Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valóban a gyermekek étkeztetésén kell spórolni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény leveléből – amelyről Hadházy Ákos is posztolt a Facebook-oldalán – kiderült, hogy mostantól a gyermekek a termék súlyától függően lehet, hogy már esetenként csak egy fél péksüteményt kapnak, mivel az áremelkedés olyan mértékű, amivel nem tudnak mit kezdeni. Persze megemlítik, hogy a döntés hatással lesz az élelmiszerpazarlásra is, vagyis ezentúl a pazarlás mértéke kisebb lesz, ami nagyszerű hír, csak kérdés, hogy megéri-e ilyen módszerekhez folyamodni. Nyilvánvalóan semmi valódi kapcsolat nincs az élelmiszerek pazarlásának ahhoz a döntéshez, hogy ezentúl a gyerekek kevesebbet ehetnek a menzán. Egyszerűen nincs pénz a megfelelő étkeztetésükre, noha a levél szerint a törvényben meghatározott módszerekkel élnek csupán.

De nem csak arról van szó, hogy ezek után fél zsömlét vagy fél kiflit kapnak csupán a gyerekek – arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket is súly alapján osztják, ami 60 és 110 gramm között lehet – , hanem arról is, hogy ezentúl bizonyos ideig nem tudnak sütőben készült ételeket kínálni a gyerekeknek, mivel a főzőkonyha elektromos hálózata túlterhelt. Nem arról van szó, hogy nincs pénz a gyermekek étkeztetésére, hanem arról, hogy túlterhelt a konyha elektromos hálózata – nem az áram drága –, illetve az élelmiszerek pazarlásának csökkentése egy fontos dolog. Én meg azt látom, hogy a kormány hazudott a választások idején, hiszen arról volt szó, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor lesznek megszorítások, akkor veszik el a nyugdíjat, akkor szüntetik meg a rezsicsökkentést és akkor sodorják válságba az országot.

Erre mi történik? Nem az ellenzék nyert, ehhez képest egyre élhetetlenebb az egész ország, és már ott tartunk, hogy a gyermekétkeztetésen kell spórolni ahhoz, hogy maradjon pénz a költségvetésben. Persze Ukrajna, a háború, Brüsszel és a szankciók, de miért van az, hogy más nyugati országokban nem kényszerülnek a gyermekek étkeztetésének megvágására? Miért van az, hogy ott nincs arról szó, hogy települések tucatjai könyörögnek a kormánynak azért, hogy adjon valamiféle támogatást, mert egyszerűen nem tudják miből kigazdálkodni a legalapvetőbb szükségleteiket sem? Miért Magyarországon szállt el a régióban a legdurvábban a nemzeti valuta árfolyama? Mert az infláció mértéke mindenhol máshol is magas, a magyar mégis bőven veri a régió más országaiét.

Való igaz tehát, hogy a háború miatt máshol is gondokkal néznek szembe a kormányok, de valahogy mégis úgy néz ki, hogy a magyarok helyzete az egyik legrosszabb az unióban annak ellenére is, hogy az elmúlt években elvileg a magyar gazdaság volt az, amely az egyik legnagyobb mértékben fejlődött. Hogy is van ez? Hol vannak az extra bevételek? Hol van a kormányzati tartalék? Ki védi most meg a magyar adófizetőket az elszálló energia- és élelmiszeráraktól? A magyar kormány egyszerűen feltette a kezét, és semmit nem tesz azért, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. A gyermekek étkeztetésén kell spórolni, miközben a NER lovagjai tízmilliós órákat hordanak, luxus terepjárókkal és jachtokkal közlekednek. Amikor az átlag magyar szavazó kénytelen megszámolni minden egyes forintot, amit ezekben a hónapokban elkölt, addig a NER-elitnek továbbra sincs miért aggódni, ők arra költik a többek között a magyar adófizetőktől elzabrált pénzt, amire akarják.

Nyilván lesz majd némi felháborodás a fél kifli miatt és lehet, hogy a szülők elérik, hogy az érintettek visszavonják a rendelkezést, de attól még nem leszünk beljebb. Mert ez az eset épp kiderült, de kizártnak tartom, hogy mindössze Kalocsán ilyen súlyos a helyzet, és nincs más olyan jóval kisebb település, amelyről nem fog írni a sajtó, mégis hasonló történik. A tél még itt sincs, de már olyan változásokkal kénytelen szembenézni sok magyar, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Még egyszer: tudom, hogy ennek oka részben valóban a háború, de ha a magyar kormány az elmúlt 12 évben a gazdaság fejlesztésére törekedett volna, és olyan döntéseket hozott volna, amelyek miatt értékállóvá váltak volna a beruházások, akkor most nem lenne ennyire súlyos a helyzet. Mert hiába van tele az ország templomokkal és stadionokkal, ezekkel nem nagyon tud mit kezdeni egy munkáját vesztett, élelmiszert vásárolni képtelen ember. Bemehet persze imádkozni, de mint jól tudjuk, Isten ritkán szokta étellel megszánni azokat, akik élelemért imádkoznak.

A helyzet az, hogy Orbán hazudott, talán akkorát, amekkorát soha nem hazudott korábban. Pontostan tudta, hogy erre volt szüksége a választások megnyeréséhez, de azt már nem láthatta előre, hogy ennyire súlyos lesz a helyzet Európa-szerte. De ameddig a nyugati országoknak van némi tartaléka, amelyből gazdálkodva ki tudja segíteni a leginkább bajbajutottakat, addig a magyar költségvetés lyukas, a lyukak kitöméséhez pedig az adófizetők további pénzeit veszik igénybe. Segítségnyújtás helyett tehát inkább még többet vesznek el tőlük, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Most a gyermekek elől veszik el az ételt, legközelebb mire szánják el magukat? Még van ennél is lejjebb?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.