Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minél nagyobb az általuk is okozott nyomorúság, annál jobban meg vannak sértődve

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, vidám vasárnapot mindenkinek! Hogy egy idióta, zsibbasztó szójátékkal éljek, mindenki kötcse fel a gatyáját, és nagytudású Schmitt Pál egykori áLamfő emelkedett szavait idézve: oltsa el a csapokat, vagy amit akar. Hát megvolt ez is. A NER krémje – Rákay Fülöp Kálmántól Nemcsák Károlyig, ex-Rogánnétól Schmidt Márián át a rezsim összes Bohár Dánieljéig – némelyek több tízmillió forintba öltözve, mulatós zene dallamára – összesereglett Kötcsén a valamiért polgárinak és pikniknek csúfolt miniszterelnöki eligazításra és pörköltfőzésre, ahova az ún. polgári hagyományok szerint kizárólag az újságíróknak csúfolt propagandistákat engedik be. A még nagyjából szabad és az állampárttól független sajtó érkezés és távozás közben kérdezheti a nagyságos hölgyeket és urakat, akik alapvetően gyűlölik, ha valódi kérdésekkel provokálják őket. Ezért aztán azok a rövid riportok (lásd ITT, ITT vagy ITT), amelyeket a még szabad és független sajtó a Dobozy Kúria előtt készít az alapjáraton sértődött, méltatlankodó díszes társaság azon tagjaival, akik nem tudnak időben félreállni az újságírók útjából, kiválóan dokumentálják évről évre az uralkodó osztály állapotát. Ezekhez képest szinte tökmindegy is, hogy miről osztja az észt a törzsfőnök az udvartartásának a kerítésen belül.

Évről évre megcsodálhatjuk – idén sem volt ez másképp – a magukat sérthetetlennek, bírálhatatlannak, tévedhetetlennek tartó, a köz pénzén arrogáns, vádaskodó, felháborodottan hepciáskodó (hagyjanak már ezekkel, nem is értem a kérdést, most maga minek drukkol?, fake news sajtónak nem, önöknek semmit) nemzetünk nagyjait, akik folyamatosan támadásként élik meg, ha olyasmiről kérdezik őket, amire – Kósa Lajos fénykorát idecitálva – nem lehet pozitívan válaszolni. Amire csak maszatolni lehet. Márpedig az a helyzet, amiben ők vannak, és amibe taszajtották az országot, abban csak maszatolni lehet. Úgyhogy a nemzeti nyomorúság mértékével arányosan meg vannak sértődve, kikérik maguknak, enerváltan igazgatják a napszemüvegüket, vagy dobálják a hajukat és mormognak maguk elé. De azért így is fölényeskednek vadul. Kocsis Nembuzeráns Mátétól Schmidt Máriáig, L. Simon Lászlótól Schmitt Pálig bárkit kérdeznek, úgy viselkedik, mint akit megcsíptek volna. A megszorítás szót nem ismerik, vérig sértésnek tartják, hogy megkérdezik tőlük, hogy nem-e érzik-e úgy, hogy átverték a választókat a rezsicsökkentéssel, hogy mennyire normális, hogy egy határvadász többet keres, mint egy kezdő pedagógus, van-e energiahiány és energiaválság, és ők érzik-e már a bőrükön.

Lényegében tökmindegy, mit kérdeznek tőlük, hazudnak, hazudnak, hazudnak, és még nekik áll feljebb. Az azért egészen siralmas, hogy az egyetlen Navracsics Tiboron kívül, aki emberi hangot képes megütni, nincs egyetlen olyan figura, aki úgy viselkedne, mint egy államférfi vagy államnő, aki érti a súlyát annak, hogy a Fidesz teljhatalommal kormányozza az országot 13. éve, ergo az összes döntés felelőssége őt terheli. Akiről az embernek a polgári szó eszébe jut. Nem azt kérdezem, hogy a 18 millió forintos karkötőben vonuló ex-Rogánné vajon milyen minőségben van jelen polgárilag Kötcsén, mert simán el tudom képzelni, hogy benne volt a válási megállapodásban, hogy ő a frigy felbomlása után is jogosult ugyanarra, amire a propagandaminiszter feleségeként jogosult volt, és akkor majd befogja a száját. Hanem azon gondolkodom, hogy ennél a helyzet súlya által semmivel nem indokoltan arrogáns, sértően lekezelő, minden felelősséget magától eltoló, gyáva bandánál jobbat tényleg nem érdemelne ez az ország? Hogy tényleg ennyi jár? Ez az állandó megalázás? Ahogy a Facebookon nagyokat mondó, hagyományosan gyűrött, a napszemüvege mögé bújó miniszterelnök a verőemberei gyűrűjéből odaröffenti, hogy majd akkor emelik a pedagógusok bérét, amikor tudják. Hogy a kétharmad frakcióvezetője szerint minden el van intézve azzal, hogy ha majd Brüsszel szíveskedik utalni a lóvét, akkor majd lesz valami. Hogy hagyják már békén őket a saját felelősségük firtatásával, hát az elhibázott brüsszeli szankciók miatt van válság, mert mindenhol válság van, nem látja a kretén újságíró?

De most akkor válság van, vagy nincs válság, elvtársak és elvtársnők? Amikor az uniós források jöttek számolatlanul, amikor futott a szekér és a világpiaci árnál drágább volt a rezsi, de még így is el lehetett adni a rezsicsökkentés hazugságát, az a Fidesz-kormány KIZÁRÓLAGOS érdeme volt. Amikor az elcseszett unortodox gazdaságpolitika oltárán az ország sebezhetősége, kitettsége Európában a legbrutálisabb, amikor a nemzeti valuta gyengébb, mint egy megtámadott országé, amikor az élelmiszerinfláció minden európai rekordot megdönt, akkor ahhoz semmi köze a Fidesz-kormánynak, hiszen általános válság van, Brüsszelnek meg a kurva anyját az elhibázott szankcióival. Hogy lehet az, hogy az elmúlt évezred legsikeresebb, aranykornak is beillő évtizede után, a világ egyik legerősebb gazdasági szövetségének tagjaként Magyarország olyan szarban van, mintha a fél országot lebombázták volna? Vagy nincs szarban? Mert én már nem tudom követni ezt a hetente változó kommunikációs ámokfutást. Itt egy példa.

