Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Maffiatempó? Ne nevettessennek már

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint ahogy az előrelátható volt, a propagandamédia azonnal reagált Karácsony Gergely és Kiss Ambrus utóbbi időben tett kijelentéseire, miszerint a főváros spórolni lesz kénytelen, ha el akarja kerülni a csődöt. Mint az köztudott, mióta Karácsony van a főpolgármesteri székben, azóta Orbán minden erejével azon van, hogy ellehetetlenítse a munkáját. Egyszerűen nem tudják feldolgozni azt, hogy az ellenzék képes volt győzelmet aratni a fővárosban és nem elég, hogy a kerületekben a polgármesterek nagy része ellenzéki vagy független, még a főpolgármesteri székben is egy ilyen ember található. Orbánnak ez egy óriási veszteség volt, sokkal súlyosabb, mint annak idején Hódmezővásárhely elvesztése, amely megalapozta Márki-Zay Péter további politikai szerepvállalását.

Az más kérdés, hogy azóta MZP lényegében eltűnt, hiszen óriási vereséget szenvedett az egyesült ellenzék, tehát érthető módon nem nagyon erőlködik azzal, hogy láttassa magát. (A Tranzitos őrületbe most ne menjünk bele.) Inkább a rá bízott város ügyeivel foglalkozik érthető módon. A főváros vezetése viszont egy ennél jóval nagyobb feladat, ezért Karácsony kénytelen akár nyílt vitába is szállni a Fidesszel, hiszen ha nem kapnak elegendő támogatást – illetve nem is támogatás ez, hiszen a főváros bevételeinek egyre nagyobb részét veszi el az állam -, akkor képtelenek lesznek működtetni a fővárost anélkül, hogy ne alakulnának ki problémás területek. Emiatt a fővárosi vezetés ismét kénytelen volt „megzsarolni” a kormányt, amin Pilhál Tamás fősodratú propagandista igencsak kiakadt és a Magyar Nemzet hasábjain fejtette ki erről a véleményét.

Jövőre megtörténhet, hogy a főváros felhagy a félig kész biodóm őrzésével és fűtésével, ha az állam nem vállalja át az építés befejezését – tájékoztatta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavát. Bár, ha jobban belegondolunk, ez nem tájékoztatás, inkább zsarolás. Maffiatempó. „Vagy építed tovább, vagy ott hagyom fűtetlenül, őrizetlenül, hogy szétrohadjon.” Mondja mindezt úgy, hogy a biodóm a fővárosé, az ő beruházásuk, amelyhez a kormány már így is csaknem 44 milliárd forintot adott. Csakhogy további 20 milliárd kellene a befejezéséhez, és a 2019. októberi sajnálatos események (Karácsony Gergelyék kondérhoz eresztése) óta épeszű, hasznos, szép dolgokra Budapest immár egyetlen petákot sem ad. Nyilván, a biodóm-beruházást sem Karácsonyék kezdték (építeni tudniillik képtelenek) – viszont a megfúrását láthatóan örömmel vállalnák.

(…) Nincs pénz semmire, mert az Orbán nem ad – nyavalyog hetente legalább egyszer Karácsony vagy valamelyik helyettese. Már csak arra lennék kíváncsi, ki és hova talicskázta azt a csekély kétszázmilliárd forintot, amelyet Tarlós István ott hagyott nekik a trezorban 2019-ben. Pestiesen: hol a lé? Eltűnt, fölszívódott. Bár évről évre tízmilliárdokkal többet kapnak az államtól, mint anno Tarlósék, s az iparűzési adóból is rekordbevételeik vannak, mégis sopánkodnak, hazudoznak, rágalmaznak.

Pilhálnak láthatóan fogalma sincs a valóságról. Nem tudom, hány alkalommal mutatta már meg Karácsony konkrét számokkal, hogy évről-évre mennyivel kevesebb pénzt kap a főváros annak ellenére, hogy mindennek növekszik az ára. Az építkezések ára egy év alatt akár meg is duplázódhat, az energia ára ugyanígy, pontosabban még durvábban változott, nem is beszélve az emelkedő fizetésekről. Még ha igaz is lenne, hogy összegszerűen több pénzt kap Karácsony, mint kapott annak idején Tarlós, az még mindig nem jelent semmit. A főváros kivéreztetése Orbán célja, ez elég egyértelműen kiderült már az elmúlt években. Karácsony viszont olyan helyzetben van, hogy képes valamilyen szinten diktálni, hiszen sok beruházáshoz a főváros vezetésének szavazatai is szükségesek. Lehet, hogy idővel Orbán el fogja venni ezeket a jogokat is a fővárostól, de jelenleg még van mivel próbálkoznia a főpolgármesternek.

A Bidóm egyébként pont egy olyan beruházás (ez is, sok egyéb mellett), amelyre semmi, vagy mérsékelt szüksége sem volt a fővárosnak. Már a beruházást követően megjelentek olyan vélemények, miszerint az nem több pénzkidobásnál, de mivel vélhetően Orbánnak ez egy nagy álma volt, ezért teljesen mindegy, hogy mit gondoltak a szakértők, a beruházást meg kellett valósítani. Mint ahogy lett számtalan stadion, uszoda vagy sportcsarnok is, amelyek száma már olyan magas, hogy vélhetően olimpiát is gond nélkül tudna rendezni a főváros. Nyilván ez is Orbán egyik célja volt azután, hogy a Nolimpia hatására kénytelen volt visszavonni a kormány az olimpiára beadott pályázatát. Orbán akkor is haragra gerjedt, amelynek eredményeként több százmilliárdot költöttek el a költségvetésből arra, hogy mindenféle új sportfejlesztéseket hajtsanak végre.

Ennek nem tudott megálljt parancsolni Karácsony, de vannak olyan területek, ahol igenis képes volt megváltoztatni a kormány elképzeléseit. A fővárosi vezetés már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy képviselni fogja a szavazók érdekeit, akár Orbánnal szemben is. Karácsony beleállt olyan vitákba, amelyekbe nem hiszem, hogy sokan bele mertek volna állni. Elért részsikereket is, amely nem sok ellenzéki politikusról mondható el manapság. Most nem tesz mást tehát, mint hogy folytatja eddigi tevékenységét, és képviseli magyarok millióinak érdekeit. Mert hát Budapest lakosai – akármennyire is fáj Orbánnak – annak idején az ellenzékre és Karácsonyra szavaztak, nem pedig a Fideszre, vagy vele együtt Orbán Viktorra. Két évig még kénytelen ezzel együttélni Orbán, aztán majd kiderül, hogy megváltozott-e a szélirány Budapesten, vagy minden marad a régiben és jobban teszi a bosszúálló miniszterelnök, ha inkább feladja a harcát a valósággal szemben, és együtt dolgozik Karácsonnyal azért, hogy a főváros ne rohadjon le teljesen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.