Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ígérgetni mindig könnyű

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Velencei-tó mellett a tegnapi vihar egy fát döntött a felsővezetékre, ami miatt szünetelt a vonatközlekedés a térségben. Ilyenek előfordulnak persze, ezen nem kell meglepődni, de nem mindegy, hogy milyen tájékoztatást kapnak az utasok, valamint az sem, hogy milyen gyorsan tudják elhárítani az utasok ezreit érintő problémát. Magyarországon köztudottan igen rossz a vonat- és buszközlekedés is, mert noha el lehet jutni szinte bárhova mindkét közlekedési eszközzel, nem épp a komfortjukról és megbízhatóságukról híresek. A MÁV évtizedek óta nem igazán fejlődött – kivéve az elővárosi közlekedést Budapest környezetében – vidéken pedig konkrétan visszafejlődés történt. Ugyan már évek óta nem jártam vonattal Nógrád megyében, de még emlékszem arra, hogy a jó kis piroska járt mindenhol. Ez a helyenként csak 30-40 kilométer per óránkénti sebességet elérni képes Bzmot vonat tökéletesen megjeleníti számomra ma is a MÁV szerencsétlenkedéseit.

Na persze nem lehet arról beszélni, hogy mondjuk Nyugaton minden jobb, hogy mondjuk itt Spanyolországban olyan álomszerű lenne a vonatközlekedés. Itt Andalúziában például ember nem közlekedik vonattal, hiszen átszállások nélkül szinte képtelenség eljutni A pontból B pontba. Mondjuk a buszközlekedés kiváló és megfizethető, nem is beszélve arról, hogy ha az ember egy pár euróval többet fizet, akkor kényelmesebb körülmények között utazhat, kap egy flakon vizet és egy fülhallgatót is, amivel hallgathatja az utasok zavarása nélkül a filmet, amit az ülések háttámlájába épített monitorokon nézhet. Magyarországon viszont a buszközlekedés nem ilyen, hiszen sokszor elavult buszokkal kénytelen az ember közlekedni, viszont ezek állapota sok helyen még mindig jobb, mint a hazai vonatoké.

A fakidőlés hírére Vitézy Dávid poszolt a Facebook-oldalán, amelyből az vehető ki, hogy mindenképpen változtatni fognak a rendszeren. A gond csak az, hogy hány alkalommal hallotta már ezt a közvélemény, aztán soha nem történt semmi? Ígérgetni sokkal egyszerűbb, mint tenni valamit. A gond a legfelsőbb szinteken van és ott, hogy a MÁV a múltban él és nosztalgiázik ahelyett, hogy modernizálná azt a vonatközlekedést, amivel környezetbarátabbá szeretnék tenni a tömegközlekedést. Ameddig viszont ez az utazási forma nem megbízható, addig miért is választaná a többség az autója helyett a vonatot? Sokszor drága, megbízhatatlan és elavult egy tucat szerelvény, ami nem teszi jobbá a helyzetet. Ha a MÁV valóban azt szeretné, hogy megnövekedjen az utasszám akár olyan szintre, mint évtizedekkel ezelőtt volt, akkor komoly változtatásokat kellene véghez vinnie.

Menjen ki az aktuális helyzetről push üzenet az applikációkban, sms-ben vagy e-mailben azoknak, akik erre a vonalra váltottak jegyet, kapjanak azonnali és folyamatos tájékoztatást a vonaton utazók, az állomásokon várakozók.

Legyen legalább a legfőbb csomópontokban olyan segítő személyzet egy órán belül, aki tud tájékoztatást adni, kompetens és van információja.

Induljon el a buszpótlás szervezése azonnal, bevonva a környező nagyvárosok buszflottáit is, legyen erre protokoll.

Ahol lehet vonattal járni, ott tartsuk fenn a vasúti közlekedést, ne bénuljanak meg teljes országrészek azért, mert a vonatok az akadály elhárítására várva feltorlódnak másutt.

Legyen meg az az informatikai háttér és az információ, amellyel a kalauz, az állomási személyzet és minden utassal találkozó szereplő tudja, mi várható és mi a forgalmi helyzet.

Képezzük ki a vasutas és buszos kollégákat célzottan az ilyen helyzetek kezelésére.

Sajnos ez nem egy-két nap, de még csak nem is egy-két hónap munkája lesz – de a problémát látjuk és elkezdtük a munkát a MÁV, a Volánbusz és a létrejövő országos közlekedésszervező kollégáival közösen. Változtatni kell és változtatni is fogunk az eddigi gyakorlaton.

Vitézynek már eddig is lett volna ideje arra, hogy ezek közül akár csak egyetlen pontot is valóra váltson, hiszen fontos pozíciókat tölt be már évek óta. De olyan ez, mint hogy a kormány állandóan arról beszél, hogy még ehhez és ehhez is idő kell, miközben 12 évük volt arra, hogy ezeket a terveket megvalósítsák. Könnyebb persze ígéretet tenni most, aztán ha nem történik semmi változás, akkor maximum csöndben maradnak, mintha nem is ígértek volna semmit. De vélhetően ahhoz, hogy a MÁV valóban megváltozzon, csupán a pénz nem elég, hiszen strukturális változtatásokra lenne szükség. Vezetők lecserélésére, a mentalitás megváltoztatására, hiszen a gond nem csak az elavult vasúti pályákkal vagy vonatokkal van, hanem úgy mindennel.

Még a legegyszerűbb dolgokat sem képesek megváltoztatni azért, hogy az utasoknak komfortosabb útjuk legyen, ha már fizettek érte. Az utastájékoztatás siralmas, mint ahogy sokszor az egyes vonalak megszervezése is. Viszonylag sok vasúti pálya van országszerte, amire alapozni lehetne egy jó vasúti közlekedést, de mióta elmúltak a vasút aranyévei, azóta hanyatlásnak indult a teljes MÁV. Itt fölösleges álmodoznia a vezetőknek, hiszen még ha esetleg Vitézy tervbe is venné ezeket, akkor is megvalósíthatatlanok mindaddig, ameddig a vezetőség meg van elégedve azzal, hogy trehány munkával is milliókat vihetnek haza. Hát akkor miért erőltetnék meg magukat?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.