Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ország a kórház szélén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyelőre csekély az érdeklődés Ukrajna új exportcikke, a tömegsírok iránt. A világ több kormánya is visszajelezte már: köszönik szépen, de inkább az önellátásra rendezkednek be.

*

Azok a fránya EU-s szankciók csak azért működnek, mert Uri Geller rájuk szólt: „Muköggy!”

*

Érzitek a kormányzati flow-t?

Minden történést a világból a saját szájízük szerint interpretálnak. Elhitetik hogy állandó veszélyben vagyunk, valakik támadnak minket minden irányból. Arcot adnak a rettegésnek: Soros, Gyurcsány… Győzködnek, hogy másutt, nyugatabbra sokkal rosszabb a lét. Felvásárolják a közmű-cégeket majd emelt áron „szolgáltatnak”. Ellopnak minden mástól telhetőt. Lehazudják a csillagokat is az égről, hamisan ígérgetnek – időben mennél későbbre. Horribilis összegeket felemésztő propagandával gyűrik maguk alá a józan észt és ellenérveket. 

Pofátlanul tarhálnak a trágár szavakkal leszólt, szidalmazott, rágalmazott EU-tól. 

A koldusok között is az utolsó: a levakarhatatlan, a követelőző, az érzéketlen, a határt nem ismerő, a zsaroló, az ámító, az önnön boldogulásáért semmit sem tevő.

*

Megvédjük Európát a (légnemű) migránshadak támadásaitól, mi vagyunk az EU habarcsa, a NATO szupererős támasza a fakardját vagy miegyebét lóbáló Magyar Honvédség, evilágon csak mi vagyunk a béke pártján, valamint a Brüsszel okozta válságot is mi kezeljük legprofibban. És persze Gyurcsányék miatt nem dől a lé.

Ilyen a hírvilág, amikor már a takony is a taknyán csúszik-mászik édes hazánkban.

*

A kritikák hatására, melyek szerint antidemokratikus az, hogy a Médiatanács kizárólag a kormánypártok által delegált tagokból áll, néhány új tagot kooptált – külső megfigyelőként – a nagyhatalmú intézmény. Joseph Goebbels, Klebelsberg Kunó, Révai József és Aczél György urak már letették a szent esküt.

Végül is tényleg nem fideszesek – és még a tiszteletdíjukat sem veszik fel…

*

Elnézem azt, ahogy köztársasági elnöknőnk olykor meg szok’ jelenni a nyilvánosság előtt, és mélyen elgondolkodom azon, hogy talán mégis a királyság lehetne a megfelelő államforma számunkra.

A jó ízlés ugyanis odaát van.

*

Katalinunkat meghívták a királyi temetésre.

Helyében én magammal vinném a Koncz Zsófit is. Az ő vigyora sokkal mélyebb!….

*

Egy tavalyi, a Journal of Sex Research-ben megjelent tanulmány szerint tévhit az, hogy a férfiak – ébrenléti időben – átlagosan minden hetedik percben gondolnak a szexre. Az Ohio Állami Egyetem kutatói bebizonyították hogy csupán naponta 19-szer.

Nem hiszek nekik. Én ennél még Orbán Viktorra is többször gondolok egy nap leforgása alatt!…

*

Felemelkedésünk újabb stációja, hogy OV már úgy győz Brüsszelben hogy oda sem megy!…

*

Brüsszel többé nem tekinti teljes értékűnek azt, ami valójában teljesen értéktelen, sőt értékellenes.

*

Az is csak itt történhet meg, hogy egy nő bemegy a tévébe, és kijelenti: „az is egy tévhit, hogy a nőknek önrendelkezési, vagy szabad döntési joga van. Nincs.” 

Parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke az illető. Mérget vennék rá, hogy holnap is az lesz.

Miután ez a némber alig pár hete a parlamenti dolgozószobájában leleplezte a tömeggyilkos Horthy Miklós szobrát, most önmagát is leleplezte. Sokadjára.

*

Elhunyt (Gazdaghné) Wittner Mária, 56’os halálraítélt, az egyik legismertebb „pesti srác”. A gyógyulásáért indított imalánc nem érte el célját.

