Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyszerű, mint a pofon, amibe gőzerővel trappol bele a kormány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt mindenkinek! Bonyolódik a rezsiharc. Úgy tűnik, mostanra ártunk és ormányunk is rájöhetett, nem volt annyira jó ötlet rázúdítani a népre az előkészítetlen, kidolgozatlan, minden részletet nélkülöző megszorító csomagot, mert több embert dühítettek fel hirtelen, mint gondolták. Nem feltétlenül azok az emberek ijeszthették meg népünk bölcseit, akik utcára vonultak – legalábbis még nem ők, mert ahogy akár a kritikus tömegig is duzzadhat a részvétel, ugyanúgy el is halhat, ezt senki nem tudja előre biztosan megmondani -, hanem valószínűleg azok az adatok, melyek a folyamatosan szondázott közhangulatról befutottak a pártközpontba. Úgyhogy most nem Hollik Istvánt, Németh Szilárdot vagy (nagy bánatomra) Kósa Lajost lökték ki a függöny elé, hanem Dömötör Csabát. Neki volt a feladata vasárnap reggel elmagyarázni, hogy az nem is úgy van, hanem tök máshogy, de még majd azon is fognak módosítani, hogy ne fájjon annyira. Erről az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs fog gondoskodni, ami ezer szerencse, hogy van nekünk. Mint egy falat kenyér, esküszöm!

Amúgy pedig csönd legen, mert azt írta a nyolcaska, hogy:

„Brüsszel hibázott az oroszok elleni szankciókkal, ezzel a címmel írt alapos beszámolót Orbán Viktor pénteki rádióinterjújáról a legolvasottabb francia napilap. A Figaro előfizetéses, internetes oldalán rengetegen szóltak hozzá, néhány óra alatt. Elsöprő többségük a magyar miniszterelnökkel ért egyet.” – írja az Origo.

Szóval az Európai Unió és általában senki ne ugasson bele abba, hogy mimagyarok mit csinálunk, mert az durva beavatkozás a nemzeti szuverenitásunkba. Ámde ha egy előfizetéses portál kommentelői egyetértenek állítólag a főnivel, az egyből világpolitikai esemény. Értem. Ha jól látom, most ez lesz a trend fideszéknél, mert a PestiSrácokon is megjelent egy valami Georg Spöttlétől, hogy hát ő olvasni szokta a német portálokat, igen gyakran szidják Orbánt, na de a kommentelők mind a magyar hadúr mellett állnak! És rengeteg kommentet bepakolt, lényegében az a cikk. Most még álmos vagyok, de majd később én is összedobok egy cikket – nem is kell elmennem ellenzéki portálokig, egyenesen Orbán Viktor Facebookjáról gondoltam népi gyűjtést végezni -, melyből remekül látható, hányan és hány helyre kívánják a főgengsztert.

A miniszterek elnökének közösségi oldalát kezelő személyzet sem pihenhetett vasárnap – amúgy is elég szabadnapjuk volt mostanság, amikor napokig nem tudtunk semmit a kovászolás alatt álló uborka állapotáról sem, a nagyszülői gondoskodásra bízott unokák cukiságáról sem -, úgyhogy ügyesen összevágtak egy kis videót Orbán régebbi okoskodásából. Biztosan nem volt kameraképes a főni, sokan vannak úgy, hogy vasárnap nem borotválkoznak, mert pihentetni kell az orcabőrt néhanap. Ez vala a posztba írva:

Szankciók helyett fegyverszünet és béketárgyalások. Európa gazdasági bajaira csak a béke jelent megoldást!

