Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Aztán jön egy technikai probléma, és megint letolt gatyával állunk a vérzivatarban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha valakit vigasztal két nemüzemanyaghiány, két többszámjegyű élelmiszerinfláció és két dupla gázáremelés mellett/közben, az Origo nevű kanális névtelen, ámde világraszóló cikkben megírta, hogy AZ UKRÁNOK MIATT nem jön az orosz nafta a barátságról elnevezett kőolajvezetéken, a Mol pedig a kormánypropagandát jobbról előzve sietett megnyugtatni a békésen legelésző közönséget arról, hogy több hétre elegendő tartalék van kőolajból.

Amiatt nyilván semmi ok nincs nyugtalankodni, hogy az állampárti olajcég fő forrása éppen ez a bizonyos Barátság kőolajvezeték, ahol most ugye szünetel a szállítás. Igen, az ukránok miatt, megírta az Origo. Meg Brüsszel, meg Gyurcsány. Ha nem lenne világos, most van az, amikor egyenes adásban lehet nézni, hogy miképpen válik valóra az Orbán-párt összes hagymázas választási ígérete: így nem sodródunk bele a háborúba, így nem kell nekünk, magyaroknak az egész földkerekségen egyedüliként megfizetni a háború árát. Azt mondták, erre egyedül Orbán és a pártja jelenti a garanciát, azért kell rájuk szavazni, hogy megmaradjon a rezsicsökkentés, aminek az alapját az olcsó orosz energia jelenti.

Ma, augusztus 10-e van, és miközben a benzinkutakon csúcsra jár éppen a hatósági áras populizmusból szárba szökkenő hiánygazdaság minden nyomorúsága (a kis kutaknak már csak a rendelt mennyiség felét szállítja a Mol, az állami támogatás késik, a gazdáknak már nem szállítják ki a hatósági áras dízelt, stb.), felmerült bennem egy kérdés, ami a legfontosabb kérdés jelen esetben. Ha tehát augusztus 4-e óta áll a Barátság kőolajvezeték (és ennek megfelelően zuhannak a Mol részvényei is a tőzsdén), mimagyaroknak miért külföldi médiumok, hírügynökségek beszámolóiból (Bloomberg, Reuters) kell megtudnunk, hogy ez a helyzet? Persze az is rohadtul érdekes, hogy egy tőzsdei cég ezt miért titkolja napokon keresztül és ebből ki profitál, de a fő kérdés ez: a vizes tűzifával fűtés gondolatához szoktatott populációt miért nem tájékoztatta a kormány? Merthogy amikor a vezérkos hazarongyolt Amerikából és váratlanul kormányülést tartott, mielőtt elzúzott volna Horvátországba, augusztus 5-e volt, és azóta se tudni, hogy miről volt szó azon a kormányülésen. A minden böffentéséből önfényező propagandát gyártó kétharmados kormány miért kussolt napokon keresztül, a páfránymintás divatdiktátor miért nem tájékoztatta a populációt a dallasi történelmi pojácáskodásból hazatérve arról, hogy a háborús bűnös és a háborús áldozat közötti konfliktus miatt a magyar (meg cseh és szlovák) szállítások állnak, miközben mimagyarok úgy tudjuk, hogy minden fasza? Vagyis hát látjuk, hogy mekkora a káosz, de sokan még mindig a propagandának hiszünk, nem a szemünknek.