Tett amit tett, volt amilyen volt, mondott amiket mondott, de tény: rendesen meghurcolták. Úgy 12 évet ténylegesen leült Kádár börtöneiben. Higgyünk abban, hogy ennek valós oka lehetett. A parlamenti ülésteremben is, lám, ő önfeledten kézimunkázott – ami mégiscsak egy produktívabb tevékenység a többi képviselő laptopi kártyázásánál.

Béke emlékére!

*

A nézettségi mutatók feljavítása érdekében az MTVA fő-főtótumfaktuma, (P)app Dániel vezérigazgató körlevélben kötelezte az intézmény valamennyi belső és külső munkatársát a „közszolgálati” csatornák munkaidőn kívüli nézésére. 

A levelet véletlenül magának is kipostázta, de nem vette át.

*

„Írók, írjatok remegműveket!”- recsegte a PIM élére félreimportált Demeter Szilárd.

A kultúrpápa legújabb uszításait olvasva eldöntöttem, hogy soha többé nem állok szóba vele! Nem is szólok hozzá!

Mondjuk, eddig sem tettem. Sosem is találkoztunk.

*

Belegondolni is sokk, hány milliárdot invesztáltak elöljáróink soha meg nem valósult – vagy meg nem valósuló – projektekbe! Világkiállítás (Antall). Olimpia (Gyurcsány). Olimpia (Orbán). Embert juttatunk az űrbe még ebben az évtizedben! (Orbán). Befejezzük az M0 körgyűrű befejező szakaszát! (Orbán). Senkit nem hagyunk az út szélén! (Orbán)

Az utóbbi csak vicc, persze. Van amire sosincs pénz.

*

A Nemzetvezető Kötcsén bejelentette: mától ingyenesen lehet használni az M4-es metró Keleti pályaudvar és Káposztásmegyer, valamint az M0 körgyűrű Megyeri híd és Budaörs közötti szakaszait.

*

A fideszes a „magyarságát” mutogatja, a szatír a fütyijét.

Nekik a fitogtatás élvezetet okoz, de abban, aki látja, ez szánalmat kelt.

*

A DK kőkemény közleményben tudatta hogy megvédi a tüntető diákokat! Feljelentést tesz az ablakából őket palacknyi vízzel lelocsoló miskolci nyugdíjas ellen!

Mert nagyobb bűncselekmény a DK fennállása óta nem történt ebben az országban, ugye, Feri? Pont ez a szerencsétlen öregúr szúrja a szemeteket? Amikor Trócsányi László volt igazságügyi miniszter felesége a kerti slaggal locsolta a békés tüntetőket, miért hallgattatok? 

Eddig és egyébként hol voltatok? Vagytok-e még egyáltalán vagy csak készültök a hatalomra?

*

Cselekvőképes, céltudatos és haladó szellemű ellenzék hiányában egyre kilátástalanabbnak látom Magyarország jövőjét. A nyugatinak titulált demokrácia nem abból áll, hogy lehetőleg minden rétegtől megpróbáljuk kikunyerálni a szavazatát, és ennek érdekében kiszolgáljuk a rasszistákat, az antiszemitákat, a homofóbokat, a kerítéspártiakat, a nacionalistákat, a laposföld-hívőket, a hiszékenyeket, a funkcionális analfabétákat. Ők valóban sokan vannak, valóban kellemetlenül hangosak még mindig, de nem ők a magyar társadalom. A magyar társadalom történelme legjobbjainak társadalma. Azoké a tudósoké, előadóművészeké, oktatóké, alkotóké, filozófusoké, államférfiaké, akik értékeket mutattak fel és képviseltek életművükkel, sorsukkal – még a legembertelenebb körülmények közepette is.

A népámítást, a tömegbutítást mind meg kell hagyni a Fidesznek, ebben ők a hitelesek, a jobbak. Egyetlen szavazót sem lehet róluk lepattintani az ilyen ihletésű, átlátszó dumákkal – ez fájdalmasan bebizonyosodott. Ki kell mondani: azért vesztett áprilisban az Összefogás, mert ugyanazt a menüt szolgálta fel, mint a kormánypártok – csak sokkal langyosabb volt az étek.

