Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És akkor megelőztük Svájcot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, kellemes szombatot kívánok mindenkinek! El vagyok bűvölve a tudattól, hogy micsoda csodálatosan tehetséges politikusok élnek ebben az országban! Hol a jegybank elnöke leli meg magában az írói vénát, hol valamelyik miniszter. Most éppen Nagy Márton volt az, akit homlokon csókolt a múzsa, ezért kénytelen volt klaviatúrát ragadni, és művét a Magyar Nemzet haladéktalanul publikálta is. Természetesen Putyin nevét és az orosz agressziót nagy ívben kerülve beszél a magyar gazdaságfejlesztési miniszter a gazdasági válságról, ezen belül az energiaválságról. Mindjárt az elején olyan jólsikerült példát hoz, hogy azt kénytelen vagyok idézni, nehogy azok az olvasóink, akik azért sem nyitják meg a linket, lemaradjanak róla:

A megélhetési válság pusztítása és az emberek elégedetlenségének növekedése különösen jól látható a nyugati mintaállamokban. A svájci hatóságok szerint fel kell készülni olyan helyzet kialakulására, amikor az ATM-ek és a bankkártyák egyszer csak nem működnek, így a pénzfelvétel, a vásárlás vagy éppen a tankolás korlátok közé szorul, a közvilágítás már nem biztosított, az otthonokban és a közintézményekben hideg van, az emberek pedig fosztogatni kezdenek. 

Azért az úgy előttem van, ahogy a lerongyolódott svájciak pajszerrel törik be az üzletek ajtaját, hogy kenyérhez jussanak, majd hónuk alatt a zsákmánnyal hazasompolyognak a sötét sikátorokban. Nagy Márton igazán követhetné Lázár János példáját, és kimehetne egy kicsit rettegni Bernbe. Tovább olvasva a cikket megtudhatjuk, hogy az unió vergődik – pedig Orbán Viktor már egy fél évvel ezelőtt szólt nekik, hogy helyzet lesz – és mindenféle ötletet ki akarnak próbálni előkészítés és hatástanulmányok nélkül. Meg is őrülök mindjárt! Hát hiszen ilyesmihez mimagyarok nem vagyunk szokva, az Orbán-kormány az életben nem hozna előkészítetlen, átgondolatlan, kellő vizsgálatokkal és hatástanulmányokkal meg nem alapozott döntéseket! Arról Soros, Gyurcsány és a gonosz manók tehetnek, hogy a katások beszántása még be sem fejeződött, a külön vállalkozóknak és könyvelőknek szánt szárny meg sem nyílt a nemzeti elmegyógydában, de már a rezsiszolgáltatók nem tudják, hogyan kellene kiállítani az új rezsiszámlákat. Arról persze egy szót sem ejtünk, hogy a szolgáltatók gondjai a fasorban nincsenek a lakosság bajához képest, mert egy csomó embernek ötlete nincs, mi a fenéből fog rezsit is fizetni és enni is adni a gyerekének.

Ha én jól értem, azt kellene csinálni, hogy a jegybank irányítaná az energiaszektort. Mert ugyan remek és előremutató dolog a rezsicsökkentés és az ársapka, amit Magyarország (vagy hát mondjuk ki: Orbán Viktor) talált ki, de ez csak nálunk működik, uniós szinten nem, mert akkor hiány fog kialakulni. Ésmég:

Újabb kezelendő probléma, hogy az energiakereskedelem nem transzparens. Minden országnak saját energiatőzsdéje van, és országonként különböző szervezetek látják el ennek felügyeletét. Ezek az energiatőzsdék ugyan referenciaárként szolgálnak, de az ügyletek nagy része a tőzsdén kívül történik. 

Hát ugye eddig is nyilvánossá lehetett volna tenni, hogy a magyar kormány mennyiért veszi azt az energiát, amit aztán nekünk a szolgáltató kiszámláz – mostanában leginkább valami véletlenszám-generátor segítségével -, nem tiltotta a törvény. Plusz nem kötelező Szijjártónak Moszkvába utazni, hogy külön csencseljen. Az írás záró gondolata megintcsak kihagyhatatlan:

Az energiaháborúban nemcsak a lakosság rezsicsökkentésének fenntartása, hanem az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik. Ma már sok cég képtelen a fogyasztói árak emelésével kompenzálni az energiaköltségek emelkedését. Egyrészt ekkora áremelést már nem tud végrehajtani a piacon, másrészt ebben az esetben a kereslet visszaesésével is kalkulálnia kell. Nem jön ki a matek. 

