Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarul az van, hogy a hozzáértő, családbarát kormány mindent elba**ott, amit csak lehetett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Hétfőn nem, de kedden sikerült a KSH-nak nyilvánosságra hozni a júliusi inflációs adatokat. Ha jól nézem, megint győzelemre állunk, csodálatosan emelkedik az életszínvonal. Ha nem az emelkedik, akkor rosszul gondoljuk, hiszen a negatív növekedés is növekedés, ezt már azóta biztosan tudjuk, amióta a nagy mágus közölte velünk. Igazából kezdek is izgulni, hogy a Matolcsy család ki tudja-e gazdálkodni valahogy a rezsiköltségeit. A miniszterek, államtitkárok és államtitkár helyettesek sorsa kevésbé aggaszt, róluk gondoskodott a gazdájuk, bőven infláció felett emelte a fizetésüket. A pedagógusok pedig akár fél lábon is ki fogják bírni addig, ameddig Brüsszel ad pénzt az ő béremelésükre is.

2022. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7%-kal meghaladták az egy évvel korábbit.

Az élelmiszerek ára 27,0%-kal emelkedett, ezen belül a leginkább a margarin (65,8%), a kenyér (57,9%), a sajt (52,6%), a száraztészta (49,1%), a tejtermékek (43,8%), a baromfihús (38,8%), a péksütemények (38,5%) és a tojás (37,5%) drágult. Átlag alatti mértékben, 13,0%-kal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9%-kal került többe. (KSH)

Megnyugtató a tudat, hogy augusztusban lényegesen komolyabb inflációt várnak a szakemberek, de aztán sem lesz megállás, hiszen az extraadók és a rezsiárak, az energiahordozók áremelkedése most fog majd beépülni a termékek és szolgáltatások áraiba. Érdekes módon nem igazán hallani nyugdíjemelésről, pedig már régen nem beszélhetünk inflációkövető nyugdíjról az összesen 8,9 százalékos emeléssel. Lesznek itt csodák, amikor majd az első rezsiszámlák megérkeznek az első hideg hónap után. Abban nagyjából biztos vagyok, hogy a szektatagok először majd a libsiket, Gyurcsányt és Brüsszelt fogják okolni a nyomorukért, de arra már nem vennék mérget, hogy ez tartósan így marad akkor is, amikor szembe kell nézni a valósággal és el kell dönteni, éhenfagy vagy megtanul fotoszintetizálni az aranyos rajongó savasbácsi és ájlavjúnéni. Az elég súlyos probléma, hogy azok is szívnak – pontosabban szívunk, mert most sem nyertem a lottón. Igaz, ha nem is veszek szelvényt, az sokat nehezít a dolgon -, akik nem rájuk szavaztak.

Nem tudom, mi lesz a megoldása az eldugult Barátság Kőolajvezetéknek, de rendes hazafi bízik a kormányban és külön Orbán Viktorban. Kinyaralja magát, hazajön és az asztalra csap, az tuti. Mert megmondta ő, hogy ameddig ő a miniszterelnök, itten nem lesz rezsiemelés, és ne a magyar emberek fizessék meg a mások háborújának az árát, és a rezsicsökkentés Oroszországból jön, és nekünk ki kell maradni ebből (mindenből), és ha Gyurcsányzay Ferencpéterre szavazott volna a magyaremberek, akkor már az összes ovist átoperálták volna az ukrán fronton harcoló alakulattá, és ha győzött volna a baloldal, akkor most infláció lenne, 400 forint lenne az euró és drágulna a gáz, az olaj és az élelmiszerek is. Na ettől mind megvédett minket doktorminiszterelnökúr, hogy a jóisten áldaná meg őt mind a két kezével. Plusz boldogság, hogy még a migránsok sem jönnek.

