Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kiszolgáltatottá tenni egy országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették a kínai akkumulátorgyár debreceni beruházását. A 3000 milliárd forintos beruházás ilyetén minősítése természetesen nem meglepő, hiszen ahol ennyi pénz sorsa forog kockán, ott minden hatályos törvényt háttérbe kell szorítani, hogy minél több pénzt lehessen (akár külföldi számlákra is) kimenteni. Már most kiderült, hogy természetesen Mészáros Lőrinc is érdekelt lesz az építkezésben, hiszen nincs olyan, amihez ez az ember ne értene. Stadionokat, autópályát, hidakat, gyárakat építtet, de még a kazánok területén is otthon van. Nehogy azt higgye bárki, hogy ez a beruházás nem fog óriási hasznot hajtani a kormánypártnak és haverjaiknak, a kérdés csak az, hogy Magyarország milyen árat fog azért fizetni, hogy lényegében az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág termelési kapacitását tovább növeljék az országban.

Már évek óta jól látható, hogy a kormány elgondolása szerint a Magyarországon található tetemes mennyiségű autógyár mellé akkumulátorgyárakat is építeni kell, hiszen a jövőben vélhetően a legtöbb cég át fog állni az elektromos autókra, a fosszilis üzemanyagot felcserélve. Nem történhet meg az, hogy ne tartsuk a lépést a változással, és ne fektessünk be a jövő technológiájába. Abban nincs vita, hogy minden bizonnyal egyre nagyobb lesz majd az igény az akkumulátorokra világszerte, ezért nem rossz dolog, ha az ország nagyhatalommá válik ezen a területen. A történet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen nem elég, hogy jól megművelhető termőföldeket adnak át a gyár felépítéséhez, az akkumulátorok gyártásához óriási mennyiségű vízre van szükség, ami aszályos időkben komoly gondokat okozhat, arról nem is beszélve, hogy milyen súlyosan környezetszennyező tevékenység előzi meg a gyártást.

De ez még csak a problémák kezdete, hiszen ennyinél nem áll meg a történet. Aki azt hinné, hogy a 3000 milliárd forintos beruházás majd óriási bevételeket generál az országnak, az vélhetően tévedne, hiszen a bevételek nagy része soha nem kerül vissza a magyar gazdaságba, a magyar kormány pedig ingyen pénzt osztogat a cégeknek, ezzel előre kifizetve a magyar munkások bérét. Ezt nem csak én mondom, hanem a GKI vezérigazgatója is, aki a 24.hu-nak nyilatkozott nemrég, ebből a cikkből idézek:

Emlékeztetett a győri Audira, ahol az utóbbi években 4000 milliárd forint profitot utalt haza a német tulajdonos. A látványberuházások torzítanak, nagymértékben viszik fel a GDP-t, ezáltal úgy tűnik, mintha Magyarország dinamikusan fejlődne, pedig erről szó sincs. Jobban mutatja a valóságot az, hogy a GDP-ből mennyi jut fogyasztásra, márpedig Magyarország lassan az EU utolsó helyére csúszik vissza az egy főre jutó fogyasztásban.

A kutató úgy kalkulál, hogy a 3000 milliárd forintos kínai projekt 90 százalékban gép és berendezés lesz, amit évi 12–13 százalékos tempóban 5–10 év alatt elamortizálnak, a tőkearányos profitrátát 8 százaléknak veszi, így összességében úgy becsüli, hogy a GDP-t évi 600–700 milliárd forinttal tolhatja meg az új akkumulátorgyár. Ebből azonban csak a kifizetett bér maradna Magyarországon, a beharangozott 9000 főre évi 6 millió forintos átlaggal 54 milliárd forint jönne ki – ez a magyar hozzáadott érték. De inkább csak 30 milliárd forintot lát reálisnak, mert szinte biztosra vehető, hogy Debrecenben nem lesz elegendő munkaerő. Ezt arra alapozza, hogy nem fognak ráígérni a jelenlegi Debrecen környéki fizetésekre, tehát máshonnan kell munkaerőt elszívniuk. Szerinte a jól fizetett menedzsment Kínából jön, dolgozókért pedig körülnéznek majd Ukrajnában, Szerbiában, és érkeznek majd munkások Ázsiából is.

Ez tökéletesen megmutatja, hogy ezek az óriásinak tűnő – egyébként azok is, csak nem kedvezőek számunkra – beruházások inkább látványosak, mintsem valóban hasznosak. Nekünk marad a környezetszennyezés, semmi más. Ez a 3000 milliárd forintos befektetés utáni 30 milliárd lényegében egyenlő a semmivel, arról nem is beszélve, hogy mivel munkaerőhiány van Magyarországon, ezért külföldi munkaerő felvételére szorulhat a gyár. Nem lenne értelmesebb gigaberuházások helyett inkább arra koncentrálni, hogy a vidéki településekre vigyék a munkát? Ha ugyanis ott munkahelyeket hoznak létre, az emberek ott fogják helyben elkölteni a fizetésüket, ezzel idehaza tartva a pénzt, ami növeli a gazdaság erejét. Ha már ennyire nemzetinek szeretik bemutatni magukat, mégis miért szolgáltatják ki az országot különféle multiknak?

Nyilvánvalóan megéri ezeknek a cégeknek ideköltözni, hiszen a kormány mindent megad számukra, nem beszélve az olcsó munkaerőről, ami nem csak Magyarországon igaz, hanem a környező déli és keleti országokban is. Nem véletlenül nem Nyugat-Európába viszik az ilyen gyárakat, noha nyilván ott is vannak hasonlóak, de messze nem ennyire jelentős a bevételük. Tudom én, hogy örülni kellene annak, hogy egy újabb gigaberuházást hoztak Magyarországra, meg annak, hogy ezzel magyarok ezreinek biztosítanak munkahelyet, de ahelyett, hogy szinte kizárólag az autóiparra koncentrálna a kormány, hiszen ebben látja a jövőt, talán be kellene fektetni más területekre is, hogy diverzifikálják a gazdaságot. Nem támaszkodhatnak csupán egyetlen lábra, több lábon kell, hogy álljon a gazdaság, hiszen bármi megrogyás az autóiparban – mint ahogy az a covid idején megtörtént – súlyos gazdasági problémákat alakíthat ki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.