Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Két hónap alatt hogy lehet átszervezni azt, amit 12 év szorgalmas munkájával hoztak létre?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem sok mindenben tudok egyetérteni a szőrös törpével, de például ez az elmélkedése nagyon is helyénvaló lenne a jelenlegi helyzetben:

A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Ezzel a bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni, jelentette ki a pártelnök, aki szerint a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, egy jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.

Ugyan ezt a 2008-as világválság idején bírta nagy hangerővel ordítani a Szijjártó nevű Fidelitas-szökevénnyel együtt nap mint, amerre jártak, vagy éppen ahol megnyilatkoztak az akkori Gyurcsány-kormánnyal szemben. A köztévén is, igen. Mert ők még bármit, bárhol, bármikor elmondhattak, hiszen akkor még az ellenzéket nem a biztonsági őrök penderítették ki a köztévé épületéből, hanem kávéval és üdítővel várták őket, civilizáltan viselkedtek velük, és elmondhatták, amit akartak. Ez az, ami azóta változott. Ez is. Meg úgy minden. Nem előnyére, hanem hátrányára. Kiépült a legdurvább olasz mintájú maffiaszervezeteket megszégyenítő magyar politikai maffiarendszer, élén a szőrös Don Orbánnal.

Mondjuk a 2008-as válsághoz képest sokkal durvább válságnak nézünk elébe, pontosabban már benne vagyunk derékig, ami természetesen nem kizárólag a keresztapa hibája, hiszen vannak folyamatok, amelyeket szerencsére, vagy sem, nem ő irányít, viszont hatással vannak a tizenhárom éve tartó ténykedésére. Ez az energiaválság, ami jóval a háború előtt elkezdődött, de nyilván a háború elhúzódása és jelenlegi állása is kihatással van rá. De nem elsősorban ez a fő gond, ami előidézte. Itt olvasható egy viszonylag jól összerakott írás laikusok számára azzal kapcsolatban, melyek azok a tényezők, amik a gáz árának brutális növekedéséhez vezettek. 

A lényeg az, hogy Mr. Piac nagyon is létezik, és nem biztos, hogy Orbán bármit is tudna az ellen tenni, ha ez az úriember hasba rúgná őt és a kormányát. Maximum levegő után kapkodna, és reménykedne abban, hogy ne rúgjon bele még egyet, miközben a földön fekve agonizál. Ezzel azt szerettem volna halkan megsúgni a nagyérdemű fideszes rajongótábornak, hogy jelenleg nemcsak energiaválsága van, hanem bizalmi is, ami jelenleg az Orbán nevűvel szemben áll fenn. Méghozzá az Európai Unió jutott el – ha nehezen is – arra az álláspontra, hogy Orbán személye, viselkedése, oroszpárti kleptokráciája nem finanszírozható úgy, ahogy eddig. Pont. Ez tény, és szinte mindegy is, hogy egyszer majd valamikor kapunk valamennyi pénzt. A tragédia, hogy annak a pénznek már rég itt lenne a helye, azzal a pénzzel már rég egy csomó dolgot meg lehetett volna menteni, ha Orbán nem az európai értékek és érdekek aláásója lenne, ha nem folyamatosan zsarolna, hanem konstruktív és együttműködő partnerként viselkedne. De akkor valószínűleg nem Orbán Viktornak hívnák. De sajnos annak hívják, ezért az ő illiberális és különutas politikájának az eredményeit vagyunk kénytelenek elszenvedni most mindannyian itt a Kárpátok medencéjében.

Azt, hogy 12 éve partizánként támadja ezt az intézményt, szarik a demokratikus játékszabályokra, folyamatosan hűtlenül kezeli az európai adófizetők pénzét, és egy külön bejáratú oligarcha- és strómanhálózatot finanszíroz belőle. Ami jelen pillanatban az akadálya annak, hogy megérkezzenek ide azok a pénzek, amire égető szükség lenne. Ez az ország nem tud a saját lábán megállni, mint ahogy azt pár éve a gazdasági konjunktúra idején nagy pofával előadta. Ahogy Mészáros, Tiborcz és még sokan mások sem lennének Forbes-listás milliárdosok és sima milliárdosok, ha nem a lopott pénzből gazdagodtak volna. Orbán kétszer lopott, akkor is, ha törvényesítette a lopást. Egyszer az Európai Uniótól, egyszer pedig a magyar állampolgároktól. Csakhogy ő nem Robin Hood, aki elveszi a királytól az aranyat, a kincseket, majd nagylelkűen szétosztja a szegények között, hanem egy zsarnok, egy diktátor, egy tébolyult elme, aki beleszédült a hatalomba és a szakadék szélére sodorta az országot. Mind anyagilag, mind a nemzetközi megítélését illetően.

