Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És ami nem rugalmas, az hirtelen terhelésnél eltörik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A meteorológusok szerint a mai napot kell még valahogy átvészelni, holnap talán már élhető lesz az ország. Nem a tűzijáték miatt, hanem a hidegfrontnak köszönhetően. Ha az Origón múlna, Ukrajna már régen elveszítette volna a háborút. Nagyjából heti hét alkalommal jelenik meg minden reggel rendkívüli hír arról, hogy de most aztán vége, mindjárt össze vannak omolva azok. Az első húsz alkalommal még talán megnyitja az ember a napi világvégét, de kétszázadszor már aligha. Amilyen ütemben az ukránok háborút veszítenek, a németek úgy omlanak össze. Elszúrták az energiapolitikájukat és most nagyon szenvednek. Mekkora szerencse, hogy minket ettől – és persze minden mástól is – megvédett a jó kormány. Ma is van induló a na és, kit érdekel? kategóriában. A finn miniszterelnökről került fel az internetre egy videó, melyen táncol és bulizik, mint egy átlagos ember, aki táncol és bulizik. Egyszerűen borzalom! Már tényleg csak az hiányzik, hogy Németh Szilárd étkezési szokásait kezdje el valaki megosztani a nyilvánossággal. Hoppá, rossz a példa, mert azt ő maga szokta megtenni.

Előkerült Vitézy Dávid, aki elmagyarázta a HVG-nek, miért is nincsen szükség Magyarországon olcsó, úgynevezett klímabérletre. Hát azért, mert nálunk van az üzemanyagon ársapka, ezért nem áll fenn az a helyzet, ami a németeknél, így aztán nincs szükség a 9 eurós bérlet bevezetésére. Többek között ezért is baj az, ha valaki az iskolapadból egyenesen zuttyan bele olyan állásba, ahol az extra-magas fizetés miatt nincs módja találkozni a valósággal, a hétköznapi emberek életével, nehézségeivel. Én nem állítom, hogy Vitézy Dávid ne lenne kiemelkedően okos, hogy nem az eszével és szorgalmával kereste valaha is a pénzét, de az biztos, hogy soha nem jó ennyire nem ismerni a realitásokat annak, akik bármilyen módon befolyással lehetnek emberek tömegeinek életére. Az olcsó – tényleg olcsó – bérletet a németek nem azért vezették be, mert az emberek nem tudják megfizetni az üzemanyagot, hanem azért, hogy akit csak lehet, átszoktassanak az autókból a tömegközlekedésre. Nem csak olcsóbb, de – ha ki van építve az infrastruktúra – gyorsabb is, ugyanis a síneken nincs forgalmi dugó. Valamint sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint amikor egyetlen ember ücsörög az autóban és pöfögi bele a világba a kipufogógázt. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a magyar lakosság igen nagy hányada bizony anyagilag is rászorulna az olcsó közlekedési lehetőségre, nincs mindenkinek autója, akinek van, azok közül is egyre kevesebben képesek fenntartani, azonban munkába, iskolába többnyire el kell járni, a jegy és a bérlet azonban meglehetősen sokba kerül.

Ha már a németekről volt szó: Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban – jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben (MTI). No, és mennyi nálunk a gáz áfája? Igen, 27 százalék. Mit jelent a hétszeres gázár az államkasszának? Kérdem máshogyan: mi a több? A 100 forint 27 százaléka vagy a 700 forint 27 százaléka? Ki jár szarul? Nyilván a német lakosság. Jut is eszembe! Az MNB friss bejelentése szerint az elmúlt három hónapban 692 milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona. Ebből 1,6 milliárd a Szalay-Bobrovniczky-Szentkirályi család vagyongyarapodása, ennyi osztalékot vett fel a honvédelmi miniszter a kaszinóbizniccből, Rogán Cecília és Sarka Kata 1,3 milliárdot mart ki a cégéből, Mészáros Lőrinc gyerekeinek osztaléka 2,2 milliárd volt idén (a papa ennek a többszörösét vette ki valószínűleg), Tiborcz István szorgalma is meghozta a gyümölcsét. Igazából ha nagyon összekapja magát az ember, név szerint fel tudja sorolni, mely családok vagyona gyarapodott. A többi 4 millió 20 ezer háztartás vagyona nem gyarapodott, legfeljebb csak akkor, ha az ingatlanok értékének növekedése vagyongyarapodásnak számít, de azzal olyan sokra nem megy senki. Már amennyiben nem eladni akarja az álló helyben dráguló ingatlanát, hanem abban lakik.

Amennyiben nemzeti büszkeségünk kinyaralta magát, talán ideje lesz Ukrajnába utaznia. Ha már Erdogan haverja megtette, neki sem illő lemaradnia. Már persze, ha Putyin haverja engedélyt ad rá, mert nem annyira egyszerű az élet, mint amilyennek látszik. Már csak azért sem, mert egyáltalán nem kizárt – mármint mostanra visszaérkeztünk kis hazánkba -, hogy komolyabb csődhullámra kell számítani hamarosan. A cégeknek – például pékségeknek – az áram hatszorosára, a gáz tízszeresére drágul. Ilyen áremelést ilyen hirtelen nem tudnak elfogadtatni a vásárlókkal, lenyelni sem tudják, hiszen az alapanyagok ára is csúful emelkedik. Nem egy kifőzde és egyéb vendéglátóegység zárt be rövid időn belül, mert a vásárlóik elmaradtak a magasabb árak miatt, itt is kell hasonló jelenségre számítani. Ez – többek között – a jó a rögzített árban. A társadalom és a gazdaság szereplői is természetesnek veszik, hogy az energia ára stabilan annyi, amennyi, nincsen benne mozgás sem le (az utóbbi években éppenséggel olcsóbb volt a világpiaci ár, mint a magyar rezsicsökkentett ár), sem fel. Most aztán egyben rájuk zúdította a kormány minden átmenet és felkészülési lehetőség nélkül. Ennyire nem rugalmas sem a termelés, sem a piac. És ami nem rugalmas, az hirtelen terhelésnél eltörik.

Ezer szerencse, hogy ilyesmi nem mondható el a nerencek gerincéről. Az elég rugalmas, akár csomót is lehet rá kötni, szóval van még remény. Jó ébredezést kívánok a hét utolsó munkanapján, a Galaxis Leghatalmasabb, Legcsodálatosabb és Legdrágább Tűzijátékának előestéjén. Most szólok, hogy majd hangosan kell tapsolni és hurrázni, mert akinek nem tetszik az ünnepi műsor, és ezt még nem is titkolja, az sem keresztény, sem magyar, sem rendes ember nem lehet, és szét fogja tépni a rézfaszú pártpropagandista. Mi tűzijátékkal nem szolgálhatunk, ám hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.