Az pedig, hogy egy olyan Fidesz-alteregót teremteni, amely populista ugyan, de nem lop, egyszerűen baromság. Aki – a jelenlegi konstellációban (!) – nem lop, nemcsak hogy nem rúghat labdába, de még a pálya közelébe sem kerülhet!… Az alapokig kell lebontani a struktúrát, hogy a becsület és a tisztesség egyáltalán szerephez juthasson.

Nem a kormánypártot kell tehát leelőzni népbutításban, ígérgetésekben, széltolásban, nem szabad választástechnikai manőverekben elvesztődni, hanem a NER-nek keresztelt rendszert kell megbuktatni, szőröstül-bőröstül, alaptörvényestül, választási rendszerestül, klientúrástul. Progresszív, elvszerű, megalkuvásoktól mentes, tiszta beszédű politikát kell megjeleníteni.

Ehelyett lázasnak sem mondható újrarendeződést látok ugyanazoknak a hibáknak az elkövetésére, amelyek révén már négyszer elbuktak reményeink. 

Különösen fájdalmas tud lenni, ha egy reményeket hordozó párt képviselői mondanak badarságokat. Az például még csak Donáth Anna szereptévesztése, miszerint túl sok párt van az ellenzéki oldalon. Véleménye lehet, de tenni ellene nem tud. Mindenkinek joga van pártot gründolni, működtetni. Az viszont már a Momentum lényegét szórja a szélbe, amikor ilyeneket mond: „A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába.” „Ki kell mondanunk, hogy a nyugati baloldaltól átvett, valódi érdekvédelem helyett szimbólumokra és szimbolikus kommunikációs csatározásokra épülő identitáspolitika a társadalmi többség megteremtésének valóságos akadálya.” Egyrészt eddig mást mondtatok, Kisaranyos! Másrészt pedig egye meg a fene azt a pártot, amelyik még saját magát is képes szembeköpni a szavazatmaximálás, a társadalmi többség megszerzése érdekében. A számbéli többség – esetenként immorális és ostoba – igényeinek a kiszolgálása nettó arcvesztés egy párt számára. A közmorált alakítani kell, nem behódolni neki.

A modern társadalom alapja a demokratikus értékek, az emberi jogok feltétlen tisztelete, a kisebbségek óvása, az állam hatalmi allűrjeinek megnyirbálása, a hatalomgyakorlás közösségi kontrolljának sérthetetlensége. Mi, civilek, ennek tudomásul vételét és kérlelhetetlen képviseletét szeretnénk, nem elvtelen hatalmi játszmákat, szalondemokráciát. A helyreállított jogállam és sajtószabadság viszonyai közepette az elvek, a nézetek versengéséjé a főszerep, nem a hazudozásé, a nagyotmondásé, a tőkeerős propagandáé.

Orbánnak meg persze hízik a mája és a bája. Elvégre az ellenzéke is az ő kottájából játszik és látszik.

*

Megyek a mindegyhova vásárolni, percenként háromszor a fülembe harsogják, hogy az önkiszolgáló kasszát is igénybe vehetem. Tömegközlekedek a BKK járatán, ötpercente bemondja egy automata, hogy csak érvényes jeggyel lehet igénybe venni az utazást. Ébredezem a reggeli kávémat dédelgetve, fülembe vijjog a légiriadó szirénája. „Figyelem, ez próba!” – nyugtat meg egy hang. Ez van cirka kéthetente. 

Mi ez, ha nem zajszennyezés?!…

Szerencsére folyamatosan romlik a hallásom. Még pár év, és utánam a hangorkán!…

*

A mesterséges intelligencia veszélyt jelent az emberiségre – olvasom szalagcímben. 

Nálunk ez nem probléma. Amióta itt a mesterkéletlen intelligenciát is leépítik, azt sem tudjuk, a másik mi fán terem!…

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.