A gazdaság, a munkahelyek és a családok védelme érdekében proaktívan segíteni kell az életképes vállalatokon. Egy háborús gazdasági környezetben sem szabad tehát szem elől téveszteni nemzetgazdaságunk legfontosabb pilléreinek védelmét, nem szabad letérni a magyar útról.

Lehetne, hogy a miniszter úr ezt elmeséli a főnökének is? Ilyen szépen, összeszedetten. És kellene szólni Orbánnak arról is, hogy az életképes vállalatok és megvédendő vállalkozások alatt nem a Mészáros Lőrinc neve alatt futó cégeket kell érteni. Köszi! Ha már eszünkbe jutott ez a mindenkinél okosabb és tehetségesebb ember, tegyük ide a nap jó hírét is. Nem csupán utolértük Svájcot (még jobb is, mint Ausztria), de egyenesen a jövőbeni Svájcot értük utol! Nálunk már most megvalósult az a rémkép, hogy nem lehet pénzhez jutni a bankautomatákból. Ugyanis a Mészáros lángelméjének sugarában található Takarékbank egyszerűen bezárja egy csomó településen a bankfiókot, és ha már elcuccolnak onnan, viszik a bankautomatát is. Ez annyit jelent, hogy egyes településeken egyáltalán nem tudnak készpénzhez jutni az emberek, ehhez el kell utazzanak egy olyan településre, ahol van automata. Ha elég szerencséjük van, még pénz is lesz benne, mert a bank számol a megnövekedett igényekkel és jobban feltölti őket annál, amennyire szokta. Ha nem így lesz, akkor szívás, lehet tovább bumlizni. De legalább út közben van esélye az embernek találni egy postát is, ha az ő falujában már racionalizálták (bezárták) a fiókot, beugorhat a gyógyszertárba, ha az sincs odahaza, és beszélhet a füvesasszonnyal vagy a piócásemberrel is, hogy rá kéne majd nézni a mamára, mert nem tud felkelni pár hete, háziorvos meg eddig sem volt.

Az Origo ma reggel is megírta, mert minden reggel megírja. Ma az van, hogy szegény oroszoknak nem lesz más választásuk lassan, válaszcsapást kell mérniük Amerikára és a NATO-ra, ha azok nem fejezik be azonnal a fegyverszállítást Ukrajnának. Azt is írja az Origo, hogy azt írják az oroszok: amennyiben ők megsemmisítik a NATO haderejét, tutira atomháború lesz. Oké, emelni kell a tétet, mert ha már nem fél a populáció a migránsoktól, akkor legalább rettegjen az atomtól! Ameddig fél, addig is kussol és nem háborog, hogy nem tudja megvenni a méregdrága élelmiszert, a fűtő tanítja a gyerekét az iskolában, nincs orvos, ha baj van, nincs bolt, posta, gyógyszertár és tömegközlekedés sincs, de most legalább már pénzt sem tud levenni az automatából, a fát szállító embernek pedig nincsen kártyaolvasója, ha véletlenül van autója és kellene a munkához, akkor 30 kilométert kell autózni egy tankolásért, mert a kis kút bezárt vagy üres. Jó lesz ez mindenképpen, hiszen ezekkel a jelentéktelen dolgokkal szemben vannak gyönyörű stadionok, megvertük az angolokat fociban, vettünk iskolabuszokat a felvidékieknek, ezernyi templomot építettünk vagy újítottunk fel határokon innen és túl, miénk Európa legnagyobb tűzijátéka, volt vadászati világkiállítás és vizes vb és ha Isten és Orbán Viktor úgy akarja, teljesülhet a nemzet álma, és egyszer olimpiát is rendezhetünk. Ámen!

Addig is kellemes ébredezést kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.