Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bezzeg, ha a klingoniak lennének kormányon, áram és gáz sem lenne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Tegnap és szombaton végre esett az eső, de tartok tőle, hogy az már nem segít azon, ami kiégett. És majdnem minden kiégett, amit nem lehetett locsolni. Ezt a lélektani pillanatot ragadta meg Orbán Viktor és bejelentette: őrájuk aztán számíthatnak a magyar gazdák, mert a kormánynak mindennél fontosabb, hogy ne menjenek tönkre. Akinek az éves munkája ott égett meg a földeken, annak is meg kellett vennie a műtrágyát, növényvédőszert, palántát, vetőmagot, tankolni kellett a mezőgazdasági gépeket, fizetni az embereket, de nem lesz mit betakarítani, annak jelenleg bevétele nincsen, csak adóssága. Még csak váratlannak sem lehet nevezni a brutális aszályt, hosszú évek óta tudjuk, hogy ebbe az irányba halad Magyarország éghajlata, és minden évvel csak romlani fog a helyzet. Tudta ezt a 12 éve megszakítás nélkül uralkodó kormánypárt is, mégsem tettek az égvilágon semmit, hogy ne következzen be az, ami most történik. A stadionokban lehet locsolni is, fűteni is a füvet, de a gabonát, kukoricát, gyümölcsösöket nem lehet öntözni, mert nincsen kiépített víztározó-rendszer, sem locsolási lehetőség. Tudom, erről is Gyurcsány tehet, Soros, a migránsok, a libsik és Greta Thunberg. Gyanítom, az ország legnagyobb parasztjai – különös tekintettel Mészárosra, Csányira, Tiborczra és rokonságára – fognak kapni támogatást, mások néhány bíztató szót, és ígértet. Vagy azt sem. De propaganda biztosan jut mindenkinek, és hitelmoratórium is egy évre. Azt nem tudom, jövőre miből fogják a gazdák visszafizetni a felgyűlt hiteleket, hiszen idén megint kell műtrágya, vetőmag, növényvédőszer, gázolaj, és ezt csak a következő év termésének terhére – tehát hitelből – tudják a legtöbben finanszírozni. Ha nem lesz aszály és jó termés lesz, akkor kijönnek nullára, de megélni már aligha tudnak. Ha megint elpusztul a termés, akkor csődbe mennek. Az egész mezőgazdaság  3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatást és 1,4 milliárd többlettámogatást kap, ez utóbbit az öntözés energiaköltségének növekedése miatt. Ha jól emlékszem, a frissen épülő kínai akkumulátorgyár egymagában több közpénzt kapott. A kártérítési alapban mindössze 12,5 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre, töredéke a vizes vb-nek, semmi a vadászati világkiállítás 70 milliárdjához képest, valószínűleg a huszadikai tűzijátékra is több pénz fog elmenni. A kormány felelőssége, hogy ilyen helyzetben segítsen, de ha a pedagógusok béremelésére nincsen pénz, aligha lesz erre. Tehát bátran beszélhetünk a kormány felelőtlenségéről.

Ütemesen haladunk a szakadékban, nem biztos, hogy elég lesz a papagájkommandó folyamatos kántálása, hogy bezzeg ha a baloldal lenne kormányon, már háromszor ennyi lenne a rezsi, eltörölnék a nyugdíjakat, átoperálnának mindenkit, háborúba vinnék az embereket, és ötszázmillió migráns telepítenének az országba. Mert ez jó sokáig működött, de mostanra tényleg oda jutunk, hogy akinek a napi megélhetése lehetetlenül el, az elkezd gondolkodni. Vagy ha arra nem képes, akkor dühös lesz, és tök mindegy, mi lenne, ha a baloldal lenne hatalmon, mert nincsen hatalmon. 13 éve a Fidesz van, eddig működött a propaganda valódi teljesítmény nélkül is, de azt igen nehéz elhinni, hogy amikor még nemrégen azzal döngette a mellét Orbán is, Szijjártó is, hogy ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, és 15 évre szerződtek, szóval van, akkor most miért nincs és miért kerül hétszer annyiba. Itt omlik össze az ország zajosan és üvöltve, sehonnan sehová nem jutottunk el 12 év alatt, az embereknek éppen úgy nincs tartalékuk – mert miből is lenne ilyen fizetések mellett -, mint az államnak, hitelekből élünk és a magyar gazdaság az első, amelyik a gazdasági válság előszelére, uniós pénzek nélkül azon nyomban maga alá szarik. Ameddig más országok most vezetik be a rezsicsökkentést a lakosság védelmében, az Orbán-kormány most engedi el. Ameddig olcsóbban lehetett beszerezni az energiahordozókat, mint amennyiért a lakosság kapta, addig a rezsicsökkentéssel hülyítettek mindenkit, de valójában átverték az embereket, most pedig rájuk szabadítják a poklot, amikor éppen segítség kellene. És ez még csak az eleje, és még most is úgy hazudnak, mint a vízfolyás.

Van jó hír is. Mostantól visszamehetnek dolgozni a nyugdíjas pedagógusok az állami rendszerbe úgy, hogy még a nyugdíjukat sem függesztik fel, és fizetést is kapnak. Eddig csak akkor tehettek ilyet, ha írtak könyörgő levelet a kormánynak, és engedélyt kaptak rá. Ha nem írtak vagy nem kaptak, akkor nyugdíjat sem kaptak egyidejűleg a fizetéssel, ám a nyugdíjalapjuk sem emelkedett a pluszban ledolgozott idővel. Most a gondoskodó, minden körülmények között az emberek érdekeit szem előtt tartó kormány feloldotta ezt a nagyon okos intézkedést. Nem ám eltörölte, csupán egy évre feloldotta. Nem rendesek? De. Hiába, jó kormányunk megvéd minket, ha mindjárt belepusztulunk, akkor is. Márpedig lassan tényleg ott fogunk tartani, hogy valaki beleroppan. Vagy ők, vagy mi. Majd kiderül.

Addig is jó ébredezést kívánok mindenkinek. Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy mindig szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.