Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem a szegénységbe taszított, a jobb élet elérésének lehetőségéből kizárt embertömegek, hanem a milliárdossá lett gázszerelők, műkörmösök, fogorvosok és harangöntők fogják kirúgni a trónt az uralkodó segge alól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Hosszú Katinka titkos esküvője mellé felzárkózott az érdektelenségben Vona Gábor öt gondolata Jakab Péterről. Erősnek ígérkezik a verseny, rajthoz állt Palvin Barbara és Justin Bieber is, de várjuk még a további indulókat. Úgy tűnik, mindenki felkapta az unióból való kilépés ilyen-olyan interpretálását, akinek ez a dolga. Az Indexen szavazni lehet, az ATV pedig meginvitálta a stúdióba Novák Elődöt, hogy meséljen már arról, miért lenne nekünk jó, ha kilépnénk. Feszülten figyeltem, de egyetlen új gondolat nem hangzott el, azokat darálta, amiket eddig is. Hogy mennyi az uniós támogatás a költségvetés összességéhez képest, és ezzel szemben a gonosz multik mennyi nyereséget visznek ki az országból. Úgy tűnik, nem csak szerintem nem függ össze a két dolog, mert Rónai Egon is megpróbált rákérdezni Novák gondolatainak menetére, de igen hamar kiderült, hogy esélytelen értelmes választ kicsikarni a nagyszerű politikusból. Ahogy néztem az egyenlőtlen küzdelmet, rájöttem, miről szól ez az egész. Arról a nagyjából öt millió forint havi fixről, és a mellé még járó egyéb juttatásokról, amit a Dúró-Novák házaspár havonta hazavisz. Érteni is vélem a dolgot, hiszen valószínűtlen, hogy a versenyszférában – vagy bárhol máshol – egy ilyen képességű ember az ő kommunikátor végzettségével (én nem tudom, ez miféle szakma, de biztosan van rá igény) és az ő politológus felesége annyit keressen, amennyiből a megszokott színvonalon meg tudnának élni. Én nem állítom, hogy a házaspárt ne érdekelné a politika, mert biztosan érdekli. Azt azonban a látottak – és olvasottak – fényében állítom, hogy talán valami kevésbé kiemelt fizetéssel hasznosabb munkát kellene végezniük. Számomra legalábbis minimum bosszantó, hogy az adóm ilyesmikre megy el, lényegében nekem kell fizetnem azokat, akik mindenben az akaratom ellen ténykednek. Bár ez nem csak Novák Elődre igaz.

Ha már a megélhetésnél tartok – és ez bizony egyre sűrűbben lesz beszédtéma a következő időszakban -, igazán érdekelne, meddig marad egyben a nyáj azok után, hogy a leginkább nehéz körülmények között élő emberek kénytelenek lesznek szembesülni azzal, amivel már eddig is szembesülhettek volna. Megint velük szúrt ki az a kormány, amelyikre személyesen, ciklusról ciklusra szavaztak. Ők azok, akik nem igazán profitáltak sem az szja-mentességből, sem a családtámogatások különféle elemeiből, sem semmiből. A támogatások jövedelemhez kötöttek, aki keveset keres – vagy éppen nyugdíjas -, az sem adókedvezményhez, sem csokhoz, sem más lehetőséghez nem jut hozzá. A rezsicsökkentéses kamu is kevéssé érinti őket, aki fával fűt, az úgy járt. Az infláció viszont éppen az ő családi költségvetésüket nullázza le, holott már eddig sem tudtak tartalékot képezni a jövedelmükből. Nem vagyok biztos abban, hogy az olcsó csirkefarhát és a huszadikai tűzijáték sokat kompenzál a nyomorukon. Már csak az a kérdés, elhiszik-e, hogy erről is a libsik tehetnek. Még van öt nap a nagy nemzeti ünnepelésig, de már ma lezárások kezdődnek, hogy jobban örüljön a nép. Bizonyára remek dolog lesz az ötven fokban kolbászolni a szokottnál is sűrűbb dugókban.

A Népszava interjút készített Ferge Zsuzsával. A szegénység és a kirekesztés kutatásával évtizedek óta foglalkozó szociológus nem látja fényesen a jövőt. Úgy véli – bárcsak ne lenne igaza! -, hogy ebben az országban bármeddig lehet fokozni a szegénységet, nem igazán van esély ellenállásra. Sőt, mivel nagyon nagy tömeget érint, különösebben fel sem fog tűnni, mert mindenki azt látja maga körül az érintett rétegben, tehát a nyomor lesz a természetes közeg. Az iskolázatlanság, a tájékozatlanság, a szociális biztonság teljes hiánya nem azt okozza, hogy az emberek felemelik ellene a szavukat. Éppen ellenkezőleg. Magyar sajátosság, hogy amellé a diktátor mellé állnak, aki a leszakadásukért elsősorban felelős. Ha hátrányosan érinti Orbán hatalmát valami, az nem az elnyomottak elégedetlensége, hanem a sajátjai dühe, amiért nem jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz – főként a brüsszeli pénzek befagyása miatt -, melyeknek révén megszerezték a vagyonukat, és melynek további áramlása létszükséglet a kedvezményezetti kör egybentartásához. Egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy nem a szegénységbe taszított, a jobb élet elérésének lehetőségéből kizárt embertömegek, hanem a milliárdossá lett gázszerelők, műkörmösök, fogorvosok és harangöntők fogják kirúgni a trónt az uralkodó segge alól. Az lesz csak a szép! Már csak azért is, mert ha nem állnak ki magukért mimagyarok, senki más nem fog kiállni értük akkor sem, ha változik a rezsim. Bárki kerül hatalomra – legyen az jószándékú, a kezdetekkor még becsületes politikus -, maga a nép fogja erkölcsileg elsilányítani, és teszi a saját diktátorává. Ha ezt szeretik, akkor nincs mese, ezt kell nekik adni. Kizárólag csak a szisztematikus felvilágosítás, türelmes oktatás lenne képes változtatni ezen, ha arra legalább lenne igény. Hátha történik valami csoda! Bár mitől történne? Az egyetlen lehetőséget én abban látnám, ha a magyar értelmiség állna az élére a változásnak. Ők mostanában nem nagyon szoktak semminek az élére állni, legfeljebb a kitüntetésekért és előléptetésekért alakul ki közöttük némi tumultus. Aki nem ilyen, azt a pártsajtóval összefogva a földbe döngölik.

Hát így éldegélünk mi itt, ebben a tejjel-mézzel folydogáló boldogságban. A szegénysoron. Félúton a fasizmus és a maffiára épülő diktatúra között. Jó ébredezést kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mert van, ami nem változik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.