Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lehet mindig felmenteni a társadalmat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben arról beszélgettem egy újságíróval – aki járt Boszniában nemrégiben -, hogy a társadalmaknak vajon mekkora felelőssége van egy-egy ilyen esetben. Ő ugyanis arról beszélt, hogy a szerbek nem tehetnek arról, hogy vezetőik felelőtlenségének következményeként kitört a boszniai háború és legalább 100 ezer ember halt meg a konfliktusban. Az elmondása szerint bárkivel is beszélgetett, nem tápláltak haragot a másik féllel szemben, és állításuk szerint ez csupán a politikusoknak köszönhető. Nyilván erre egyszerűen mondhattam volna azt is, hogy egyetértek, valóban a szegény civil társadalom nem tehetett semmit, a szerb politikusok döntöttek, a háború megindult és már nem volt mit tenni. Véleményem szerint azonban ez a társadalom indokolatlan felmentése valami olyan tragikus esemény alól, amelyért igenis ők is felelősek.

Mindenki? Dehogy mindenki, de ettől még hazugság lenne azt állítani, hogy Milosevics egyedül vívta a háborút éveken keresztül, a szerbek pedig tiltakoztak a támadásai ellen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szerb társadalom egésze felelős a háborúért, hiszen ez is hazugság lenne, de igenis részesei voltak ennek a konfliktusnak. Mint ahogy az sem mondható, hogy kizárólag a náci párt felelőssége a több millió halott Európa-szerte, hiszen a német társadalom sem igazán harcolt Hitler ideológiájával szemben. De sokan szeretik felmenteni például a magyar társadalmat is a holokauszt borzalmaival kapcsolatban, hiszen biztosan a náci párt kényszerítette arra a társadalmat, hogy halálba küldjenek több százezer zsidót, cigányt, meleget és mozgássérültet, miközben a valóság az, hogy a társadalom egy jó része konkrétan boldogan segítette ezeknek az embereknek a bevagonírozását.

Soha semmi sem fekete vagy fehér, pont ezért óriási hiba véleményem szerint felmenteni a teljes társadalmat, hiszen igenis ők is felelősek a kialakult helyzetért. Ugyanez igaz Orbán hatalmára, hiszen őt is megszavazta valaki ugyebár, méghozzá 3 millió magyar állampolgár, tehát a társadalom egy jelentős része. Ha esetleg Orbán nekimenne Ukrajnának és magáénak akarná Kárpátalját, ami miatt konfliktus alakulna ki, ezért csak és kizárólag Orbán lenne a hibás, vagy vele együtt a magyar társadalom egy része is, aki asszisztált Orbán hatalomban maradásához? Véleményem szerint az utóbbi igaz, még ha fáj is kimondani. Én soha nem szavaztam Orbánra, ezért elmondhatnám, hogy ugyan nem az én felelősségem az, hogy mit tesz Orbán a hatalmon, de én magam is a magyar társadalom része vagyok, ezért még ha felelős nem is vagyok annak döntéseiben, mégis úgy érzem, hogy nem háríthatom el magamtól azt a tényt, hogy a magyarok voltak azok, akik erre az emberre szavaztak.

Sokkal egyszerűbb elhárítani a felelősséget és mentegetni magunkat, vagy másokat, miközben az emberiség a történelem során már több alkalommal is megmutatta, hogy mire képes. Nincs tökéletes nemzet, vagy társadalom. Emberek milliói megvezethetőek, agymosásra hajlamosak és akár gond nélkül egymásnak ugraszthatók. Ez igaz a franciákra, németekre, spanyolokra, szerbekre, vagy épp a magyarokra is. Senki sem kivétel sajnálatos módon, hiszen konfliktusok az elmúlt évszázadokban mindenhol kialakultak. Ezekből viszont tanulni kellene, nem pedig megfeledkezni, vagy arról beszélni, hogy ezek mind csupán a politikusok hibái. Hitlert annak idején demokratikus úton választották meg, mint ahogy Milosevicset is megválasztották. Ezek az emberek nem erőszakkal ragadták magukhoz a hatalmat, hanem a társadalom elegendő szelete szavazott rájuk.

A spanyolok sem menthetőek fel a polgárháború miatt, amely a mai napig sokszor konfliktusokat szül. A spanyol jobboldal úgy gondolta, jobb, ha egyszerűen megpróbálják elfelejteni, hogy mi is történt, ez ugyanis az ország érdeke. Letagadták a tömegsírok létezését, mint ahogy sikerrel átmentették Franco pártját is az újkor számára, mintha mi sem történt volna. Viszont mióta baloldali kormány van hatalmon a vezetők célja, hogy megemlékezzenek a konfliktusról, hogy beismerjék, a tragédia megtörtént. Viszont annak érdekében, hogy soha többá ne fordulhasson elő hasonló, a legfontosabb az, hogy ne hallgassanak róla, hanem megtanítsák a felnövekvő nemzedékeknek is. Erre a jobboldal egy részének válasza az volt, hogy újra azt kezdték el hangoztatni, hogy a republikánus oldal – ez jelen esetben a baloldalt jelenti, akik a monarchia ellen harcoltak – volt az, amely kiprovokálta a konfliktust, és ha ők maradtak volna hatalmon, akkor Spanyolország kommunistává válik.

Állandóan megy a másik hibáztatása, a tények letagadása, hiszen nem lehet hibás egyik, vagy másik fél sem. Miközben nyilvánvalóan történtek atrocitások mindkét fél részéről is, azért az a legtöbb esetben felismerhető és bizonyítható, hogy ki robbantott ki egy konfliktust. A boszniai háborút a szerbek – szerb vezetés, ha jobban tetszik -, a második világháborút a náci Németország, a spanyol polgárháborút pedig a Franco vezette spanyol fasiszták. Aztán hogy ezt követően a másik oldal is követett el súlyos bűnöket, az nem vitás, viszont ha senki ki sem robbantja a konfliktust, akkor nincs miről beszélni. Jó lenne, ha leszoknánk arról, hogy mentegetni próbáljuk magunkat, vagy másokat, ha ugyanis ez nem történik meg, soha nem leszünk képesek társadalomként fejlődni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.