Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán ismét megpróbál beleszólni egy külföldi ország választásába?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar adófizetők legalább 40 milliárd forinttal támogatják az elszakadáspárti Milorad Dodik kampányát, aki szélsőséges boszniai szerb politikusként azon dolgozik, hogy Bosznia és Hercegovina újra válságba süllyedjen. Nyilván a cél nem a válság előidézése, hanem a boszniai szerbek térnyerése, mivel a mai napig nem tudták egyesek elfogadni, hogy a boszniai háború véget ért és az annak kirobbanásáért felelős szerb vezetés elvesztette a háborút. A béke aláírása óta is puskaporos hordónak tekinthető régió helyezte mit sem változott, pont ezért is borzasztó, hogy Orbán ismét bele akar szólni egy külföldi ország választásába. Orbán persze kifejezetten ellenzi más országok beavatkozását a magyar politikába, miközben ő pontosan ezt teszi más országokkal. Elég csak példának felhozni Szlovéniát, vagy most Boszniát és elég gyorsan láthatóvá válik, hogy kikkel kíván szövetségre lépni.

Orbán támogatási rendszere egy pályázaton keresztül működik majd, ahol is 40 milliárd forint értékben kapnak anyagi támogatást azok, akik Magyarországon összeszerelt mezőgazdasági gépeket vásárolnak. Egyrészt kérdés, hogy miért kell egy válság idején ilyen pénzösszeggel támogatni egy külföldi ország mezőgazdászait, másrészt pedig az is, hogy miért hetekkel a választások előtt írják ki ezeket a pályázatokat. Vélhetően arról van szó, hogy kicsit burkoltabban próbálja meg Orbán ezúttal finanszírozni egy általa támogatott párt kampányát, eltérően mondjuk Marine le Pen korábbi támogatásától, amikor is egyszerűen hitelt adtak a szélsőjobboldali politikusnak, aki aztán elveszítette a választásokat. Kérdés, hogy Dodiknak lehet-e bármiféle esélye is a győzelemre, illetve az is, hogy mit kérhetett cserébe Orbán a milliárdos támogatásért.

Számos helyi szakértő úgy értelmezte a hirtelen jött támogatást, hogy Orbán Viktor magyar közpénzzel próbálta közvetlenül megtolni Dodikék kampányát. Október másodikán ugyanis választásokat tartanak az országban, és többen azt gyanították, hogy a nemzetközi szankciók által szorongatott Dodik a választások befolyásolására fogja felhasználni ezt a külső segítséget.

Mennyire nagyszerű az, hogy Orbán a közpénzt úgy osztogatja szélsőjobbos haverjainak, mintha nem lenne holnap. Olyan politikai vezetőket támogat, akik jól érzékelhetően közel állnak az ő gondolkodásához és akik sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, tehát szívességeket lehet tőlük kérni, pontosabban vásárolni. Ameddig mondjuk Orbán a kínai, vagy az orosz kormány csicskája, addig Orbán azon dolgozik, hogy neki a szlovén, a szerb, vagy a boszniai szerb vezetés legyen kiszolgáltatva. Orbán pontosan tudja, hogy semmi értelme az erős nyugati országokban keresgélnie, jobban jár, ha a balkáni területekbe fektet be és talán még sikerrel is jár. Mert szövetségesekre ugyan szüksége van a nyugati országokból – Santiago Abascal, Marine le Pen, Giorgia Meloni – de megvásárolható partnereket csak nálunk is kiszolgáltatottabb országokban találhat.

De ameddig egy szlovén, vagy szerb vezető támogatása nem okoz valódi konfliktust, addig Dodik támogatása igenis súlyos következményekkel járhat. Dodik ugyanis azon dolgozik, hogy tovább szítsa a feszültséget a boszniai szerbek és nem szerbek között, ami akár még háborúhoz is vezethet. A daytoni béke ugyanis nem oldotta meg a fennálló problémákat, csupán befagyasztotta őket bizonytalan időre. A mai napig konfliktus van a különböző népcsoportok között, és elég egy meggondolatlan döntés ahhoz, hogy újabb konfliktus alakuljon ki. Lehet, hogy jelen van a NATO Boszniában, de kétlem, hogy ha a helyzet a jövőben eszkalálódna, az oda kivezényelt katonák meg tudnák akadályozni egy esetleges háború kirobbanását.

Orbán a térség békéjét kockáztatja, amivel vélhetően ő is tisztában van. Ez ugyan csak egy feltételezés, de én magam sem tartom kizártnak, hogy Orbán agyal azon, hogy esetleg korábbi magyar területeket szerezzen vissza, ezzel is növelve jövőbeli győzelmi pozícióját a választásokon. Nem hiszem, hogy nem lenne legalább némi realitása annak, hogy Orbán azért támogat szélsőséges balkáni politikusokat, hogy ott feszültséget szítson és a zavarosban halásszon. Mert hát őt soha nem érdekelte egyetlen ország békéje sem, ameddig neki haszna van belőle, márpedig itt bőven erről van szó.

Hivatalosan egyébként többek között Bosznia stabilitásáért küld pénzt az elszakadással kacérkodó szerb vezetésnek a magyar kormány. Emellett többször elismételték, hogy vétójukkal meg fogják védeni Milorad Dodikot bármely uniós szankciótól.

Miközben a nyugati országok pont, hogy megvontak egyes támogatásokat az országgal szemben, addig a magyar kormány pont most segédkezik Dodiknak, aki nyíltan elszakadáspárti. A Putyin-párti szerb politikus pedig köszöni szépen és él az Orbán-kormány által felkínált lehetőséggel. De kérdés, hogy ez mire is lehet elég, hiszen a felmérések szerint nincs elegendő támogatója ahhoz Dodiknak, hogy valódi változásokat érhessen el országában, akkor pedig az Orbán által adott magyar közpénz ablakon kidobott pénz lesz, hasonlóan a Marine le Pennek adottal. Lehet, egyszer majd össze fog jönni Orbán hazardírozása és sikerül egy olyan konfliktust kialakítania, amelyből ő jön majd ki jól, de vélhetően ez nem most fog még bekövetkezni. Ebből is látszik, hogy Orbán szereti magát nagy kaliberű európai vezetőként bemutatni, de ettől igen távol áll. Lehet, hogy többen is felnéznek rá, akár még Nyugaton is, de az igazság az, hogy a hatalmát sikertelenül próbálja meg a határokon túlra is kiterjeszteni, immár évek óta. Vélhetően már csak ezért is, örökre egy álom marad számára az, hogy elismert európai vezetőként tekintsenek rá a nagyvilágban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.