Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerintem érdemes inkább beszélni róla, mintsem úgy tenni, mintha nem is létezne a probléma

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben Angers városában hármas gyilkosság történt a nyílt utcán. Egy szudáni politikai menekült, aki 2016-ban érkezett az országba, előbb szexuálisan zaklatott egy lányt az éjszaka közepén, majd hidegvérrel meggyilkolt három fiatal férfit. Az eset érthető okokból komoly felháborodást váltott ki, hiszen tökéletesen megmutatja a hatóságok és a rendszer hiányosságait, amelyek a tragédiához vezettek. A szudáni férfi helyi újságok elmondása szerint már korábban is ismert volt a rendőrség előtt, noha csak kisebb vétségek miatt. Azon a tragikus éjszakán részegen szexuálisan zaklatott egy fiatal lányt, de a helyi fiatalok elzavarták az illetőt. Ezt követően rendőrt hívtak, de mivel nem találták az elkövetőt, ezért továbbálltak, a férfi viszont egy órával később visszatért, ezúttal viszont már egy késsel a kezében.

A lányról letépte a felső ruházatát és a torkához kést szorított. Erre a lány barátai – egy fiatal testvérpár és barátjuk – azonnal a lány segítségére sietett, ami végül a vesztüket okozta. Ugyan a lapok nem írnak erről pontosabban – késelésről írnak – az egyik granadai ismerősöm ebbe a városban nőtt fel és a barátai ismerik az egyik áldozatot. Elmondása szerint az elkövető átvágta a fiatal torkát, a másik két fiatalt pedig egyszerűen leszúrta. Hogy miért fontos, hogy mi is történt pontosan? Itt érkezünk el a cikkem témájához, hiszen az a tény, hogy a szudáni férfi átvágta a lány segítségére siető egyik fiatal torkát, igenis fontos. Történt ugyanis, hogy ez a téma egy beszélgetés folyamán vetődött fel, ahol is ott volt még az egyik egyiptomi ismerősöm is, ennek azért van jelentősége, mert a vita közöttük alakult ki és vált igen keménnyé.

A francia ismerősöm ugyanis azt találta mondani, hogy ez egy rituális gyilkosság volt, amely kulturális okokra vezethető vissza, amire egyiptomi ismerősöm azonnal úgy reagált, hogy nem kellene ilyen rasszista megjegyzéseket tenni. Rasszista volt ez a megjegyzés? Már csak azért is nehéz ezt kijelenteni, mert ez nem ennyire egyszerű. Nem minden fehér, vagy fekete, noha a rasszizmusra azt szokás mondani, hogy annak minden formája elítélendő. Ezzel egyet is kell érteni, de a fenti kijelentés valóban rasszista volt? Nyilván lehetett volna szerencsésebben is fogalmazni, de igenis vannak olyan elkövetési módok, amelyek egyes társadalmi, vagy vallási csoportokra jellemzőek. A mexikói drogkartellek akasztással és lefejezéssel szoktak üzenni a társadalomnak. Az olasz maffia kivégzésszerű gyilkosságokkal üzen, míg mondjuk muszlim szélsőségesek is bizonyos módszereket választanak a gyilkosságaikhoz.

Igenis vannak olyan tipikus kivégzési módszerek, amelyek egyes csoportokra jellemzőek, amit kimondani véleményem szerint nem rasszizmus, vagy bűn. De fel lehet hozni példaként az európai bűnelkövetési módokat is, mert például nem sok olyan afrikai ország van, ahol a családon belüli erőszak és gyilkosság olyan mindennapos lenne, mint a mi kontinensünkön. Az afrikai országok többségében ugyanis a család a legfontosabb dolog, ezért ugyan családok között gyakran kialakulnak vitás esetek és akár gyilkosságok is, de a „sajátjukat” soha nem bántanák. Hogy melyik a jobb, azt mindenki döntse el, mindenesetre igenis vannak olyan elkövetési módok, amelyek inkább igazak egyes csoportokra, mint másokra.

Itt nem arról van szó, hogy a szudáni elkövetőt azért kell elítélni, mert szudáni menekültként követett el ilyet, vagy mert Afrikából érkezett, hanem azért, mert gyilkosságot követett el. Ha azt egy tősgyökeres francia állampolgár követi el, akkor mennyivel lett volna jobb a helyzet? A kérdés viszont az, hogy miért jellemzőbbek az ilyen támadások – vagy ezt csak a sajtó kapja fel jobban? –, amelyeket külföldiek követnek el? Véleményem szerint azért, mert a francia rendszer nem megfelelő. Sem az igazságszolgáltatás, sem pedig a menekültek társadalmi asszimilációjával foglalkozó különböző csoportok munkája. Véleményem szerint aki menekültstátuszt kap, de ennek ellenére bármilyen súlyos bűncselekményt követ el, azt azonnal ki kell toloncolni az országból. Mert kapja meg mindenki a lehetőséget egy jobb életre, de ha ezzel visszaél, akkor kapja meg a méltó büntetését. Tudom, sok esetben arról van szó, hogy 18 éven aluliak érkeznek egy befogadóországba, de mivel nincs jövedelmük, sokszor családjuk sem, ezért kreálnak maguknak egyet. Bandákba verődnek, megalakítják a saját családjaikat és pénzhez jutnak.

Ezek a bűnözői bandák pedig sokszor veszélyt jelentenek a társadalomra. Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a befogadóország képes lenne megfelelő körülményeket teremteni számukra is, hiszen ha erre nem képes, akkor lehetetlen helyzetet hoz létre a számukra, amely később akár tragédiához is vezethet. De nem szabad csak az egyik felet hibáztatni semmiért, ugyanakkor nem szabad úgy sem tenni, mintha nem lenne probléma egyes területeken, hiszen akkor soha nem fog javulni a helyzet. Véleményem szerint nem bűnözőnek kell mindenkit beállítani, nem általánosítani kell, hanem érdemes nyíltan megvitatni a társadalmi problémákat, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor még nagyobb feszültség alakulhat ki egyes társadalmi csoportok között.

A francia ismerősömnek sajnálatos módon negatív érzései vannak bizonyos társadalmi csoportok iránt, mivel gyermekkorában elmondása szerint állandó támadások érték muszlim fiataloktól. Ezen a rossz helyzeten pedig nagyon nehéz változtatni, ha az ember nem képes higgadtan, átgondoltan beszélgetni a témáról. Az egyiptomi ismerősöm – sötét bőrű – pedig hasonlót tapasztalt Európába érkezve. Akkor mégis ki itt a rossz, vagy ki a rasszista? Mindketten támadások kereszttüzébe kerültek, ami befolyásolta, hogy miként élik ma az életüket. Ennek oka az állandó gyűlölködés és az, hogy sokszor nem merünk beszélni egy problémáról, mert azt képzeljük, hogy a téma felhánytorgatása maga a probléma. Tudom, ez egy borzasztóan nehéz téma, de véleményem szerint pont ezért kell erről beszélni, hiszen ha nem tesszük meg, akkor a helyzet csak tovább fog romlani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.