Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nagyszerű tárgyaló Szijjártó Péter

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma annyi az ár, amennyit az eladó mond, és a vevő vagy megveszi, vagy nem veszi meg. Vagy hajlandó biztosítani az adott árszinten az energiaellátását, vagy inkább lemond róla, és akkor azt mondja, ”kevesebb meleg vizet használjunk, kevesebbet fűtsenek az emberek, majd azt mondja a rendkívül tehetséges európai bizottsàgi alelnök, hogy inkább szellőztessük ki a ruhát és ne mossuk ki.

Ezek a szavak Szijjártó Péter külügyminiszter száját hagyták el nemrégiben, aki tökéletesen bizonyította, hogy a magyar kormány bepucsított az orosz vezetésnek. Nem véletlenül járt nemrégiben Moszkvában Szijjártó, ahol Lavrovval tárgyalt gázbeszerzésekről, hiszen úgy tűnt, akár hiány is kialakulhat idehaza. Értem én, hogy ki vagyunk szolgáltatva – a fél Európai Unió – az orosz gáznak és olajnak, de azért csak át kellene gondolni, hogy milyen helyzetbe hozzuk magunkat, nemde? Mi lett volna, ha az elmúlt 12 évben mondjuk a lakóházak szigetelésére költött volna ezer milliárdokat a kormány, nem pedig stadionok és templomok felépítésére?

Eddig is tervben volt, hogy az EU lassan, de leválik az orosz energiarendszerről, hiszen olyan függés alakult ki, amely nem egészséges, pláne nem egy olyan országtól, amely képes háborúkat indítani egyes területekért. Az ukrajnai háború pedig végleg rádöbbentette a világot arra, hogy nem válhatunk függővé az orosz gáztól és olajtól. Persze ezt könnyebb mondani, mint megcselekedni, de ha meg sem próbáljuk, úgy biztosan elbukunk. A mostani EU-s szankciók arra tesznek kísérletet, hogy ez a leválás megtörténjen. Gyorsabban, mint arra sokan számítottak ugyan, de már így is volt több évtizedünk arra, hogy ezt megtegyük, viszont késlekedtünk. Késlekedtünk, mert az olcsó orosz energiaforrások miatt elkényelmesedtünk. Na nem mindannyian persze, hiszen több ország is egyre nagyobb mértékben fektetett be a megújuló energiákba, de Magyarország ebben sem jár az élen természetesen.

Vannak folyóink, vannak szeles területeink, napfényből sincs hiány, geotermikus energiát is elő lehetne állítani, de ezek mindegyike igen kevés energiát termel jelen állás szerint idehaza. És ha a mostani kormányon múlik, akkor ez a helyzet nem is nagyon fog változni, mivel jól láthatóan bármekkora összeget hajlandóak vagyunk kifizetni az oroszoknak, csak hogy legyen elegendő gáz és olaj a télre. Persze erre sokan mondhatják, hogy igenis szükség van erre, hiszen máskülönben akár emberek halálához is vezethet a szankciós politika, de ez akkor sem megoldás, hogy mindenkivel szembe megyünk.

Az is érdekes ebben a témában, hogy Szijjártó hónapokkal ezelőtt azt mondta, hogy a magyarországi gázellátás biztosított, ezért járt Orbán Moszkvában még a háborút megelőzően. Ha akkor biztosított volt, akkor mi történt időközben? Tudom EU, meg Soros, de viccet félretéve, ha megállapodást kötöttek, akkor most mégis miért volt szükség egy újabb szerződésre? Hirtelen rájöttek, hogy hiányzik 700 millió köbméter gáz a hazai tárolókból? Ki hiszi ezt el? Nyilván gondok vannak Európa energiaellátásával, ezt senki sem tagadja, de most kellene összefognia a teljes régiónak és kiállni a morális értékeiért, és nem kellene becsicskulni az oroszoknak akkor, amikor a cél pont az lenne, hogy megmutassák a háborút kirobbantó félnek, hogy van az a pont, amelyet ők sem léphetnek át.

A magyar kormány számára minden más fontosabb, mint ennek az üzenetnek az elküldése. Pontosan látják ugyanis, hogy a rezsicsökkentés már nem volt tartható, ami miatt most igen sokan akár el is fordulhatnak tőlük. Ez veszélyes ugyan, de van négy évük arra, hogy még ha el is veszítenek szavazókat, akkor is simán megnyerjék a következő választásokat. Mert hát lássuk be, jelenleg a Fidesz ellensége leginkább saját maga, nem az ellenzék. Amennyiben lenne ellenzék ma Magyarországon, úgy a KATA kivégzését és a rezsiemelést is fel tudták volna arra használni, hogy akár le is mondassák a kormányt. Ezzel szemben pár MTI sajtóközleménynél többre nem nagyon futotta az ellenzéktől. Persze még a darabjaikat szedegetik össze a hatalmas választási vereséget követően, de jobban tennék talán, ha inkább átadnák a stafétát másoknak, akik még nem szerepeltek le.

Szijjártó fenti kijelentése a tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kormány hajlandó bármennyit kifizetni az oroszoknak, csak nehogy a választók megharagudjanak rájuk. A gond csak az, hogy ezt a pénzt mi adtuk össze és jobb lett volna, ha nem túlárazott gáz megvásárlására költik el, hanem valami társadalmilag hasznos tevékenységre.  De hát mit is várhatunk attól a kormánytól, amelynek egyetlen cél lebeg a szemei előtt; az ország teljes kirablása. Ismételten a rossz oldalra sikerült állnunk, mint a történelem során már oly sokszor. Lehet itt a kormányt szapulni a rossz döntésekért, de az istenadta nép volt az, amely ezeket a szerencsétleneket választotta meg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.