Jó. Talán kifejthetné a drága kormányzó úr, hogy kinek kellene tárgyalnia kicsodával. Az Uniónak Putyinnal? Zelenszkijjel? Az Uniónak az USA-val? Gyurcsánynak Sorossal? Nem Oroszországnak kellene tárgyalnia Ukrajnával? Ha de, akkor talán Orbánnak nem a Facebookon kellene üzengetnie, hanem a haverja ajtaját kellene döngetni. Mert így ennek a világon semmi értelme, már amennyiben nem az a cél, hogy az unió ellen próbálja hangolni a szektásait. Ha az a cél, akkor remekül csinálja, csak én az értelmét és hasznát nem igazán látom. Attól még nem fog pénzt adni az unió, hogy ellenük hergeli a nyáját, azért az a néhány százezer ember – vagy legyen néhány millió, nem tudni, mennyi marad a pénzbehajtás végére – nem fogja megrengetni a közösséget. Azt a közösséget, amiből Orbán Viktor a jelek szerint mostanra eléggé alaposan kisakkozta magát a rengeteg eszével. Értem persze, hogy a megvezetett híveknek fel kell mutatni egy bűnöst, aki a szétbarmolt, szétlopott ország döglődéséért, a kongó államkasszáért és a kényszerű sarcolásért felelős, és kézenfekvő az unióra mutogatni, de az a helyzet, hogy csak tükörbe kellene nézni.

A pedagógusok nyílt levelet írtak Orbán Viktornak:

ugyan Ön is többször kijelentette, hogy a közoktatásban dolgozók bérigénye jogos, folyamatosan olyan válaszokat kapunk a sztrájktárgyalásokon és a sajtón keresztül, hogy béremelés – és az is igen csekély mértékű – a jelenlegi költségvetési helyzetben csak brüsszeli támogatás esetén valósulhat meg. Néhány napja azonban kiderült, hogy a rendvédelmi szerveknél dolgozók béremelésére, de még a minisztereinek nyújtott, fejenkénti 650 ezer forintos béremelésére is futja a költségvetésből, nem beszélve az Önt illető javadalmazás még nagyobb mértékű emeléséről is

Mindez igaz, és még benne sincs a különféle fontos célokra szétszórt pénz, a köztársasági elnöknek kiutalt milliárd, a propagandaminisztérium büdzséjének lényeges megemelése, a 20 milliárd forintért megemelt határkerítés, sem pedig Európa legnagyobb tervezett tűzijátéka, aminek a költségét nagy ügyesen titkosították 10 évre. Ez egészen egyszerűen zseniális. A mi pénzünket – tízmilliárdokról van ám szó, nem fillérekről – költik a cifra nyomorúság reklámozására, és még csak azt sem árulják el, mennyi pénzt. Amúgy a pedagógusok után nyugodtan megírhatnák a levelüket az egészségügyben dolgozók, a könyvtárosok, a tűzoltók és mindazok, akik kulcsfeladatot látnak el, mégis vastagon tesz rájuk a jó kormány.

Hétfő van, megkezdődött az előre meghirdetett tüntetés. A korai időpontra tekintettel még nem tudni igazán, hányan vesznek részt rajta (nyolc órakor már sokan, a Margit híd forgalma leállt), és mi lesz a vége a dolognak. Az azonban már most is biztos, hogy folyamatosan gyűlik a tömeg, és nem valami értelmezhetetlen, teljesíthetetlen követeléssel álltak ám elő, hanem olyasmivel, ami eleve elvárható bármely kormánytól, még a változtatások bejelentése előtt meg kellett volna tenniük, akkor most nem lenne elemi erejű felháborodás:

tolják el a KATA módosításának bevezetését januárra, tervezzék újra a KATA módosítást, tervezzék újra a „rezsicsökkentés-csökkentést”

Tehát ne év közben módosítsanak, hanem adóév elején, és ésszel csinálják. Nem nagy kérések – inkább jogos elvárások, követelések – ezek. Már persze akkor, ha nem az összedőlés előtt van a költségvetés. Ha ott van, akkor le kell fújni a kerítésmagasítást, a miniszterek és államtitkárok fizetésemelését, a propagandára szánt extra pénzt, a tűzijátékot és minden olyan kiadást, ami kizárólag lopásra, rongyrázásra és a hatalom megtartására irányul. Egyszerű, mint a pofon, amibe gőzerővel trappol bele a kormány, hogy aztán fejhangon visítsanak, hogy az ellenzék ok nélkül támadja őket. Pedig ezek nem ellenzéki pártok ám, hanem azok az emberek, akik hónapról hónapra fizetik az adókat, és akik most számonkérik a saját kormányukon, hogy mit művelnek. Ez tökéletesen jogos viselkedés, csak éppen nálunk nem volt eddig szokás. Hát mostantól majd az lesz. Az időjósok forró időszakot ígérnek. Úgy látom, igazuk lesz.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.