Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennél a beteg, undorító beszédnél egyetlen nagyobb bűn van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vidám jó reggelt, tikkasztó hőségtől mentes napokat kívánok mindenkinek! Meg gumicsontok rágcsálásától menteset is, bár én nem vagyok annyira okos, hogy ellentmondást nem tűrve kijelentsem, mi minden gumicsont ahhoz képest, hogy mi minden nem az. Például ahhoz képest, hogy az önkényuralkodó állampárt választási ígéreteivel ellentétben, szakmai elemzések szerint ősztől a családok felének emelkedik a rezsiszámlája, mintegy negyedmillió háztartást fenyeget a százezres gázszámla. Pedig április 3-a előtt egyáltalán nem erről volt szó. Vagy ahhoz képest, hogy ezer ember részvételével nem lehet nemhogy egy elszabadult rezsimet jobb belátásra bírni, de egy hidat lefoglalni se nagyon. Vagy ahhoz képest, hogy miközben a második világégés sötét időszakának retorikájával szórakoztatják a közönséget, ugyanúgy tolják a közpénztalicskát, és lapátolják a csilliárdokat, ahogy eddig. Láthatóan az egyik nem zárja ki a másikat. Attól, hogy az egyik fontos, a másik nem válik jelentéktelenné. Sajnos.

Szóval nem akarom megmondani a tutit, de azt látom, hogy az önkritikátlan nyelvcsapkodásokkal, ájultan lefetyelő Mráz Ágoston Sámuelen és hasonszőrű, alázatos, tányérnyalásért tartott társain kívül vannak jópáran, akiknek a körében a felcsúti doktorminiszterelnök tusványosi fajelméleti kirohanása nem aratott osztatlan sikert. Vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy mindenki a gumicsontot rágja, aki nem orbánista. Vannak elég sokan –  a román politikai pártoktól és a román külügyminisztertől a Roma Parlamenten keresztül a Mazsihiszig -, akik nem keresik a felmentéseket a tiszta fajról versus kevert fajról hőbörgő, a kevert fajú országokat már nemzetnek sem tartó Orbán számára, és meg sem próbálják megmagyarázni, hogy mindenki, aki megrökönyödött azon, hogy a 21. században egy európai uniós ország miniszterelnöke ilyen ordas retorikát alkalmaz – függetlenül attól, hogy ő maga náci vagy nem náci, és miért nem nem náci – csak a szokásos műbalhét tolja. A háromnevű, fideszes nézőpontot képviselő elemző azt mondta a függetlenséggel alig vádolható Indexnek, hogy „túl a szokásos műbalhén”, az ellenzék továbbra sem érti, hogy Orbán Viktor tabuk nélküli nyelven beszél, és elítéli a politikai korrektség tabusítási folyamatát:

Önmagát zárja be az ellenzék, ha az átlagember által használt és értett kifejezések miatt műbalhét generál. Így soha nem fognak felnőni a feladathoz, és nem fogják éles versenyre kényszeríteni a Fideszt.

A háromnevű elemzőn is túltett bizonyos értelemben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki a gazdája mellett ülve, élőben hallgatta végig a fajvédő epehányást, majd berongyolt a Hír Tv-be, és megmagyarázta, hogy amit látunk, az miért nem is az, amit látunk. Értsd: 1) a magyar miniszterelnök tudja, hogy mit miért csinál, és van víziója ebben a rendkívül nehéz helyzetben, továbbá 2) a tusványosi beszédeiért mindig kap kritikát, de ezek a kritikák sokszor félreértésből fakadnak, és hogy 3) valójában egy Európa-párti (!!!) beszédet hallhattunk (ja, 2030-ra végérvényesen lehanyatlik a Nyugat), ami azt a célt szolgálja, hogy az elkövetkezendő időszakban Európa próbálja meg felülvizsgálni a saját megközelítését, mert egy újratervezésre van szükség a háború kérdésében, Orbán Viktor ehhez a kérdéskörhöz próbált a maga részéről hozzászólni. Mindezt úgy csacsogták végig a párttévében, hogy sem Németh sem, a mikrofonállvány nem ejtette ki a fajvédő szót, enélkül jutottak arra, hogy nem a fajvédő részek voltak az Orbán-beszéd legfontosabb üzenetei.

