Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Egyetértés van, összetartás és sziklaszilárd egység

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Aggodalomra ad okot a nepotizmus is, mivel a jó kapcsolatokkal rendelkező politikusok viszonylag képzetlen barátai és családtagjai töltenek be vezető pozíciókat a bírósági rendszerben. (The Guardian)

A cikk, melyből a fenti idézet származik, sajnos Magyarországról szól. Ezen belül is arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnöke lett Kovács Helga Mariann. Ez a szervezet foglalkozik egyebek mellett sajtó-helyreigazítási, választási eljárási, közérdekből indított perekkel, és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is itt tárgyalják. Kovács Helga Mariann kinevezése több okból is fontos. Egyrészt azért, mert a bírói testület nem őt választotta, ennek ellenére őt nevezik ki. Másrészt azért érdekes a személye, mert Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét tisztelhetjük benne. A férj is elmondhatja magáról, hogy úgy lett az Alkotmánybíróság tagja, hogy nem volt bírói tapasztalata, majd pedig úgy lett a Kúria elnöke, hogy az Országos Bírói Tanács nem támogatta a jelölését sem. Ezzel a magam részéről be is fejezem ezt a témát, csak halkan jegyzem meg, mennyire különös, hogy a magyar sajtó csak akkor kezdett cikkezni az ügyről, amikor az a brit lapban megjelent.

Lépjünk egyet hátra! Vagy többet is lehet, van még hely a falig. Mindenkinek megvan Szájer József halovány emléke? Ő is bibós volt, Orbán ifjúkori cimborája, ott volt, amikor a kan- és lábszagban megszületett a Magyarország Zrt. terve. A jogi diploma megszerzése után egy évig Soros-ösztöndíjjal Oxfordban tanult. Azon kívül, hogy egy rövid ideig nevelőtanár volt a kollégiumban, fellelhető munkahelye nincs. Világ életében abból élt, amit mi politikának hiszünk és nevezünk. Egészen addig, ameddig le nem bukott egy brüsszeli buliról menekülve a rendőrség elől (a járvány miatt tilos volt rendezvényeket tartani), narkóval a hátizsákjában. Akkor napok alatt tűnt el a Fidesz környékéről is, mintha soha nem is létezett volna. Az ő felesége Handó Tünde, szintén Bibó kollégista volt, a parlamenti bátrak szavazták meg az Országos Bírósági Hivatal élére, ahol volt néhány botrányos produkciója, majd két évvel a megbízatás lejárta előtt átmentette a párt az Alkotmánybíróság ölelő karjaiba.

Polt Péter legfőbb ügyészt sem kell bemutatni, alighanem a többség már hallott megingathatatlan elvhűségéről. Az ő felesége, Polt-Palásthy Marianna Matolcsy György keze alatt  személyügyekért felelős ügyvezető igazgató volt, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese lett, és ma is az. Bibósként vagy nem bibósként, de ott bábáskodott a Fidesz születésénél többek között Áder János, Lévai Anikó, Deutsch Tamás, Kövér László, Simicska Lajos, Bajkai István (az Orbán család ügyvédje), Bayer Zsolt is. A kormány és ország vezetésének szerkezete úgy fest, hogy elsősorban Orbán Viktor bizalmi emberei vannak ott minden poszton, majd sok esetben az ő házastársaik, rokonaik, akik viszik a saját pereputtyot. Néhány áttéten keresztül minden szál összefut, és minden szál ugyanott fut össze.

Azóta természetesen a Kúria már kikérte magának a dolgot, Varga Zs. András feleségének kiválasztásában minden tekintetben jogszerűen jártak el, különben is, hova vezethetne az, ha minden esetben vizsgálnák a jelöltek családi kapcsolatait? Tényleg, az egészen rémes lenne, ha szempont lenne a családi kapcsolat az állami megbízások, pályázatok és hitelek, valamint támogatások odaítélésénél. A Matolcsy családtól Tiborczékig, Orbán apukától Rogánékig (ez az a további pár tucat család, amelyik a kezében tartja az országot minden szempontból) nem élvezne elsőbbséget, mi a bánat lenne itt, ha a miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok és helyettesek rokonsága el lenne zárva a közpénzektől, a kedvezményes állami támogatott hitelektől, támogatásoktól, megbízásoktól mindaddig, ameddig a család egy tagja közvetlenül részt vesz ezeknek a pénzeknek, pályázatoknak az elosztásában, elbírálásában? Kész katasztrófa lenne! Esetleg működne a piacgazdaság, a nem túlságosan okos, képzett és tapasztalt rokon kénytelen lenne a munkaerőpiacon boldogulni. Borzalom még csak belegondolni is! Akkor nem lehetnének miniszterek félig képzett jogászok, nem lehetnének vezetői poszton teológusok, egyházzenészek, csempekereskedők és hasonlóan jól képzett szakemberek. Nem a miniszterelnökhöz való hűség mértéke lenne az alkalmasság fokmérője, hanem a tapasztalat és szakértelem, nem a miniszterelnök körei rabolnák le az országot, hanem azok jutnának lehetőséghez, akik becsületesen dolgoznak, és a végén még kimozdulna az ország lakossága ebből a kiszolgáltatott, nyomorult, reménytelen helyzetből! Rémes lenne, belegondolni is rossz. Jobb ez így, hogy a rokonok és haverok vették a kezükbe az irányítást, így nincs versengés és nincs kibeszélés, ellenvélemény, kritika. Egyetértés van, összetartás és sziklaszilárd egység. Nekik jó. Nekünk nem annyira, de hát tetszettünk volna valami jó családba születni vagy házasodni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.