Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vakbél

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedd délelőtt szirénálló mentőautó szállította sürgősséggel kórházba Hoppál Péter honatyát, egyenesen az Országházból. Nehéz tereh a közszolgaság, lám, neki is már a gyomrára ment a sok ideg, holott csak néhány hete övé a felelősség a kulturális felvirágzásunkért. A valamely területért „felelős” ipséket valójában azért nevezi ki a miniszterelnök, hogy az ő utasításai végrehajtásának legyen gazdája – az alkalmasság, a hozzáértés vagy tapasztalat – mint olyanok – többnyire fel sem merülnek. Ilyetén tekintve az csak a véletlen műve lehet, hogy a showbanforgó államtitkárunknak egyházzenészként, karnagyként történetesen van némi köze a kultúrához. 

– Mi a vaker, haver? – kérdezte tőle már az első héten Józsi, a szülész-főorvos, aki segédápolóból avanzsált azzá, aki – hála az egészségügyi személyzet minden körülmények közötti biztosítását megcélzó könnyített elébbjutási és eljárási rendnek. – Hasi panaszok, mi?!… Azt bárki mondhatja! De ne jajgasson má’, mint a fánkba szorult féreg! Aggodalomra semmi ok, csapataink már a spájzban vannak! – célzott a közkórház folyosóin flangáló egyenruhásokra. 

Igen, a képviselő véletlenül a „Vak Bottyán” Nemzeti Focipálya és Egyéb Népegészségügyi Intézmények mikrovilágába csöppent. Csak ehelyütt tudta garantálni a népjóléti elkötelezettségéről is híres emberügyi minisztérium, hogy télvíz idején egyetlen erőforrás sem fagy le vagy meg, lévén a gyep fűtött. 

A protokollnak megfelelően, a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel (tapintással, nyomkodással) megállapítást nyert a diagnózis: a kultúrkomisszár vakbelét el kell távolítani, mert begyulladt szegény! Nem nagy ügy egy olyan országban, ahol a lakosság három harmada be van gyulladva attól, hogy miből fog megélni a naponta feljebb kúszó árak közepette. Így sikerült nekik a hétharmados kormányzást háromharmadosra feljavítani, egyelőre. 

– No para, úgy megműtöm, mint a pinty! – ígérte Józsi, akit az otthonául szolgáló alvófaluban nem annyira nőgyógyászként, mint inkább szavatartó embernek ismerték. (Alvófalu = hálni járnak belé a lelkek.) 

A várólistán és a folyosói vaságyában várakozva II. Péterünk szemei előtt lepergett az egész félresikamlott élete. Idézzünk fel néhány kockát a meglehetősen hosszú film utolsó kockáiból! 

A tavalyi EB meccsek során megosztott Facebook-bejegyzésében a letérdelő ír játékosok kapcsán párhuzamot vont a letérdelés és a náci karlendítés között. A rasszizmusellenes szimbolikus gesztust – a letérdelést – „liberálfasisztának” minősítette. 

„Az elmúlt nyolc év esetleges kormányzati visszaéléseivel foglalkozó albizottság tagjaként is fungált Hoppál hősiesen megvédte feleségét a nemtelen támadásoktól és feljelentésektől. Szerződése alapján Hoppálné Erdő Judit feladata az önkormányzati cég ügyfeleitől megrendelt, a nyilvánosságnak szóló hirdetmények, marketing- és kommunikációs eszközök szövegeinek korrektúrázása volt. Unikális helyesírás-tudásáért havi bruttó 250 ezer forint illette meg, így két és fél év alatt összesen 7.250.000 forint bruttót tudhatott magáénak. A bibi az volt, hogy a leggondosabb vizsgálódás sem tárta fel e munkavégzésnek semmilyen nyomát. Így ő lett a második olyan feleség, aki így járt. 2014-ben a paksi atomerőműben sem találták Dobrev Klára vezérigazgatta tanácsadó cég, az Agóra Marketing Kft. szerződésteljesítésének semmilyen nyomát, holott 1997-98-ban 10 hónapon keresztül havi 8 milliót (mindösszesen 80 milliót) fizettek nekik. Feltúrtak mindent a pincétől a padlásig, de hiába. Volt, nincs – arra a kilincs!…

Okozott némi megütközést ellenzéki körökben a Nemzeti Választási Bizottság azon döntése, miszerint ötszázezerről húszezer forintra mérsékelte a honatya bírságát, amellyel azért sújtották korábban, amiért kampánylázban égve bőszen kihúzta a kábelt az ellenzéket népszerűsító LED-falból, Pécs főterén. Valljuk be, számos korábbi csínyje ellenére ez meglepő húzás volt a részéről!

Legutóbb a bátor kiállása okán is népszerű színészt, noÁrt és mozgalmát pécézte ki némi hamismondásra, destruktív, utcai anarchistának minősítve őt. Így üzent a maga módján a mindig is nehezen karbantartható művészeknek: csak azt nem kerüli el a zsé, aki a műveiben és a megfelelő időben önként és dalolva dicsőit és aláír.

