Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elvakult elmebetegek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Tegyük világossá: minden olyan szándékos károkozás, amely potenciálisan radioakítv szivárgást okozna egy ukrán atomreaktorban, a NATO 5. cikkének megsértését jelenti” – szögezte le a brit képviselőház védelmi bizottságának elnöke. A konzervatív Tobias Ellwood szerint, ha a zaporizsjai erőmű bármilyen okból megsérül, az az észak-atlanti szövetség (melynek – köztudott, de azért emeljük ki – hazánk is a tagja) Oroszország elleni háborújához vezethet.

Hogy miért? Ki tudja, hiszen Ukrajna nem NATO-tag, az erőmű pedig orosz kézen van, és a kijevi rezsim löveti….

Ezt az orosz propagandát terjesztő Bekezdések nevű Facebook-oldal tette közzé, amely alapvetően a kutyát sem érdekelne, de Bayer Zsolt konkrétan kiemelte ezt a „cikket” és elmebetegekről és tömeggyilkosokról beszélt. Nem az oroszoka gondolt természetesen, hanem az ukránokra, valamint a britekre, akik szerinte, szerintük egy harmadik világháború kirobbanását szeretnék. Mennyire kell elvetemültnek lenni ahhoz, hogy valaki ilyen dolgokat jelentsen ki? Az egy dolog, hogy Magyarországon valamiért rajonganak az orosz propagandáért, de hogy egy a kormányhoz közeli ember konkrétan ilyen nézeteinek adjon teret, az egészen elképesztő.

Az erőművet az oroszok valóban megkaparintották, hiszen bevonultak a hadseregükkel az ukrán területre, ahol több civillel is végeztek. Azóta mesterlövészeket telepítettek az erőmű tetejére, akik figyelemmel kísérik az ukrán szakemberek munkáját. Ez alatt azt kell érteni, hogy lényegében több száz túszul ejtett ukrán kénytelen nap mint nap bejárni az erőműbe, ahol minden mozdulatukat mesterlövészek figyelik. Gondoljunk csak bele abba, hogy milyen érzés lehet így dolgozni egy olyan szakterületen, ahol egyetlen hiba is globális méretű katasztrófát okozhat. Aki ebben a helyzetben az ukránokat vagy épp a briteket hibáztatja bármiért is, teljesen megfeledkezve arról, hogy az oroszok azok, akik túszul ejtettek több száz dolgozót, az teljesen elmebeteg. De erkölcsileg bizonyosan hulladék.

Bayer Zsolt tehát feltehetné saját magának a kérdést ahelyett, hogy másokról beszél. Semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy a kijevi vezetés lövetné az erőművet, tehát inkább azzal a ténnyel kellene foglalkozni, miszerint az oroszok erőszakkal megszereztek egy olyan létfontosságú intézményt – Európa legnagyobb atomerőművéről van itt szó -, amelynek bármilyen sérülése katasztrófához vezetne. De persze gyártsanak csak összeesküvés-elméleteket arról, hogy mennyire lenne érdeke az Egyesült Államoknak vagy Nagy-Britanniának egy harmadik világháború kirobbantása ahelyett, hogy inkább a tényekre koncentrálnának. Az oroszoknak az égvilágon semmi keresnivalójuk sincs az ukrán területeken, ezért bármi is történjék az erőmű területén, azért ők lesznek a felelősek.

Nem lehet ugyanis nem a betolakodókat felelősségre vonni bármiféle katasztrófáért, hiszen ha nem döntött volna úgy az orosz vezetés, hogy megszállja Ukrajna egyes területeit, akkor ilyen helyzetre soha nem is került volna sor. Oroszország az agresszor, amit pedig az erőmű területén művelnek, az konkrétan a világ békéjét fenyegeti. Itt már nem lehet kevésbé erősen fogalmazni, hiszen valóban erről van szó, mivel egy nukleáris katasztrófa egész Kelet-Európát érintené, és ki tudja milyen hosszútávú következményei lennének. Csernobillal kapcsolatban a mai napig nem tudjuk, hogy hány ember haláláért volt felelős az elmúlt évtizedekben. Egy a zaporizzsjai erőmű területén történt katasztrófa pedig sokkal jelentősebb lenne, mint aminek a 80-as évek végén szemtanúi lehetettünk mindannyian.

A The New York Times beszámolója alapján az is kiderül, hogy az elmúlt hónapokban csupán a szerencsének köszönhettük, hogy nem történt tragédia. A reaktorok környezetében golyók csapódtak a falakba, az utóbbi időben pedig bombák landoltak nem messze ezektől. Az oroszok a tűzzel játszanak, de ha megégetik magukat, annak brutális következményei lesznek. Ha ugyanis radioaktív felhő lepi el a környező országokat, akkor a világ megelégelheti Putyin játékát, és bizony súlyos csapást mérhet az egyre gyengébb orosz hadseregre. A világnak már régen elege van Putyin játékából, de a NATO nem tehette meg, hogy belép a háborúba, hiszen annak súlyos következményei lettek volna, de ha az oroszok kiprovokálják a NATO belépését, akkor óriási hibát követnek el.

Az oroszoknak esélyük sincs a Nyugattal szemben, ha csak be nem vetik a nukleáris arzenáljukat, amivel lényegében a civilizációnk létét fenyegetnék. Hogy ennek mekkora az esélye, azt senki sem tudja igazán, de abban bízik mindenki, hogy ha esetleg Putyin így döntene, akkor lesz valaki, aki képes lesz ezzel szemben cselekedni és megtagadja a parancsot. Putyin képtelen lenne győzni a Nyugattal szemben a nukleáris arzenál bevetése nélkül, tehát ha a a NATO belépne a háborúba, neki igen gyorsan vége lenne. Az erőművel nem érdemes szórakozni, ezt meg kellene értenie Putyinnak is, még ha nem is tűnik úgy, hogy tisztában lenne az őt körülvevő világgal. Teljesen elmentek neki otthonról és úgy tűnik, már szinte semmitől sem riad vissza. Úgyhogy csak remélni merem, hogy a legkritikusabb helyzetben lesz valaki olyan, aki képes lesz őt megállítani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.