Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Pedagógushiány: szülői útmutató 12 pontban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • Az idei tanévkezdés előtt szükségessé vált, hogy a szülők készüljenek fel a várható pedagógushiányra; ehhez készítettünk egy 12 pontos útmutatót.
  • Nincs könnyű és gyors megoldás, nincs csodaszer: az elmúlt évtized hibás kormányzati döntései súlyos károkozáshoz vezettek a magyar közoktatásban, aminek gyermekeink az elszenvedői.
  • Most abban tudunk segíteni, hogy enyhítjük a károkat és közösen képviseljük gyermekeink érdekeit, hogy hosszabb távon javulást remélhessünk.

Az idei tanévkezdésnél sok szülő kénytelen szembesülni a drámai mértékű pedagógushiánnyal. A helyzet elkeserítő, hiszen gyermekeink nem kapják meg az őket megillető minőségi oktatást. Nincs csodaszer, a fájóan hiányzó pedagógusokat nem lehet gyors ütemben pótolni! Szülőként annyit tudunk tenni, hogy a károkat igyekszünk enyhíteni, és kiállunk a gyerekek érdekei mellett, hogy legalább hosszabb távon remélhessünk javulást.

Szülőként megpróbálhatjuk részben pótolni a hiányzó pedagógust, és saját magunk segíteni gyermekünknek a tanulásban, vagy ha módunkban áll, a gyermek számára fontos tárgyakból magántanár segítségét is igénybe vehetjük. Persze így sem oldhatjuk meg teljesen a problémát, legfeljebb némileg enyhíthetjük a negatív következményeket. A nehézségek közepette fontos, hogy erősítsük a szülői közösségeket és a pedagógusokkal való kapcsolattartást, hogy egymásnak minél jobban tudjunk segíteni.

Az idei tanévkezdéssel a baj súlyosabb, mint korábban, mert sok pedagógus elvesztette a reményt és elhagyta a pályát azután, hogy a kormányzat nem teljesítette a tavasszal végső elkeseredésükben sztrájkoló pedagógusok méltó munkabérre és elviselhető munkaterhelésre vonatkozó jogos követeléseit.

A pedagógushiány régóta ismert; szülői közösségünk 2018-as részletes felmérése is komoly bajokat jelzett már akkor és azóta is folyamatosan érkeznek erről a visszajelzések, ennek ellenére a kormányzat inkább a semmittevést választotta. A helyzet egyre inkább romlik: negatív spirálba kerültünk, a sok pályaelhagyó miatt a még maradó pedagógusokra egyre több pluszteher hárul, és ezt egyre kevesebben bírják.

A pedagógushiány mindenkit érint: még ha saját gyermekünknél épp van elegendő pedagógus, az országos szintű válság következtében zuhan a közoktatás színvonala, ami az egész felnövekvő generációra károsan hat. Valódi megoldás csak hosszú távon remélhető, és ehhez összefogásra van szükség. Ha most nem képviseljük a gyerekek érdekeit, akkor a probléma csak tovább fog súlyosbodni.

Szülői közösségünk 12 pontos útmutatóban gyűjtötte össze lehetőségeinket a kárenyhítésre és a szülői érdekképviseletre. Az útmutató az alábbi pontokat tartalmazza; a hivatkozásra kattintva az egyes pontok részletes kifejtése olvasható.

  1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
  2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
  3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
  4. Engedjük el a pedagógushiány következtében nem reális elvárásokat gyermekünk felé!
  5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
  6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
  7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
  8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
  9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
  10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
  11. Fejlesszük gyermekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
  12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!

Közösen könnyebb! Támogató online közösségünkben megoszthatjuk a témában szerzett tapasztalatainkat, segítséget kérhetünk és adhatunk egymásnak.

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre vagy csatlakozzon csoportunkhoz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.