szeptemberében átvette a kormányfői tisztséget Medgyessy Pétertől, már nem volt ideje elindítani a reformokat. Számára egyetlen lehetőség volt: befejezni a ciklust és megkezdeni egy újat. Ez hosszútávfutás, és én hosszútávfutó vagyok, kéthetenként lefutok egy félmaratont – ezt nyilatkozta. Aki így gondolkozik, az hosszútávra tervez. Őt elgáncsolták, méghozzá rögtön az elején. De felállt, és azóta is mozgásban van. Még nem ért be a célba, de előbb-utóbb be fog. Szemben a mi kocafocistánkkal, aki mióta hatalomban van csak csalással tud a pályán maradni.

Szerintem nincs értelme a Fideszt túlkiabálva gyurcsányozni és Dobrev árnyékkormányán gúnyolódni. Ha nem jön össze, akkor sem érheti nagyobb veszteség az ellenzéket, mint amekkora bénult tehetetlenségben most fetrengenek, legfeljebb a többieket is arra ösztönzik, hogy versenyezzenek, próbáljanak előállni valami innovációval, és ne csak melegedni járjanak be a parlamentbe. Ha ez sem jön be, ha ez is elvész, akkor meg tényleg egy párt marad a nyakunkon, az pedig nem más, mint a Fidesz-KDNP. Ha nem lesz egy ellenzéki párt sem, akkor marad az anarchia. Ha bárkinek az a tévképzete van esetleg, hogy DK-párti szószóló vagyok, nem vagyok az. Nem tudok egyetlen párttal sem azonosulni, mint ahogy az összefogást szükséges rossznak gondoltam, ami minden bizakodásunk ellenére kudarcba fulladt. Többet ártott minden pártnak, mint használt. Most ebből a helyzetből kell kimászni valahogyan. A többi párt is kezdjen el dolgozni, és mutasson fel valamit, hogy nekünk, választóknak legyen alternatívánk. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.