Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez még nem a vihar, bár csend csak azért van, mert még nem hallatszik el a miniszteri bársonyszékig a dörgés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, kitartást – de inkább már túlélést – kívánok mindenkinek ebben a brutális hőségben! A tegnapi nagy hír az volt, hogy Putyin túlságosan egészséges. Ugyanott egészséges ő, ahol az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltak a különféle kórságairól, nem egyszer az asztal sarkának megfogási módjából diagnosztizálva a legújabb feltételezett betegséget. Én nem vagyok orvos – ahogy az eddigi diagnózisok felállítói sem voltak azok -, ezért szervi elváltozásra nem is akarok, és nem is tudok következtetni sem lábrázásból, sem fejtartásból, de hogy az ember mentálisan nagyon súlyosan kóros állapotban van, azt merem állítani. Bár ahogy elnézem a frissen bejelentett rezsiárakat, leszünk még néhányan az országban, akiknek kissé tikkelni kezd a feje, megrándul a másik (a láb-) feje az első őszi számla láttán, és akkor még nem is mertem a télre gondolni. Főleg a jövő évre, mert január elsejétől változni fognak az árak, bizonyára az önfeledt szilveszteri petárdázás elősegítése céljából. Ha csökkenni fog, az remek, de mostanában csökkenni csak az életszínvonalunk és a nemzeti IQ-nk szokott, úgyhogy visszafogom az optimizmusomat. Tiszta szerencse, hogy a mi rezsiharcosunk – Németh Szilárdról beszélek, ha valaki nem jönne rá magától – elmagyarázta nekünk, hogy állatira rendes volt a kormány, mert az áram csak duplájára, a gáz csak a hétszeresére emelkedik azokra a mennyiségekre, melyek a gondosan – tehát hasraütés útján – megállapított átlagfogyasztást meghaladják. A nagycsaládosok kapnak mennyiségi kedvezményt, vagyis nekik magasabb a kedvezményes áron igénybevehető mennyiség, az 1 és 2 gyerekesek ugyanannyit fogyaszthatnak, mint a gyermektelenek, vagy az egyfős háztartások. Pontosabban fogyaszthatnak többet is, ha van a rokonságban megfelelő családnevű illető, ha nincs, akkor nem feltétlenül tudják kifizetni. Egyedül az nyújt némi vígaszt, hogy Rácz Zsófia némi tétova ide-oda sodródás után visszatalált a közpénzcsecsre, ezután is onnan táplálkozhat, csak most miniszteri biztosként. Rendben is van ez így, aki bizonyította az alkalmasságát és rátermettségét, azt meg kell fizetni az adónkból. Márpedig ha valaki, akkor Rácz Zsófia nagyon sokat tett a közjó érdekében, csak még nem tették nyilvánossá ezeket a közjókat.

A fővezér megfelelőnek találta a pillanatot, hogy elugorjon Erdélybe a rajongóihoz. Biztosan üzen majd nekünk is valamit onnan, ahogy szokott. Egyelőre Varga Mihályon volt a sor tegnap, hogy okosakat mondjon. Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen vett ő részt, de még a színpadon ülők sem igazán tudtak egyetérteni abban, hogy momentán mi is a dolgok állása. Varga Mihály szerint vihar előtti csend van, Teleki Gábor, a Richter Gedeon Farmacia Rt. és a Pharmafarm Rt. vezérigazgatója szerint a vihar közepén vagyunk. Én Vargával értek egyet, ez még nem a vihar, bár csend csak azért van, mert még nem hallatszik el a miniszteri bársonyszékig a dörgés. Nyugi, el fog jönni az ideje annak is, és nem igazán hiszem, hogy elég lesz védelemnek az esernyő. De legalább mindenki megnyugodhat, lakásszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre ugyan nem jutott pénz 12 év alatt sem, de ott a sok szép stadion fűtött gyeppel, vannak csodás betonplaccok, díszkővel kivert terek, szobrok, parókiák, templomok, a vezér környezete csodásan megújult, kapott tőlünk selyemtapétát, nagy teraszt, és néhány szép repülőgépet. És akkor még a kisvasútról és egyebekről nem is beszéltünk.

Lázár János elnézést kért azoktól a katásoktól, akik megszívták a kormány év közben végrehajtott akcióját. Ez igen kedves tőle, de talán majd el kellene sétálni az egészségügyi intézményekbe, és ott is előadni a kéztördelést, amikor nem lesz elég szakember a betegek ellátására, mert előkészítés és átállásra adott idő nélkül rúgták ki alóluk ezt az adózási formát, és nem volt idejük könyvelőhöz szaladgálni, vagy más formában a magas adók miatt már nem feltétlenül éri meg több helyen is dolgozni. Sokan ugyanis főállás mellett katáztak a szakápolók és egyéb, gyógyításban nélkülözhetetlen szakemberek közül, annyira kevés a munkaerő, hogy egy ember két, akár három intézményben is vállalt eddig munkát. Majd most nem fog.

Szijjártó Péter elugrott Moszkvába gázt kunyerálni, bár szerintem ennek a látogatásnak a gesztusértéke volt az igazán fontos. Demonstrálni kellett, hogy a barátság töretlen és sziklaszilárd Putyin irányába, másrészt az új rezsiáraktól felbőszült híveknek is szólt az üzenet, hogy a jó kormány gondoskodik mimagyarokról, bármit csinál Brüsszel. Azt nem tudom, hogy a békéért harcolt-e a külügyminiszter, ha már ott volt, vagy Lavrovval egyetértésben szidták az ukránokat. Orbán Viktor nem tudott részt venni a misszióban, mert Sepsiszentgyörgyre látogatott őfényessége egy meccsre. Idézem az Index sorait, mert én ilyet magamtól nem tudok írni:

TÖBB EZER EMBER VASTAPSBAN, MAJD „KÖSZÖNJÜK, VIKTOR!” KÓRUSBAN TÖRT KI, AMI NYILVÁN ANNAK (IS) SZÓLT, HOGY A SEPSI STADIONJA 2018 ÉS 2021 KÖZÖTT MAGYAR KORMÁNYZATI FINANSZÍROZÁSSAL ÉPÜLT FEL 27 MILLIÓ EURÓBÓL. FUTKOSOTT A HIDEG AZ EMBER HÁTÁN, BORÍTÉKOLHATÓAN A MINISZTERELNÖKÉN IS.  (Index)

Valóban csodálatos érzés lehetett. Reméljük, a novemberi gázszámla kiküldése után lesz majd miniszterelnöki országjárás, hogy a magyarok is megünnepelhessék ezt a fantasztikus vezetőt, akinek nem számít a pénz, ha fontos dolgokról van szó. Még egy idézet az igen hosszú cikkből, csak hogy valóban jól induljon a nap:

És még egy apróság, ami nem is annyira apróság: talán még soha, sehol sem hallottam annyira szívhez szólónak a Nélküledet, mint itt, Sepsiszentgyörgyön, a háromszéki magyar egyesület arénájában. A hajrában, amikor berúgta a Sepsi a második gólt, hétezer ember skandálta, hogy „Aki ugrál, büszke székely!” – senki sem maradt ülve… –, majd a lefújás után nem akarta leengedni a publikum a csapatot a pályáról, és a jó negyedórás örömmámort megkoronázandó, rázendített a Székely himnuszra

Hát akkor jó ébredezést kívánok én mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással. Ha az olvasóink ilyen tempóban kénytelenek visszavonni a támogatásukat, mert bizony van, akinek már 1-2 ezer forint jelenti a különbséget az evés és az intenzív diéta között, akkor nem tudom, meddig fogunk még jönni, de ma még biztosan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.