Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az olasz példa ragadós lehet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Teszek egy ünnepélyes ígéretet a fiataloknak. Ígérjük, hogy az országunk sosem válik az Orbán-féle Magyarországgá

– jelentette ki Enrico Letta, az olasz baloldali Demokrata Párt (Pd) főtitkára csütörtökön Milánóban egy választási rendezvényen. Könnyű ilyen kijelentést tenni persze, ha mondjuk nincs semmi tétje. Viszont mi történik, ha mégis ez következik be? Az égvilágon semmi, hiszen ha a populista jobboldal nyeri meg az előrehozott választásokat – jelenleg pont így néz ki a helyzet -, akkor teljesen mindegy, mit ígért a vesztes párt. Vélhetően Orbán jó barátai, Matteo Salvini és Giorgia Meloni alakíthat majd kormányt közösen, ami előrevetíti az ország jövőjének alakulását. Nem titok, hogy mindketten nagy hódolói Orbán politikájának, hiszen képes volt elérni, hogy 12 éven keresztül vezethesse az országot úgy, hogy ez idő alatt leépített minden demokratikus féket és ellensúlyt, ezzel teljhatalomra szert téve.

Éppen tegnap találkoztam két olasz ismerősömmel, akikkel politikáról kezdtünk el beszélgetni, és egy idő után értelemszerűen az olasz választások is szóba kerültek. Ők úgy vélik, hogy Meloni és Salvini pártjai fognak nyerni, az ország jövője pedig veszélybe kerülhet. Amikor felhoztam Meloninak azt a mondatát, miszerint ő nem fasiszta, mindketten nevetni kezdtek. Annyira komolytalan ez az egész, hogy vélhetően a fanatizálható szavazókon kívül senki nem hitte el neki, hogy nem az Orbán-féle kormányzást választaná. Lehet, hogy nemzetközi szinten nincs semmiféle hatalma Orbánnak, hiszen az ország túl jelentéktelen ehhez, azonban a politikáját igenis sokan irigylik, hiszen sokan álmodoznak arról, hogy akár évtizedekig kormányon lehessenek, és olyanná tegyék országukat, amilyennek azt megálmodták.

A franciák képesek voltak ismételten leszavazni a szélsőjobboldali Marine Le Pent, a németeknél ez a veszély soha fel sem merült, és Spanyolországban is gyengécske a szélsőjobboldal, de úgy tűnik, Olaszországban igenis megvan az esélye annak, hogy olyan emberek kerüljenek hatalomra, akik legalábbis kétséges ideológiák hívei. Arról nem is beszélve, hogy Silvio Berlusconinak is helye lehet a jövőbeli olasz kormányban, ami már csak azért is nevetséges, mert nem a kormányban, hanem börtönben kellene ülnie már igen régóta, de mivel vélhetően ő az összeköttetés az olasz maffia és a felsőbb politikai körök között, ezért lényegében érinthetetlen. Vicces dolgok ezek kívülről, de azért jóval jelentősebb tény az, ha egy Olaszország méretű ország dönt úgy, hogy szélsőjobboldali, már-már fasiszta kormánynak szavaz bizalmat, vagy egy Magyarország méretű, jelentéktelen állam.

Már csak hetek vannak hátra a választásokig, amelynek eredménye talán teljesen átírhatja az olaszok jövőjét. Sokan ugyan pedzegették, hogy Nyugaton visszatérhet a szélsőjobboldal a politikába, de erre eddig valódi példa nem volt. Megerősödtek ugyan a szélsőséges pártok, de a hatalom közelébe nem igazán kerültek, most azonban ez a változás is bekövetkezhet, amely akár egy dominó effektust is elindíthat, aminek beláthatatlan következményei lennének. A veszély most abban rejlik, hogy a legtöbb uniós ország kormánya nem nagyon tud mit kezdeni az emelkedő élelmiszerárakkal, az inflációval és az elszabadult energiaárakkal, ami miatt a szavazók elégedetlenek a kormányokkal. Mivel minden országban ellenzékben vannak a szélsőséges pártok, ezért pont ők lehetnek azok, akik ezt a helyzetet kihasználva, akár hatalomra is kerülhetnek.

Veszélyes helyzet ez, hiszen ha mondjuk az olaszokat idővel a franciák és/vagy a németek is követnék, akkor teljesen megváltozna Európa, és akár még az EU sorsa is veszélybe kerülhetne. Van elég problémánk ezek nélkül is, épp hogy véget ért a pandémia, amit gazdasági válság követett, erre Putyin úgy döntött, hogy elérkezett az idő arra, hogy bekebelezze Ukrajnát, és háborút indított. Ha valami most nagyon nem hiányzik Európának, az az, hogy a szélsőjobboldal hatalomra kerüljön egy olyan jelentős országban, mint Olaszország. A felmérések szerint viszont ez tűnik a leginkább biztosnak, ami sokakat elkeserít. Mert hát nézzük meg, hogy milyen hírneve van az orbáni Magyarországnak külföldön. Már a cikk elején idézett kijelentés is jól megmutatja, hogy Magyarországot ma már elrettentő példaként említik külföldön. Ezt pedig a magyar szavazók csak és kizárólag saját maguknak köszönhetik. Nem a 2 millió másként szavazó, hanem mindenki más, aki vagy a Fideszre szavazott, vagy úgy döntött, hogy inkább távol tartja magát a választásoktól, hiszen úgysem számít semmit a voksa.

Csak remélni merem, hogy még ha Salvini és Meloni is kerül hatalomra, nem történik még nagyobb tragédia Európával, és a válság hatására nem süllyedünk egy olyan mélységbe, ahol akár egy újabb háború kitörése sem kizárható. Elvégre háborúk akkor robbannak ki, amikor egyes nemzetek kormányai bajba kerülnek, de bizonyítani szeretnék polgáraiknak, hogy az ország továbbra is erős. Persze nem szeretnék apokaliptikus képet festeni a jövőről, de az olasz választások mégis komoly befolyással bírhatnak a kontinens jövőjére. Jelen állás szerint tényleg már csak a csodában lehet bízni, és abban, hogy Meloni és Salvini győzelme esetén nem süllyed Olaszország is olyan mélységekbe, ahova Orbán letaszította Magyarországot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.