Orbán Viktor, aki majd akkor emeli a pedagógusok bérét, amikor tudja, azért gondoskodott a Dobozy Kúriáról kitiltott nyilvánosság szórakoztatásáról. Ha már pénteken nem volt érkezése (mondjuk nekem se lett volna a helyében) berongyolni a rádiójába megtartani a hagyományos pénteki igehirdetést (igen, van az a helyzet, ami annyira gáz, hogy még a mikrofonállvány elől is menekülőre fogja az ember), a Facebook-oldalán üzent. Mert ahhoz nem kell bátorság. Újra előkapta az ezen a héten már egyszer felmondott szövegét az energiáról. Igaz, hogy ez a propagandaszöveg még a 25%-os gázkorlátozás bejelentése előtt volt, de a mocskos melót végezzék a szolgái, ő csak a jó híreket tolja. A jó hír pedig az, hogy ő a kormány megteszi, amit megkövetel a haza, ezért:

Nálunk nem lesz energiahiány. Ez nem egy jóslat, ez egy ténybejelentés. Magyarországon lesz gáz, és lesz elég villany is.

Ezzel szemben:

Európa kifogyott az energiából. Ami van, azt máshonnan kell idehozni (…) További probléma, hogy az energia, ami Európába érkezik, drága. Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal. Meg kell őket győzni, és ez az érvelés egy valódi harc, hogy különböző energiaforrásokat – szén, atom, gáz – ne zárjunk ki a lehetségesek közül. Most politikai okokból Európában sorban mondanak le különböző energiaforrások használatáról, és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben. Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint mi, de csak a mi kontinensünk nehezíti el ennyire a saját életét.

Nem értem, hogy mi a probléma a drága gázzal. Amikor a sajtó elkezdte komolyan feszegetni, hogy is van azzal az olcsó gázzal, amit lezsíroztak nekünk 15 évre, akkor irányt váltott a propaganda: azt szajkózták, hogy már tökmindegy is, mennyibe kerül, az a fontos, hogy legyen. Aztán most, hogy megint valaki másra mutogathasson a tolvajok fejedelme, visszatért oda, hogy drága az Európába érkező energia. Valóban drága. Ezért sem érthető, hogy a magyar kormány miért Putyin érdekeit, és miért nem a magyar emberek pénztárcáját védi, midőn tárgyalni sem hajlandó az európai gázársapkáról. Ezek szerint az Orbán-kormány drága gázt szeretne a magyar embereknek? Ha meg attól rettegnek, hogy az ársapka miatt Putyinnak elgurulnak a gyógyszerei, és elzárja a csapokat, akkor szerintem attól azért nem kell rettegni, mert mimagyarok = az Orbán-kormány egyedülállóan, kivételesen jó kapcsolatban áll Moszkvával. Vagy ez is hazugság volt? Nem az van, hogy miközben mindenki más szív, nekünk lesz gáz szarásig? Elvégre ezzel magyarázták, hogy miért dörgölőztek az elmúlt évtizedben Vlagyimirhoz. Pragmatikus okokból. Mert az energia nem filozófiai és ideológiai, hanem a fizikai kérdés, ugye, Petiminiszter? Hát akkor most biztosan nem lesz bántódásunk. Vlagyimir szeret minket.

Másfelől ha Magyarországon nem lesz energiahiány, akkor miért is kell 25%-kal csökkenteni a gázfogyasztást? Miért elég a 18 fok is a közintézményekben – miközben nemrég még teli pofával gúnyolódtunk a takarékoskodó Nyugaton -, ha ide nem fog begyűrűzni a hiány, ami egész Európát maga alá gyűri?

Harmadrészt nincs kétségem afelől, hogy Hatvanpusztán, a Cinege utcában, a felcsúti stadion tövében vagy a Karmelita kolostorban biztosan nem lesz energiahiány. Viszont lesz egy rakás olyan hely az országban, ahol nem lesz, aki kifizesse az energia árát. Erről mikor lesz valami miniszterelnöki Facebook-poszt vagy rendkívüli bejelentés?

És végül, látva, hogy mindent megtesz a tisztesség és becsület kormánya, amit a haza megkövetel, mi a helyzet azzal a 3500 milliárd forinttal, amitől Magyarország jó eséllyel elesik a kormány korruptsága miatt? Mikor szándékozik a doktorminiszterelnök úr két melldöngetés között a nép szemébe nézni és sunnyogás helyett elmondani, hogy az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős biztosának július 20-i (ma szeptember 11 van), a magyar kormánynak címzett levele szerint 3500 milliárd forintnyi EU-forrás kifizetését függesztené fel az Európai Bizottság? Ezt miért 50 nap késéssel kellett megtudnunk, és miért nem a kormány tájékoztatta róla a népet? Ez miért nem tartozik a nyilvánosságra? Egy ilyen kormány, amelyik a saját népének is hazudik, hogyan tarthat igényt EU-finanszírozásra, miféle átláthatóság és integritás remélhető egy ilyen bandától? Vagy ez a 3500 milliárdos fiaskó sem igaz? Vagy ez pont az a pénz, amiből a tanárok béremelését kellene finanszírozni, és micsoda pech, hogy Brüsszel nem adja ide?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.