Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Dübörögnek a nertársak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, mérsékelt kánikulát kívánok mindenkinek! Tegnap délelőtt kiderült, hogy Európa szenved. Márpedig ha ezt Orbán Viktor mondta, akkor egészen biztosan úgy is van, mert ő az a csodálatos politikus, aki soha nem hazudik. Tényleg éjt nappallá téve csak az ország boldogságával van elfoglalva, ezért nem volt soha vagyonos ember és nem is lesz az, a kedves apuka, tesók, feleség, lány, vő gazdagodásával nem foglalkozik, a falubeli gázszerelő pedig méltán lett multimilliárdos, hiszen a kemény munka, a szerencse és a Jóisten összedolgozása van a gazdagodás hátterében. Simán. Ezzel szemben az ellenzéki újságírók és a nagyvállalkozók, üzletemberek azon dolgoznak, hogy a háború sokáig (lehetőleg örökké) tartson, és egész Európa kipusztuljon. De majd mimagyarokat meg fog védeni Európa génhordozója, amint kitalálja ennek a megmentésnek a módját. Most még csak odáig jutott, hogy a saját pereputtyát, üzleti körét, közvetlen cselédségét mentette meg, mi pedig kapunk szép tűzijátékot, hogy közben se gondoljunk arra a csacsiságra, amire egyébként hajlamosak vagyunk gondolni. Konkrétan arra, hogy mintha más országokban nem lenne ilyen pánik, bár van készülődés és tájékoztatják is a lakosságot a várható nehézségekről, de azon ugye a pártmédia hónapok óta harsányan röhög. És arra se gondoljunk, hogy az elbaszott gazdaságpolitika árát megint nekünk kell megfizetni.

Most tudtam meg, hogy beszivárogtak az országba ételfutárnak álcázott ellenségek, és ők akarták meggátolni a szorgos budapesti polgárokat abban, hogy eljussanak a munkahelyükre.

Napok óta zajlanak kisebb létszámú tüntetések Budapesten. Hétfő reggel 7 órától ételfutárok – vagy legalábbis annak öltözött aktivisták – a Margit hídon demonstráltak a kata átalakítása ellen. (Origo)

A PestiSrácok szerint százan sem voltak a tüntetők, közöttük is csak néhány ételfutárnak öltözött volt, a nyolcaska szerint 350 tüntető volt ott, és mindkét portál a Magyaridők Nemzetre hivatkozik. Azt azért nehéz megérteni, hogy amennyiben valóban több rendőr volt, mint ahány tüntető, miért kellett sokkolót alkalmazni. Értem én, hogy a rendőr parancsra működik, azonban kötve hiszem, hogy ilyen mérsékelt számú, egyáltalán nem erőszakos demonstrálóval szemben ez elfogadható intézkedés lenne. A tüntetők célja az, hogy kifejezzék az elégedetlenségüket a kormány valamely intézkedésével szemben, ehhez még a demokráciának látszani akaró országokban is megvan mindenkinek a joga. A hatóság feladata a törvények betartatása, de ilyen agresszív módszerekkel nem csitítják, hanem felbőszítik az embereket. Ha néhány elégedetlen embertől annyira megijed a rendőrség, mire kell számítani, ha esetleg valóban komoly tömeg vonul az utcára? Mindenki emlékszik a tévészékház ostromára, aki nem, az is hallotta már ezerszer, hogy Gyurcsány kilövette az emberek szemét. Ott és akkor utcaköveket szedtek fel a tüntetők, autókat borogattak és gyújtottak fel, nem az utcán ücsörögtek törökülésben. Ha akkor elfogadhatatlan volt a rendőrök fellépése – mert az volt, a világon semmivel nem lehet mentegetni azokat a rendőröket, akik magukból kivetkőzve támadtak rá mindenkire, aki mozgott. Azonban annak azért voltak előzményei, most senki nem dobált sem köveket, sem égő benzines palackokat a rend éber őreire -, a sokkoló használata mivel magyarázható? Ha most ilyen mentális állapotban van a rendőrség, mi fog történni, ha esetleg valóban komoly tüntetések lesznek?

