Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végül is az egészségügyi ellátás fenntartása nem olyan fontos, mint a taxisok jóléte

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igen sokaknak talán el nem ítélhető módon ellenérzéseik vannak a taxisokkal szemben. Akikről él egy olyan kép, hogy nem éppen jófejségükről, önzetlenségükről, emberségükről híresek. Budapesten, de más városokban is gond nélkül „rabolják” ki az utat vagy a területet nem ismerő turistát, és számláznak ki jóval nagyobb összeget, mint amennyibe az út egyébként került volna. Mondhatja most nekem valaki, hogy ez nem igaz, technikailag lehetetlen és egyéb marhaságok, de ez hazugság, engem is vertek már át Budapesten. Egészen biztosan vannak tisztelettudó, normális taxisok is, csak ritkák, mint a fehér holló. Olyan ez, mint egy becsületes, segítőkész rendőr, létezik, csak igen nehéz velük találkozni. De miért is hoztam szóba a taxisokat? Ezért:

Érdekes dolgokat mondott az ATV stúdiójában az Országos Taxis Szövetség főtitkára a kata-törvénnyel összefüggésben, Metál Zoltán egy beszélgetős műsorban ugyanis arról beszélt, hogy a taxisok nem lobbiztak ugyan, mégis ők egyetlenként továbbra is számlázhatnak magánemberek mellett cégeknek is. De ezzel sem voltak elégedettek, mert azt kérték a kormánytól, hogy emeljék meg az áfamentesség korlátját 12-ről 14-15 millióra. Mert továbbra is csak évi 12 millió forintos bevételig adózhattak volna kedvezményesen, e fölött be kellett volna fizetniük a 27 százalékos áfát.

Természetesen az áfamentesség korlátját is megemelték a kedvükért, ami pontosan mutatja, hogy kik azok, akik kivételezett helyzetben vannak, és kik azok nem. Emlékezzünk csak arra az időszakra, amikor az Uber miatt picsogtak Budapesten! Az nem menő errefelé, hogy verseny alakuljon ki a piacon, olyan nincs, hogy egy cég jön és egy sokkal jobb szolgáltatással kiszorítja őket a munkájukból, azonnal változás kell. Sikeresen el is zavarták az Ubert, és maradtak a taxishiénák és az egyébként becsületesen taxizók. A gond csak az, hogy a taxisok képtelenek a piaci versenyre és a szolidaritásra, egyfajta lobbitevékenységet folytató, messze túl nagy hatalmat birtokló közegről van itt szó, amelynek véleményére érdekes módon még a kormány is ad.

A szolidaritásról pedig csak ennyit idéznék: Metál arra a kérdésre, hogy akár szolidaritásból ők is tiltakozhatnának, azt mondta, hogy „inkább a párbeszédben hisz”, és biztos megvolt az oka annak, hogy ezt a törvényt ilyen hirtelen át kellett alakítani. Gusztustalan, undorító, de nem meglepő viselkedés ez a taxisok vezetőjétől, hiszen már korábban is látszott, hogy csak és kizárólag a saját érdekeikért állnak ki. Addig, ameddig nekik nem változik a megélhetésük, addig kussban maradnak, és akár a rendszert is támogatják, ha viszont ez megváltozik, akkor tüntetni kezdenek. Mindezt úgy, hogy Budapesten vannak több ezren, és képesek pillanatok alatt egy lezárást generálni, hiszen egymással rádión tudnak kommunikálni és sokan ismerik is egymást, veszélyesek lehetnek a hatalom számára.

A dolog viszont ott vált igazán érdekessé, amikor kiderült, hogy az ATV stúdiójában ott volt Eisenhauerné Fördős Erika, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke is, akivel a kormány még csak tárgyalni sem volt hajlandó, miközben a KATA őket sokkal súlyosabban érinti, hiszen rengetegen bérnővérként dolgoznak a kórházakban, de szeptemberig kénytelenek lesznek ezen változtatni. Ők persze meg tudják oldani, hogy mondjuk elmennek bolti eladónak, de azzal csak azt érik el, hogy a már így is romokban lévő egészségügyi rendszer még rosszabb helyzetbe kerül, hiszen a nővérhiány tovább növekszik, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. Már most is több vidéki kórházban csak konkrét napokon lehet szülni, ami lehet, hogy a kormánypárti szavazók számára vicces álhírnek tűnik, de egyáltalán nem az.

Orbán és csapata vajon belegondol abba, hogy mit is művelnek? Olyan elképesztő káosz szélére sodorják az országot, hogy még ha esetleg el is zavarja őket a népharag, akkor is egy romokban lévő országot lesz majd kénytelen valaki más átvenni. Dél-amerikai típusú összeomlás szélére sodródtunk, ami Európában szinte példa nélküli. A görögök mondjuk annak idején hasonlóba futottak bele, amelynek borzasztó következményei lettek. A mai napig nyögik annak hatásait, és nem biztos, hogy a következő évtizedekben bármi is változni fog. Úgy tűnik, Magyarország is ebbe az irányba halad és nem biztos, hogy már bármit is lehet tenni annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen. Orbánék egyszerűen tönkretették az országot, és ellopták nemcsak a jelenét, de a jövőjét is, ezért az elkövetkezendő évtizedekben csak abban reménykedhetünk, hogy lassan, de biztosan képesek leszünk kimászni a gödörből.

Most jött el az ideje annak, hogy az elvakult, Fidesz-párti szavazók is belássák végre, őket is teljesen hülyének nézte a kormány, azonban sovány vigasz ez azt követően, hogy ők maguk választották újra Orbánt és kormányát áprilisban. A társadalom jelentős része sajnálatos módon közömbös és megvezethető, ez most sem változott meg azzal, hogy végre felháborodtak a rezsicsökkentésen és a KATA eltörlésén – tudom, nem törölték el, de lényegében igen –, csupán annyi történt, hogy végre őket is elérte a megszorítás, ami miatt most kegyetlenül felháborodtak. De szerencsére nem a taxisokat, ők továbbra is élhetnek, mint hal a vízben, miközben az egészségügy és az oktatási rendszer teljesen összeomlik. Végülis taxira mindig szükség lesz, míg egészségügyre és oktatásra nem. Vagy valami ilyesmi.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.