Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Palacsintába jó lesz a fotó is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, kitartást a hét utolsó munkanapján! A Barátság Kőolajvezeték kidugult, jön az olcsó orosz olaj. Legalábbis ezt írta mindegyik portál, hogy az olcsó olaj jön azon, úgyhogy majd mindjárt jó lesz nekünk. Már amennyiben majd üzemszerűen működnek a benzinkutak, és ha ársapkás üzemanyagot korlátlanul nem is, de legalább drágább benzint és gázolajat lehet kapni biztonsággal. Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nem erősítette meg az optimizmusomat. Szerinte kezdjük el megszokni, hogy nem lesz minden kúton és mindenkor az, amit mi tankolni szeretnénk, sőt, olyan is lesz, hogy semmi nem lesz. Tegnap este egyenesen beszélgetett az úr Rónai Egonnal és abban maradtak, hogy a Balatonnál a legkritikusabb a helyzet, a nagyvárosokban a sok kút közül valahol csak meg tudunk tankolni. Ezért amikor a Balatonhoz indulunk, tele legyen a tank. Kár, hogy nem jutott egyiküknek sem az eszébe, hogy az ország kétharmada nem budapesti, Nógrádsipeken pedig viszonylag kevés a benzinkút.

A propaganda nem tud megnyugodni, még mindig ott tartanak, hogy antiszemita vagy sem a miniszterek elnöke. Későn ébredő, jellemzően távoli országokban élő rajongók nyilatkoznak arról, hogy ki van zárva, Orbán nem antiszemita. Jó. Szerintem nem is állította senki, hogy személyében az lenne, a duma, amit megeresztett Tusványoson, már más kérdés. Értem én, hogy kellett valami nagyot durrantani, hogy megint róla szóljanak a hírek szerte a világban, és alkalom nyíljon becses személyének a megvédésére, egyszersmind és főként emberi nagyságának kidomborítására, de szerintem ez nem fogja elterelni az emberek figyelmét a saját nyomorukról. Van persze, aki egyáltalán nem izgul a jövő miatt, a sajátja be van biztosítva, a többi ember pedig kit érdekel? Nem erről jutott eszembe, csak úgy spontán rácsodálkoztam a köztársasági elnökre, aki szemrebbenés nélkül tolja fel a közösbe a lányát is, az anyját is, némi politikai haszon fejében. Az anya még rendben is van. Felnőtt ember, el tudja dönteni, hogy akar-e eszköz lenni bármilyen játszmában. De egy kiskorú gyerek aligha tudja ezt felelősen eldönteni, helyette a szülőknek kellene észen lenniük. Fog annak örülni 5-10-15 év múlva akár Novák Katalin gyereke, akár Orbán bármelyik unokája, hogy egy ország bámulhatta az arcukat? Szerintem ez gyermekjogi kérdés, már amennyiben van ilyesmi ebben az országban.

Meg kell állapítanom, hogy ennek az országnak olyan csodálatos kormánya van, amilyen máshol biztosan nincs. El tudja azt valaki képzelni – mármint valaki olyan, aki nem Magyarországon él, hanem mondjuk Svájcban, Ausztriában, Romániában, tehát hozzánk képest fejlett jogállamban -, hogy a kormány kihirdet egy új törvényt, ami mindenkinek az életét alapjaiban befolyásolja, senkivel előtte nem egyeztettek, de még csak elő sem készítették, és nincs belőle világbotrány? Az is csak itt fordulhat elő, hogy rezsicsökkentés csökkentésének nevezzenek egy jelentős emelést, és ezt még be is szopja a kedves polgár. Az pedig egyenesen hungarikum, hogy a törvény kihirdetése után hetekkel kezdik el farigcsálni a szabályozás részleteit, mert időközben kiderült, aminek már az előkészítő szakaszban ki kellett volna derülnie – már amennyiben lett volna ilyesmi, hogy előkészítés -, hogy nem jó, hibás, kártékony. Ilyen például a feltöltős gáz- és villanyórával rendelkező háztartások megszívatása, mert az ilyen mérőket elfelejtették szabályozni, így váratlanul szembesültek azzal a családok (ilyen órák jellemzően nehéz anyagi helyzetben lévőknél és albérletben lakóknál szokott lenni), hogy csak emelt áron jutnak energiához, valahogy kimaradtak a csökkentés előtti csökkentésből. Itt jelzem, hogy sok más mellett például ezért lett volna jó legalább a szolgáltatókkal egyeztetnie a kormánynak, hogy ezeket a technikai részleteket ki lehessen dolgozni. Előre, nem utólag. Tehát jó sok család került pocsék helyzetbe, és természetesen éppen azok, akik már eleve is abban vannak. Az nagyszerű, hogy az MVM kitalálta a megoldást és majd utólag kárpótolják azokat, akik sokszoros árat fizettek, csak hát éppen ezeknél a családoknál jelent problémát akár még 500 forint is, nem tudom, miből hiteleznek tízezreket a szolgáltatónak.

Történtek még izgis dolgok, például Jakab Péter kilép a Jobbikból. Egészségére neki! Szentkirályi Alexandra zűrzavaros Facebook-posztban magyarázta el az egyszerűagyú híveknek, hogy mi is a helyzet a kormány erdőirtási tervével. Ha én jól értem, akkor az van, hogy most veszélyhelyzet van. Ezért még nem állnak neki fát vágni, majd csak akkor, ha veszélyhelyzet lesz. Azért nem fogja károsítani a természetet a több fa kivágása, mert a hatóságok ellenőrizni fogják. Az erdőgazdálkodás nálunk tervszerű tevékenység, ezért ki lehet vágni úgy több fát, hogy nem marad kevesebb. Sőt, még nagyobbak lesznek tőle az erdők. Desszertnek meg lehet tekinteni egy intim fotót, melyen a kormányszóvivő nem kormányszóvivőként, hanem a kaszinótulajdonos-milliárdos-honvédelmi miniszter szorgos asszonykájaként látható több üvegnyi baracklekvár társaságában, melyeket ő rakott el. Ebből is látszik, hogy miért hasítanak annyira azok, akik közel állnak – ülnek, térdelnek – Orbán Viktor mindennél becsesebb személyéhez. Ők ügyesebbek. Nálunk például az idén nem készült lekvár, mert a gyümölcs baromira drága, a cukor ugyan nem drága, ellenben nem nagyon lehet kapni. Majd időnként veszünk pár üveg boltit, ha futja rá. Ha nem futja, akkor majd nézegetem Szentkirályi Alexandrát a lekvárosüvegek társaságában a fotón. Palacsinta mellé az is jó lesz.

Ezzel a szép tervvel el is búcsúzom, kellemes ébredezést kívánok mindenkinek! Mi – szokásunk szerint – hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.