Szegeden is tüntettek, Szegeden is lezártak egy hidat – pedig abból ott nincsen túlságosan sok -, én két rendőrt láttam, és két rendőrautót. Érdekes, annak ellenére, hogy nem keménykedett a demonstrálókkal senki, nem rombolták le a várost, nem rágcsálták meg a hídpilléreket, nem gyújtogattak, nem tomboltak – pontosan ugyanúgy, ahogy a fővárosban sem -, hanem hangot adhattak nemtetszésüknek.

Az Origo talált tegnapra is valami ütős főcímet, amit rendkívüli hírként, vörösben pompázva feltolhatott a főoldal tetejére – és természetesen egész nap ott is tartott – mégpedig: Megdöbbentő információk Putyin egészségügyi állapotáról. Az információ a brit vezérkari főnöktől származik (állítólag), és arról szól az az öt mondat, hogy tudomása szerint semmi baja nincs Putyinnak. Azt nem tudom, min kell megdöbbenni, de ha lesz egy perc szabadidőm, majd megkeresem és megdöbbenek. Szerencsére jutott a portálra más korszakos hír is: Hatalmas napvihar éri ma el a Földet, összeomolhat az élet. A ma az konkrétan ma, 19.-e. Még csak fél hat van itt falun, ahol élek. A kakasok kukorékolnak, a madarak ordibálnak, a kutyák a kertben matatnak, itt még nem omlott össze az élet. Egyelőre.

A pártmédia remek témát talált – vagy hát kiküldték nekik a pártközpont hírgyártó gépsora mellől -, lehet szépen megnyugodni, mert mostanra bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor olyan baromira jól csinál mindent, hogy Norvégia elkezdte utánozni. Komolyan.

A Mediaworks Hírcentrumának összefoglalója szerint a miniszterelnök bejelentette: elsődleges, hogy a háztartások kedvező feltételekkel férjenek hozzá az energiához, ezért a kormány rezsicsökkentést hajt végre, miközben a hitelkamatokat is ráncba szedné. Ezeket az intézkedéseket Magyarország már bevezette, másképpen mondva: Norvégia a magyar útra lépett.

A magas energiaárak Norvégiát is sújtják, különösen az ország déli részén, ahol leginkább nőttek a tarifák, ezért a kormány – a költségvetési kiadások mérséklése mellett – rezsicsökkentést visz végbe. Az állam abban az esetben, ha az áram ára meghaladja a 70 őre kilowattóránkénti tarifát (ami 27 forintnak felel meg), az efölötti rész 80, téli hónapokban 90 százalékát a közkassza állja. (Magyar Nemzet)

Ha nem foglalkozunk azzal az aprósággal, hogy a rezsicsökkentés szó magyar találmány, az északi országban pedig a lakosság támogatásáról beszélünk, Norvégia nem lépett a magyar útra, pontosabban a Fidesz útjára. Ők védik a saját polgáraikat, a jó magyar kormány hosszú éveken át a világpiaci árnál drágábban adta a rezsit, és még azt is hazudta, hogy csökkentette és megvédte. Hogy azzal a pénzzel mi lett, azt majd az üzemszerűen működő hatóságok (amikor lesznek ilyenek) kiderítik. Most, amikor megugrott az energia ára, nyomban ráterhelik a lakosságra Orbánék. Teszik ezt akkor, amikor az élelmiszerek inflációja az egekben van. Norvégiában is van infláció, azonban az átlagbér a magyar átlagbér négyszeresénél is több, nem azért avatkozik be a kormány, mert a norvég emberek éhen halnának, ha piaci árat kellene fizetniük, hanem azért, mert van pénz az államkasszában, simán megteheti a kormány, és nem akarja, hogy rossz legyen az emberek hangulata. Nem mondom, hogy igen jó lenne, ha a magyar kormány lépne a norvég útra – holott tényleg jó lenne, de erre esély nincs -, azt azonban meglehetősen viccesnek tartom, hogy már megint cincog az elefánt hátán csimpaszkodó kisegér: hallod, hogy dübörgünk? Az a helyzet drága ner-elvtársak, hogy nemhogy nem dübörgünk, hanem zuhanunk a szakadékba. De azt legalább nemzetileg, zajosan és dalolva tesszük.

Jó ébredezést kívánok mindenkinek! Mi szokás szerint hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.