Amúgy tudomásom szerint máshol nincs ekkora tankolási gebasz, mint nálunk. Itt nagyrészt az üzemanyag ársapka okozza a bajokat, mert annyiért senki nem hajlandó benzint és gázolajat szállítani az országba, amilyen árat a kormány kitalált. Máshol is van árkorlátozás, de azt ott úgy oldják meg, hogy a kereskedő megkapja érte a piaci árat, aminek egy részét a vásárló fizeti, azt egészíti ki a kormány a költségvetésből. Összességében tehát azt is az emberek fizetik, csak éppen szétterül az adófizetőkön a plusz teher. Nálunk is így működik a rezsicsökkentés, csak éppen ez alól a 25 év alatti munkavállalók és a többgyermekes családok mentesülnek, mert ők nem fizetnek adót a kormány nagyvonalúságának köszönhetően. A szegények adóját, áfát persze mindenki fizet, de szja-t nem.

Magyarul az van, hogy a hozzáértő, családbarát kormány mindent elbaszott, amit csak lehetett. Addig szart a brüsszeli asztal közepére Európa DNS-e, ameddig megunták az egybegyűltek, tehát nincs pénz. Addig ugatott a Norvég Civil Alapokkal a kipcsak kormány, ameddig azok beintettek, tehát nincs pénz. A választás előtt a kormány kisöpörte a padlást, hogy megvásárolhassa a szavazatokat, tehát nincs pénz. Az évek során az országba érkezett uniós források döntő részét ellopták, a maradékot baromságokra költötték, tehát nincs pénz. Ha például a stadionok helyett a vidék önnfenntartását tűzték volna ki célul, és hűtőházakat, élelmiszerfeldolgozókat, varrodákat építenek, most előbbre lennénk, mert a közmunka helyett lenne rendes munka. Ha a multik helyett a magyar kkv-kat támogatják, akkor most lenne, aki adót fizet. Ha az egyetemek alapítványba mentése helyett szellemi, innovációs központokat hoznak létre, ide vonzva a azokat a kutatókat, tudósokat, újító szellemeket, akiknek munkájára aztán majd felépülhetnének a fejlett munkahelyek, és kialakulhatna a tudásalapú társadalom, akkor most nem kellene ész nélkül kapkodva megoldást kínálni a katából kiszorított vállalkozóknak, akiket előtte kiszorítottak az ekhóból, majd oda akarják most visszaterelni őket, mindenzt adóév közepén, a legnagyobb fejetlenséggel. Ha a kormány nem törli el a svájci-indexálást, akkor most nem az lenne, hogy a nyugdíjak reálértéke napról napra csökken. Ha nem Mészáros Lőrincet kellett volna feltőkésíteni, akkor most nem kellene leállítani az onkológiai központ fejlesztését. Ha átalakították volna az egészségügyi rendszert, akkor most lenne elég orvos és szakdolgozó, nem kellene egész osztályokat bezárni, a betegeknek sem kellene idő előtt távozni ebből a világból. Ha a fél ország lebetonozása helyett a megújuló energiákra való átállást segítették volna, most nem lenne ekkora para. Ha a lopás, a szavazatvásárlás, az egyház megvesztegetése helyett a lakóingatlanok szigetelése és a fűtéskorszerűsítés lett volna a prioritás, akkor most nem lenne ekkora para. Ha a diktatúra kiépítése helyett az önkormányzatiság megerősítése, ha a gumigerincű nyaloncok pozícióba tolása helyett szakemberek alkalmazása, olcsó magyar munkaerő és az összeszerelőüzemek idetelepítése helyett az oktatás, a magas hozzáadott értékű munkahelyek idecsábítása, a gazdaság tényleges teljesítményének emelése, a fizetések, nyugdíjak, ellátás színvonalának emelése – tehát az életszínvonal emelése – lett volna az elmúlt 12 év programja, akkor most nem rohadna le a forint, nem lenne ekkora az infláció, nem okozna gondot kifizetni a drágább energiahordozókat, nem állna a katasztrófa szélén az ország. De ott áll. Csak azt remélem, Orbán Viktor gondtalanul nyaral.

Jó ébredezést, kellemes napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.