Mi ugyanis eddig úgy tudtuk – vissza lehet keresni a páfránymintás főnökével valószínűleg nem véletlenül éppen egy időben nyaraló, oroszbarátságért felelős külügyminiszter (és a hozzá hasonlók) megannyi harcos megnyugtató propagandaszólamait arról, hogy mennyire nagyon meg vagyunk védve, és miközben mások pórul járnak, mi fürdeni fogunk az olcsóságban és az olcsó olajban -, hogy minden rendben van, Putyinnal mindent lezsíroztak, és bár rohadna meg Brüsszel a szankcióival, mi most is okosabbak voltunk mindenki másnál. Na most ehhez képest, tekintve, hogy Magyarországra szinte kizárólag ezeken a csővezetékeken keresztül érkezik az orosz olaj és gáz, ez elég nagy problémának tűnik, bár a világért sem akarnám a pánikot kelteni, és megzavarni a nertársakat a jól megérdemelt pihenésben, nyaralásban, DE. Attól még a kérdés szerintem jogos: ha lassan egy hete nem érkezik Putyintól a véres olaj, akkor miért nem tájékoztatták erről a populációt? Az nem jó válasz, hogy Szijjártó és Orbán is nyaral, kenjük a hajunkra, hogy nemhogy olcsó, ársapkás üzemanyag nincs, de sok helyen már semmilyen, háromjegyű számú benzinkúton már két napja sem lehetett tankolni.

Mi történik, elvtársak? Azt leszámítva, hogy a tőzsdei részvényeit illetően zuhanórepülésben lévő Mol szerint több hétre elegendő tartalék van kőolajból (valahogy az ilyen megnyugtatásra szolgáló nyilatkozatok a legijesztőbbek), bár azért árnyalják a képet a Mol Dunai Finomítójának karbantartási munkálatai, amelyek éppen most vannak folyamatban. Nem akarok elveszni a részletekben, komoly szakemberek elmagyarázták ennek az egész helyzetnek a várható következményeit (igen, enélkül a gebasz nélkül is komoly fennakadásokra lehet számítani az üzemanyag ellátásban, a már most is nyilvánvaló ellátási zavarokat fejelte meg a Barátság olajvezeték leállítása), én csak azt nem értem, hogy ha a Molnak több hétre elegendő tartaléka van (pár hete még hónapokra elegendő tartaléka volt, ha jól emlékszem), akkor miért kezdeményeztek egyeztetést a díjkötelezettség átvállalásáról? Mekkora lehet a szar, ha már az oroszok helyett is fizetnének, csak jöjjön a kőolaj? Ha minden fasza, miért kér a Mol felelős fogyasztói magatartást, hogy jusson mindenkinek üzemanyag? Ja, és ha csak egy technikai problémáról van szó – ahogy a kényszeredetten és késve megszólaló kormány Palkovicsai és Kovács Zoltánjai állítják -, akkor az Origo miért írja, hogy az ukránok miatt nem jön a cucc?

Meddig terveznek még titkolózni, maszatolni, és hülyének nézni mindenkit? Addig, ameddig akkora káosz lesz, hogy majd könyörögve kéri a nép, hogy repüljön az ársapka, mert még az is jobb, mintha egyáltalán nem lenne üzemanyag? Vagy mi a terv? Majd Pintér küldi az SMS-t hogy ha elfogyott az üzemanyaga, üljön át egy másik gépjárműbe, polgártárs? Vagy majd ha tényleg elszabadul a kiszámíthatatlan háborús bűnös és áldozata közötti konfliktussal nyakon öntött hatósági áras populista átverésből fakadó totális káosz, majd bejelentik, hogy a felelőtlen fogyasztók tehetnek róla? Ne cifrázzuk, még ha ez erkölcsileg és szellemileg árvízkárosult állampárti csőcselékmédiának most is a legnagyobb gondja a Kreml propagandájának terjesztése, a helyzet világos: tizenkét év stratégiailag elcseszett energiapolitikájának minden mosléka most zúdul bele az arcunkba. A függetlenedés, az alternatív források felkutatása és a megfelelő infrastruktúra kiépítése helyett az egyre szorosabb moszkvai energiafüggésen való ügyködés végre meghozta az eredményét. Most már az is érezni fogja a bőrén, aki  propagandafogyasztással védekezik a valóság ellen. Ennek fényében még durvább, hogy mindennek a tetejébe Magyarország független áramtermelésének garanciáját egy orosz hitelből, orosz fűtőelemekre tervezett, orosz darabokból álló, oroszok által kivitelezett atomerőműben látják. Aztán ha jön egy technikai probléma, megint letolt gatyával állunk a vérzivatarban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.