Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem a Nyugatot kellene ekézni, amikor idehaza talán még rosszabb a helyzet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nemrégiben ülést tartott, ahol több település vezetője is arról számolt be, hogy nem tudja mitévő legyen, ugyanis a megemelkedett energiaárak miatt az önkormányzat egyszerűen képtelen lesz kifizetni a számlákat. A közvilágítás vagy a közétkeztetés is veszélybe kerülhet, mivel ugyan van elérhető energia, de olyan áron, amivel nem tudnak mit kezdeni. A propagandamédia szereti elhitetni az olvasóival, hogy problémák csak Nyugaton vannak, hiszen Szijjártó elintézte nekünk, hogy legyen idehaza továbbra is orosz gáz. Ez lehet, hogy igaz, de ettől még nem lesz olcsóbb és nem lesz könnyebben elérhető az önkormányzatoknak és a magánfelhasználóknak sem. Rezsicsökkentett árról beszélnek, meg arról, hogy megvédik a legszegényebbek részére a rezsit, de az a csoport, amely továbbra is megfizethető áron kap áramot vagy gázt, egyre kisebb.

A valóság inkább az, hogy idehaza is komoly gondok kezdenek kialakulni, pedig a tél még meg sem érkezett. Pont ezért próbál előre gondolkodni a MÖSZ, de jól láthatóan a kormány nem hajlandó tárgyalni a településekkel. Vélhetően majd kitalálnak ők maguk valamit anélkül, hogy egyeztetnének a települések vezetőivel, tehát fogalmuk sem lesz arról, hogy mire is lenne szükség ahhoz, hogy átvészelhető legyen ez a tél problémák nélkül. Egyeztetés hiányában vélhetően az lesz, hogy egyes települések – attól függően, hogy mekkora kerettel gazdálkodhatnak – fognak dönteni arról, hogy mely, nem feltétlen szükséges szolgáltatásokat kapcsolják le első körben.

Közvilágítás, szökőkutak és egyéb más olyan területek, ahol spórolni tudnak egy kicsit, ezzel a legfontosabb területekre koncentrálva. De van olyan település, ahol a probléma nem a jövő kérdése, hiszen már most is komoly döntéseket kellett hozniuk. Ilyen település a 2500 lelkes Jánoshida, amelynek polgármestere bejelentette, hogy az idősek napközi ellátását biztosító épületből a faluházba költöztetik az időseket, mivel képtelenek kigazdálkodni az energiaköltségeket.

Nem tudják megkötni az áramszerződést sem, mert a kilowattóránként 65 forintos ár mostanra 380 forintra ugrott, így a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük nem több 40 millió forintnál.

De nagy a baj a közétkeztetéssel is: az erre kapott állami normatívát eddig évi 10 millióval kellett kiegészíteni, most már 20 millióval kell, holott már négyszer is árat emeltek.

Itt nem arról van szó, hogy mocskos Orbán, ő tehet mindenről, de nem kellene valamit kitalálni azért, hogy ezek a települések ne menjenek csődbe és ne kelljen kimenteni őket jövőre? Megértem, hogy meg van kötve a kormány keze is, de ennek oka leginkább az, hogy a kampány idején túlköltekeztek, mivel Orbán tartott attól, hogy elveszítheti a választásokat, ezért elképesztő összegeket költöttek propagandára, amit mi fizettünk. Nehogy elhiggye valaki, hogy mindössze százmilliós, vagy pár milliárdos költsége volt a Fidesz kampányának! Nem lepne meg az sem, ha több százmilliárd forint lenne a valóság, hiszen számtalan olyan döntést hozott Orbán, amellyel a saját pozícióját kívánta megőrizni.

Most jött el az ideje annak, hogy valódi, fontos döntéseket hozzanak és megpróbálják csökkenteni az energiaárak miatt kialakult válságot, hiszen ha ezt nem teszik meg, súlyos állapotok fognak kialakulni országszerte. Nem Nyugatra kellene tekintgetni és arról beszélni, hogy ott mennyire borzasztó a helyzet, hiszen ott legalább a különböző kormányok próbálkoznak azzal, hogy valamiféle segítséget nyújtsanak a leginkább bajbajutottakon. Ehhez képest Orbán csupán annyit tesz, hogy még több munkahelyet hoz létre ezer milliárdokból, noha már konkrétan munkaerőhiány van, tehát külföldi vendégmunkásoknak hoz létre végső soron munkahelyeket a magyar adófizetők pénzéből. Az egyre több munkahely létrehozása helyett inkább arra koncentrálhatna, hogy a már meglévő munkahelyek magasabb béreket fizessenek, amivel elkerülhető a családok előrelátható tragédiája. Ma is vannak olyan munkahelyek, amelyek olyan alacsony béreket adnak, amelyekből a megemelt rezsiárak mellett képtelenség megélni.

Értem én, hogy Orbán stratégiája az, hogy munkát ad mindenkinek, de csak azért, mert valaki nem munkanélküli, még nem biztos, hogy meg tud élni. A tanárok, nővérek, vagy épp tűzoltók aztán hiába húznak le 12 órás műszakokat – a tanárok nyilván nem -, ha a fizetésük talán éppen arra elég, hogy ne haljanak éhen. A bérek azonnali emelésére van szükség, hiszen ha ez nem történik meg, akkor súlyos válság fog kialakulni. Az infláció mértéke is olyan óriási volt idén, hogy aki esetleg olyan szerencsés volt, hogy a cége bért emelt, már az is elveszítette ennek értékét régen, tehát a fizetése ugyan papíron magasabb, de azért kevesebb ételt, vagy szolgáltatást vásárolhat.

Az önkormányzatok nyilván közbeléphetnének, de ehhez a kormány segítsége kell, hiszen jelenleg sok település költségvetése még arra sem elég, hogy a legalapvetőbb szolgáltatásokat fenntartsák. Amennyiben a kormány nem ül le tárgyalóasztalhoz a települések önkormányzataival, óriási problémák elé nézhetünk. Nyilván hatványozottan igaz ez a független, vagy ellenzéki vezetésű településekre, amelyek utolsók lesznek azon a listán, amelyen a gazdasági segítség megítélése alapján szerepelnek majd. Reszkessen mindenki, hiszen a kormány nem megfelelő stratégiájának köszönhetően vélhetően országos problémák fognak kialakulni. A szakértők előre szóltak, mégsem tűnik úgy, hogy bármiféle valódi változás történne annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.