A világ civilizált felén a személye vállalhatatlan, és egybeforrt a kisstílű bűnözők archetípusával. Egy karikatúra, egy elrettentő példa, egy élő gonosz, aki megtestesít egy rég elfeledettnek hitt, szégyenteljes korszakot. Ha ezt a korszakot valaki szemléltetni akarja, akkor az ő neve kerül elő az elsők között. Ezért aztán patthelyzet alakult ki. Az unió megbélyegezte és kívülállóként kezeli. Azt hitte, hogy majd ő éket verhet egy ekkora európai tömörülés tagjai közé. Ha ez volt a szándéka, azt se nagyon értem. Nem értem, hogy mit akart ezzel és kinek bizonygatni, de a küldetése talán megbukni látszik. Összezártak ellene, először a saját pártcsaládja vált meg tőle, majd szép lassan mindenki, aki demokratának tartja magát. Maradtak a szélsőséges és nacionalista alufóliasisakosok, akiknek ez bejön, de egyelőre ők a kisebbség. Bizalmi válság van. Nem velünk szemben, hanem vele szemben. Tudják, hogy hazudik, lop, csal, hogy egy tisztességtelen, megbízhatatlan alak. Most persze bizonyítani kéne ennek ellenkezőjét, mert a helyzet mégiscsak az, hogy a gonosz brüsszeli források nélkül halálra vagyunk ítélve. Vagy lehet, hogy ez volt a cél? Nem is értem, hogy egy kis egymotoros naszáddal hogyan akart léket ütni egy csapásmérő anyahajón? És minek, amikor tulajdonképpen egy flottához tartozunk?

Igazából a válság, amit ő okozott Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában csak és kizárólag úgy lenne megnyugtatóan leküzdhető, ha lemondana, ha simán eltűnne a francba a lopott pénzével együtt Simicska mellé birkákat tenyészteni, például. Nem tudom felfogni, hogyan és milyen eszközökkel tudja ellenőrizni majd az EU azt, hogy az uniós forrásokat ne lopja el ugyanúgy, ahogy eddig. Szerintem sehogy. Ha pont azért nem kapunk pénzt, mert nincs jogállam, hogyan tudják jogállami keretek között számonkérni rajta, hogy korrupt és lop? Ha meg tudják, hogy ez a helyzet, akkor tolvajnak ne adjanak már pénzt, az Isten szerelmére! A jogállamnak az a lényege, hogy a hatalmi ágak függetlenek, hogy vannak az uralkodó rezsimtől független állami hatóságok, amelyek valamiféle féket és ellensúlyt képeznek még egy kétharmados kormánnyal szemben is. Nálunk ez nincsen, Orbán irányít és felügyel mindent, az ő emberei ülnek hosszú évekre bebetonozva ezeknek a valamikor független intézményeknek az élén. A Médiahatóságtól a Számvevőszéken át a Legfőbb Ügyészségig. Két hónap alatt hogy lehet átszervezni azt, amit 12 év szorgalmas munkájával hoztak létre, és működtetnek kizárólag abból a megfontolásból, hogy korlátlanul lophassanak, és semmit ne lehessen számonkérni rajtuk?

Róka fogta csuka. Nesze semmi, fogd meg jól. Ez szerintem példátlan a modernkori történelemben. És akkor most kéne azt mondani, hogy lemondok. És nem azt hantázni, hogy nem lopok többet, meg majd mostantól úgy lesz minden is, ahogy azt a romlott Brüsszel óhajtja, amelyik ellen egy évtizede harcolok. Mert akkor a szabadságharcát bukta el, nem? De igen. És ezt milyen kommunikációs varázslattal, a valóságnak milyen fokú meghajlításával adagolja be a híveknek, hogy úgy győzött, hogy közben meghunyászkodott?

Szolgálati közlemény:

A Szenteltvíz vodkával és jéggel című könyv sajnos nem készült el a nyárra. Folyamatosan dolgozunk a szerkesztőmmel, és várok a soromra a nyomdánál. Nem merek ígérni, mert bár én tervezek (Isten végez), nem szeretnék olyan céldátumot mondani, amit nem én, hanem a többi szereplője a gyártásnak esetleg nem tud tartani. Szerintem az október vége, november eleje reális lehet, de ha előbb meglesz, akkor természetesen jelzem a kedves olvasóknak. Napi szintű tájékoztatásért a könyv Facebook-oldalán találtok információkat! Ha meg bármilyen kérdésetek lenne, a [email protected] címen megtaláltok. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.