A diszkréció nem erénye egyetlen politikai pályára tévedt vakegérnek sem. Kultúrpolitikussunk sem akar lemaradni a celebkedésben. Tél teljében disznóvágáson járt, erről ő maga osztott meg egy gagyi videót a közösségi oldalán. „Ilyen klassz a Pécs-keleti roma civil szervezetek hagyományos disznótorosa. Egy újabb közös rendezvény. Jó volt újra találkozni!” – írta posztjában a fideszes képviselő. Hát nem cuki, egyem a zúzáját?!… De ő képes volt überolni! Menőségében tudott az őt szállító mentőautóban fotót készíteni, tudott a kórházi ágyból posztolni – nehogy má’ lemaradjanak bármiről is a mélyen tisztelt választópolgárok. „Jobban fáj nekem az ukrajnai háború, mint ez a beavatkozás…” – hüppögte. „ A kórházi körülmények a magyarok országában kiválóak, mindenkinek csak ajánlani tudom!”– vakkantotta, majd valamilyen ismeretlen indíttatásból és céllal hozzátette: „Semmi sem olyan megbízható, mint a közmédia időjárás-jelentése. Csip-csip csóka, vak varjúcska!” Posztjai – találékonyságuk ellenére – közel sem érnek el akkora nézettséget, mint pl. OV uborkakovászolási tweetje. 

Túl a műtéten, az álomtitkár már lábadozik. Mi meg csak lessük, mi mindennek kel még lába szerte az országban.

Mindezek ellenére Péter és (hop)Pál, tudjuk, nyárban, összeférnek a naptárban. A tudvalévőleg ledoktorált Fidesz-favorit – sok más NERtársáház hasonlóan – nem egy gyakorló agyirokkant, csak minket néz annak. Ez a nézetük kurvára bejött eddig, nem csoda hogy ragaszkodnak hozzá. Nem szolgál mentségükre, de tény: a lakosság is mindent megtesz, hogy megfeleljen ezen kalapvető igényüknek. Merthogy sokan nyúlnak a kalapjukért ilyen közállapotok adtán: pá, pá, hoppá(l)!…

A Nemzeti Múzeum már bejelentette igényét a szinténzenész kioperált vakbelére. Szeretnék mielőbb közszemlére bocsátani. Amint az – az óvintézkedések ellenére – kiszivárgott, a Kodály-módszer mesterének vakbele nem éppen szokványos tartalommal bírt. Előkerült belőle egy nagyméretű Vak-Magyarország térkép, melynek hét tenger mosta a partjait. II. (Vak) Béla király is előmászott belőle és – fehér botjával integetve az utókornak – megköszönte, hogy a régészek Székesfehérvárott azonosították a csontjait. Rábukkantak a kiváló erdélyi író, Karácsony Benő „Napos oldal” című regényének egy kopott könyvtári példányára is. „A világot senki sem fogja szebbé tenni, nincs is rá szükség, csak magunkat öntsük egy kicsit elviselhetőbb formába” – írta benne. A szerző Gyulafehérváron, Klärmann Bernát néven született, zsidó családban. Hát úgy is járt ez a remek ember! Emlékét őrzik a hálás olvasók és (remélhetőleg) Auschwitz.

Egyedül a „Lakinger Béla” zsebcirkálót nem találták meg a kultúrpápa vakbelében – rossz nyelvek szerint azért, mert Moldova György csak kitalálta az egész történetet!

Helyzetünk kaotikus, de legalább reménytelen. Elvégre vak tyúk is talál szemetet. Neves piktor festette össznépi csoportkép, vakrámában: vakok vezetnek világtalanokat – hisz’ ahol sötétség van, a vakok az urak. Százezer migráns támadja déli határkerítésünket, további határvadászokat kell alkalmaznunk, bruttó 170 000 HUF álomfizetésért. A forint tovább erősödik az euróhoz képest, sosem látott magasságokban szárnyal, lekörözve az ukrán hrivnyát is. Épp megírni készültem, hogy az alföldi elsivatagosodásnak és a néhelyütt fellépő vízhiánynak bizonyára Gyurcsány az oka – erre fel mit kell olvasnom? Soros a bűnös! A Barátság II. olajvezetéken sosem folyt olaj – azon szállítják Izraelbe a drága magyar vizünket! Elszippantják mindet a mocskok – én meg majdnem melléfogtam! A vaksötétben naponta női erőforrások százai esnek át egy vak komondoron. Továbbra sincs egy szál megszorítás sem, csak a háború van és a brüsszeli szankciós politika van és a hócipőm tele van. Vakrandizunk a valószerűtlen, vad véletlennel! Úgy vakuljak meg, beleim…izé, feleim, ha nem igaz!

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.