Vagyis ha nem értek félre semmit – miközben a fél világ évről-évre félreérti a felcsúti zsenit, ugye -, akkor nem az a lényeg, hogy a magyar miniszterelnök explicit módon nácul, hanem hogy emellett mondott egy csomó minden mást is, ami sokkal fontosabb. Gondolom, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikátor is azért hagyta ki az EP-képviselőknek címzett angol nyelvű összefoglalóból a súlyosan nácifasiszta részeket (a történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a miniszterelnok.hu-ra felkerült hivatalos leiratból már nem maradt ki semmi), mert nem találta olyan fontosnak, ja. Logikus. Abba meg nem is akarok belegondolni, hogy milyen véleménye lehet az orbánista teljhatalomnak a magyarokról, ha Mráz szerint a nettó fajvédő hergelés az átlagember által használt és értett kifejezések sorába tartozik, az átlagember ezen a nyelven beszél. És ha az átlagember vevő a legaljára, akkor legalját kap az arcába, egy igazi nagyformátumú politikus azt suttogja az emberek fülébe, amit hallani akarnak.

Hát tudja a franc. Nekem az összes hócipőm tele van, és a padlás is tele van ezzel az évtizedes relativizálással, bagatellizálással és azzal az ordas szemlélettel, hogy a politikai korrektséggel való leszámolásba bármi belefér, bármit lehet mondani, és aztán óbégatni, hogy minket félreértenek. Hogy minden műbalhé, ócska cirkusz és a valóság teljes félreértése, ami ennek a bűzölgő gyűlöletbeszédnek a létjogosultságát megkérdőjelezi. Igen, Köves Slomónak is szólhatna valaki, hogy itt szó nincs kifejezetten szerencsétlen szóhasználatról, ez nem egy véletlen nyelvbotlás, nem egy ártatlan freudi elszólás, ez egy előre megfontolt, vállalhatatlan, stratégiai provokáció. Ami ironikus módon egy másik ország területén hangzott el, ahol ráadásul az ilyen típusú etnikai uszításnak súlyos hagyományai vannak, ezért ez a fajta büdös etnikai uszítás bármikor termékeny talajra képes hullani, és azok ellen a magyarok ellen fordulhat, akiknek egy része – a sors iróniájaként – lelkesen csápolt a felcsúti vátesznek Tusványoson.

Nem kell ahhoz okleveles politikai elemzőnek lenni, hogy világos legyen: Orbánnak már a beszéde előtt tudnia kellett, és pontosan tudta is, hogy vihart fog kavarni. Hát hogy a faszba ne? Hát ezért mondta el ezt a beszédet így, ahogy, ezért használta ezeket a szavakat, ezért jutott el a fajelméleti ámokfutásig. Nem mintha nem ez következne a szélsőjobboldal szélsőjobboldalára sodródott politikájából, nem mintha korábban nem mondott volna bicskanyitogató ízléstelenségeket szintén azzal a céllal, hogy felfigyeljenek rá, és legyen mit félreértsenek. De mert ez így van, rohadtul közömbös, hogy azért beszél náciul, mert reméli, hogy akkor senkinek nem tűnik fel, hogy a Rogánjai, Lázárjai és egyéb dörzsölt katonái hogyan dübörögtetik a korrupciós gépezetet, miközben a populációt szívatják a háborús nyomorúságra hivatkoza, vagy azért, mert ha már Magyarországot naggyá tenni nem tudja, akkor is írja be magát leendő történelemkönyvekbe. Teljesen mindegy, hogy komolyan gondolja, vagy politikai hasznot akar húzni belőle, teljesen közömbös, hogy pontosan miről akarja elterelni ezzel a figyelmet, és sikerülni fog neki végül nem eltaknyolni azon, hogy mégiscsak átverte a szektáját a rezsicsökkentéssel, mégiscsak emeli az adókat, mégiscsak szívja a nép vérét, pedig erről nem volt szó április 3-a előtt. Ennél a beteg, undorító beszédnél egyetlen nagyobb bűn van: megmagyarázni, kimagyarázni, védeni és egy különleges képességű politikus világmegváltó víziójának nevezni. Akár komolyan gondolják, akár csak azért mondják, mert ezért jár a közpénzfizetés.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.